Działka na Żuławach
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka na Żuławach
Sabinko na tej ziemi powinny świetnie rosnąć aksamitki a jest ich sporo gatunków.Wygladaja bardzo ładnie jako obrzeża.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, tak aksamitki są super i bardzo dużo odmian. Najbardziej lubię "Lu Lu" takie drobniutkie ale nie bardzo niskie. I dłużej są ładne. Maciejkę najlepiej wsiać do innych roślinek. U mnie nie rośnie za fajna
Była zawsze u cioci na wakacjach - to były czasy
Osobiście nie przepadam za aksamitką, ale rzeczywiście ładnie wygląda i pewnie na nią się skuszę - bo przy takiej ilości ziemi to mogę sadzić i siać co dusza zapragnie. A jak bedę miec aksamitke to kto wie ... może ją pokocham?
Mi sie ona kojarzy z cmentarnym kwiatkiem (moja Babcia obsadzała aksamitką wokół grobu Dziadka i może dlatego za nią nie przepadam ).
Mi sie ona kojarzy z cmentarnym kwiatkiem (moja Babcia obsadzała aksamitką wokół grobu Dziadka i może dlatego za nią nie przepadam ).
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
-
izaziem

No widzisz Sabinko a ja mam takie zboczenie,że lubię zapach aksamitek i nawet chryzantem
A co do obsadzania ogrodu to pewnie u forumowiczów znajdą się jakieś nadwyżki. Ja w każdym razie zapraszam
A co do obsadzania ogrodu to pewnie u forumowiczów znajdą się jakieś nadwyżki. Ja w każdym razie zapraszam
-
izaziem

A jeszcze się pochwalę że mam też podobnego futrzaka - berneńskiego, bywa z niego niezły ogrodnik 
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam!
Jak miło - kolejna osoba z okolic! Żuławy to bardzo żyzne miejsce choć dość trudne w uprawie. W Polsce długo leżały odłogiem aż pojawili się Holendrzy...Ci wiedzieli jak poradzić sobie z ta ziemią i wysoką wodą. Moja rada to posadzić wierzbę lub nie wycinać rosnących w okolicy. Wierzby to nieodłączny element Żuław - pamiątka po Holendrach. Sadzili je w ogromnych ilościach, bo są to żywe pompy. Jedna wierzba wyciąga z gruntu ok. 50 litrów wody dziennie i oddaje do atmosfery...
Podziwiam odwagę i zapał. Na pewno sobie poradzisz na tych "hektarach"!
Myślę, że łubin dobrze by się u Ciebie sprawdził. Pomyśl o malwach, słonecznikach...
Psina świetna! Tylko te szkody
Na szczęście mój psiur lubi kwiatki i nie robi szkód.
Jak miło - kolejna osoba z okolic! Żuławy to bardzo żyzne miejsce choć dość trudne w uprawie. W Polsce długo leżały odłogiem aż pojawili się Holendrzy...Ci wiedzieli jak poradzić sobie z ta ziemią i wysoką wodą. Moja rada to posadzić wierzbę lub nie wycinać rosnących w okolicy. Wierzby to nieodłączny element Żuław - pamiątka po Holendrach. Sadzili je w ogromnych ilościach, bo są to żywe pompy. Jedna wierzba wyciąga z gruntu ok. 50 litrów wody dziennie i oddaje do atmosfery...
Podziwiam odwagę i zapał. Na pewno sobie poradzisz na tych "hektarach"!
Myślę, że łubin dobrze by się u Ciebie sprawdził. Pomyśl o malwach, słonecznikach...
Psina świetna! Tylko te szkody
I malwy i łubin i wierzba będą na pewno 
Planuję wiejski ogród i przede wszystkim to, co pasuje do Żuław ( no z małymi wyjątkami - jakiś skrawek dla kolekcjonera musi być
)
Psiury mam 2 - ta ruda to suczka na zdjeciu jest "grzeczna" jeżeli chodzi o roslinki tzn. nie podkopuje, ale za to może stratować niechcący,bo nie zauważy np. albo zadziała jak "sekator" jak jej sie coś spodoba
Za to samiec uwielbia kopać i tarzać się co jest tragiczne dla roślinek.
Po obserwacji zwierzyńca wiem, że rabatek za dużo to nie będzie, bo bym musiała "walczyć" ze zwierzakami - a ma być nam tam wszystkim przyjemnie.
Dlatego przede wszystkim krzewy i drzewka ozdobne i owocowe.
Kilka rabatek będzie, ale ogrodzonych i stamtąd psiury będę gonić bez litości - poza tym skrawkiem będą mogły sobie szaleć (mam nadzieję, ze taka metoda zda egzamin
)
Planuję wiejski ogród i przede wszystkim to, co pasuje do Żuław ( no z małymi wyjątkami - jakiś skrawek dla kolekcjonera musi być
Psiury mam 2 - ta ruda to suczka na zdjeciu jest "grzeczna" jeżeli chodzi o roslinki tzn. nie podkopuje, ale za to może stratować niechcący,bo nie zauważy np. albo zadziała jak "sekator" jak jej sie coś spodoba
Za to samiec uwielbia kopać i tarzać się co jest tragiczne dla roślinek.
Po obserwacji zwierzyńca wiem, że rabatek za dużo to nie będzie, bo bym musiała "walczyć" ze zwierzakami - a ma być nam tam wszystkim przyjemnie.
Dlatego przede wszystkim krzewy i drzewka ozdobne i owocowe.
Kilka rabatek będzie, ale ogrodzonych i stamtąd psiury będę gonić bez litości - poza tym skrawkiem będą mogły sobie szaleć (mam nadzieję, ze taka metoda zda egzamin
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
I ja też bardzo lubię aksamitki i chryzantemy, a szczególnie ich specyficzny zapach. Taki inny, ostry, kojący....
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Rodusik

- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
Miejsce świetne. Droga - jak nie ma korków to super. Z Gdyni aby na obwodnicę