Ogródkowe rozmaitości cz.2
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2
Nelu pachnie Fisherman i to silnie zresztą jak prawie wszystkie róże Austina.
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Serdecznie witam Anię,Elkę,Dominikę,Izkę,Ewcię,Gosię i Danusię
Aniu bardzo dobrze ,że pokazujesz rozwój róży ,od pąka ,dla wielu może to być zachętą lub nie do zdobycia takiej ,a nie innej odmiany,wolę też przed zakupem obejrzeć krzak w całości jak się prezentuje...i czy obficie kwitnie
Eluś nieraz w marketach można kupić porządnie wyglądające krzaczki,tam kupiłam Heritage,Otello,Fishermana,Nine Weibull ,Pernille Poulsena,Fashion,Flammentanz
A kobeę kupiłam nową i posiałam tylko czekać na efekt...
Dominiko zgadzam się z Tobą ,wiele róż na początku otwierania pąka jest piękna ,a potem przybiera barwę nie przypominającej wcześniejszą.Fisherman może się szczycić wciąż podobnym kolorem i układem płatków ...ale trzeba pamiętać o nawożeniu ,aby te kwiaty były gęste...
Izuś nie powiedziałabym ,że Fisherman zmieniał kolory ,raczej ma jedną podobną barwę...przynajmniej ja zaobserwowałam to u swojej.Może to zależy od stanowiska i wieku róży ,moja przeszła dopiero pierwszy sezon.
Ewka u mnie z angielek najbardziej zapada na czarną plamistość Otello i trochę Nina Weibull,ale jej to nie przeszkadza w obfitym kwitnieniu...
Gosiu nie zniechęcaj się ...i mnie się to często zdarza z kobeą,ale mimo tego co roku ją kupuję ...
Ja też kupiłam kolejne dwie paczki i nie będę się nią w ogóle przejmować..grzebać w ziemi,czy sprawdzać...
Przykrywam drugim pojemnikiem ,koło kaloryfera stawiam ...i niech mnie zaskakuje...
Danko dobrze ,że uzmysłowiłaś mi ,że FF pachnie ,nie wiem ,czy będę miała do jego kwiatu dostęp,chyba ktoś będzie mnie trzymał ,abym mogła się pochylić z nosem do niego...
Jeżeli przyda się komuś wizja krzaczka Fishermana- to proszę ,zaznaczam ,że młody...

Aniu bardzo dobrze ,że pokazujesz rozwój róży ,od pąka ,dla wielu może to być zachętą lub nie do zdobycia takiej ,a nie innej odmiany,wolę też przed zakupem obejrzeć krzak w całości jak się prezentuje...i czy obficie kwitnie

Eluś nieraz w marketach można kupić porządnie wyglądające krzaczki,tam kupiłam Heritage,Otello,Fishermana,Nine Weibull ,Pernille Poulsena,Fashion,Flammentanz
A kobeę kupiłam nową i posiałam tylko czekać na efekt...

Dominiko zgadzam się z Tobą ,wiele róż na początku otwierania pąka jest piękna ,a potem przybiera barwę nie przypominającej wcześniejszą.Fisherman może się szczycić wciąż podobnym kolorem i układem płatków ...ale trzeba pamiętać o nawożeniu ,aby te kwiaty były gęste...

Izuś nie powiedziałabym ,że Fisherman zmieniał kolory ,raczej ma jedną podobną barwę...przynajmniej ja zaobserwowałam to u swojej.Może to zależy od stanowiska i wieku róży ,moja przeszła dopiero pierwszy sezon.

Ewka u mnie z angielek najbardziej zapada na czarną plamistość Otello i trochę Nina Weibull,ale jej to nie przeszkadza w obfitym kwitnieniu...

Gosiu nie zniechęcaj się ...i mnie się to często zdarza z kobeą,ale mimo tego co roku ją kupuję ...

Ja też kupiłam kolejne dwie paczki i nie będę się nią w ogóle przejmować..grzebać w ziemi,czy sprawdzać...

Danko dobrze ,że uzmysłowiłaś mi ,że FF pachnie ,nie wiem ,czy będę miała do jego kwiatu dostęp,chyba ktoś będzie mnie trzymał ,abym mogła się pochylić z nosem do niego...

Jeżeli przyda się komuś wizja krzaczka Fishermana- to proszę ,zaznaczam ,że młody...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Chatte to u siebie w wątku wklejam od pączka po przekwitanie kwiatka oczywiście FF.
Mamy z Nelą młode FF u mnie też nie chorował,kwitł do mrozów i oczywiście pachnie.Polecam bo piękny i zdrowy.
Mamy z Nelą młode FF u mnie też nie chorował,kwitł do mrozów i oczywiście pachnie.Polecam bo piękny i zdrowy.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super ten FF 
Nelko kupiłam dziś nową paczkę nasionek kobei.
U mnie dziś jakby wiosennie się zrobiło....
dużo śniegu się stopiło.

U mnie dziś jakby wiosennie się zrobiło....

całe cztery sztuki?Elizabetka pisze: Nelko kupiłam dziś nową paczkę nasionek kobei.![]()
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alionuszka
Ania to będzie gdzie oglądać pąki FF ,Izka pewnie zajrzy i nie tylko ona...Chatte to u siebie w wątku wklejam od pączka po przekwitanie kwiatka oczywiście FF.

Elu u mnie plusowo ,kapie woda gdzie się da,ale słońca niestety zabrakło...A za niedługo przyjdzie kolej na kolejne kwiaty do siania,ale to dopiero w marcu,nie mówiąc o begoniach ,przesadzaniu pelargonii,sandewilli,psianki ,oleandra...itd.

Elizabetka napisał(a):
całe cztery sztuki?
Izko... całe 8 sztuk

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
U mnie w paczce (każdej
) było 6 sztuk 

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
A u mnie był jeden gratisek w sumie 7 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Neluś, a oglądałaś Ani zdjęcia? Ta róża u niej jest raz różowa, raz czerwona! U Ciebie nie?
A co Wy z ta kobeą? Domy dookoła nią będziecie obsadzać?

A co Wy z ta kobeą? Domy dookoła nią będziecie obsadzać?

- Alionuszka
Gosiu to chyba jakaś paczuszka wybrakowana...
Albo mniejsza ilość ale jakościowo super...
Mati jesteś szczęściarzem...
Izko widziałam Ani FF na żywo,różowa nie jest w żadnej fazie rozwoju,czerwona może była ,ale w ilości 2 kwiaty na początku kwitnienia,potem już bordowa.U mnie jest jednokolorowa...
Kobea-paskuda-kapryśnica nie chce wychodzić,trzeba zawczasu posiać kolejne nasiona,gdyż wysiana w późniejszym terminie kwitnie dopiero jesienią...
świetny pomysł...,gdy wszystkie urosną ,pewnie tak zrobię 

Mati jesteś szczęściarzem...

Izko widziałam Ani FF na żywo,różowa nie jest w żadnej fazie rozwoju,czerwona może była ,ale w ilości 2 kwiaty na początku kwitnienia,potem już bordowa.U mnie jest jednokolorowa...

Kobea-paskuda-kapryśnica nie chce wychodzić,trzeba zawczasu posiać kolejne nasiona,gdyż wysiana w późniejszym terminie kwitnie dopiero jesienią...

Domy dookoła nią będziecie obsadzać

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Alionuszka pisze:Elizabetka napisał(a):
całe cztery sztuki?
Izko... całe 8 sztuk
to ja dokładam 2....razem całe 10 sztuk.

U mnie roztopy....tylko zaspy stoją i straszą

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
a w ub.roku posiałam niebieska i biała ładnie wzeszły ale jak to ja za szybko wysadziłam do gruntu i klapa,
u mnie odwilż
u mnie odwilż
- Alionuszka
Elka to Ty jeszcze większa szczęściara niż MatiElizabetka pisze:to ja dokładam 2....razem całe 10 sztuk.
U mnie roztopy....tylko zaspy stoją i strasząa pod nimi ciemierniki.
![]()

Dzisiaj nabyłam jeszcze parę nasionek,te były za darmo ..,bo przeterminowane

A te świeże,tegoroczne...

Teraz trzeba czekać do marca z sianiem...,a potem jak zwykle będę rozdawać ...

Taruś coś mi się wydaje ,że nie ma osoby na forum ,co by kobei nie siała,albo ma takie plany...

ona bardzo wrażliwa na niskie temperatury ,najlepsza pora sadzenia jej w gruncie to połowa maja....
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Witaj Nelu, piękne gratisy
kraspedie chyba trzeba już siać, czarnuszka piękna takiej żółtej nie widziałem
malope kiedyś miałem, ale tylko czerwone, kufea też godna polecenia, byle zakwitła do jesieni
A co to jest to lonas 

- Alionuszka
Mati masz rację ,sprawdziłam..Kraspedia do siania na już...a malope zbliżone wyglądem do ślazówki,a w rzeczywistości wyrastają na duże sięgające metra krzaczki.Nie siałam jej nigdy,ale miałam do czynienia z kufeą -lepnotą,z której byłam zawsze zadowolona ,kwitła całe lato ,ale wymaga pikowania.
Lonas annua jest rośliną jednoroczną,nigdy jej nie siałam,wyrasta do40 cm i sieje się ją bezpośrednio do gruntu w IV,posiada drobne ,żółte kwiatki zebrane w baldachowate kwiatostany,nadaje się do zasuszenia.
Czarnuszki orientalnej nie miałam przyjemności siać,również nadaje się do suchych kompozycji i jest dekoracyjna -jak pisze na opakowaniu,i z żółtych kwiatków i zielonych owocostanów tworzących koronę.
Mati a co sądzisz o Malope ,czy warto ją siać...pisałeś ,że miałeś ją w ogrodzie...
Lonas annua jest rośliną jednoroczną,nigdy jej nie siałam,wyrasta do40 cm i sieje się ją bezpośrednio do gruntu w IV,posiada drobne ,żółte kwiatki zebrane w baldachowate kwiatostany,nadaje się do zasuszenia.
Czarnuszki orientalnej nie miałam przyjemności siać,również nadaje się do suchych kompozycji i jest dekoracyjna -jak pisze na opakowaniu,i z żółtych kwiatków i zielonych owocostanów tworzących koronę.
Mati a co sądzisz o Malope ,czy warto ją siać...pisałeś ,że miałeś ją w ogrodzie...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości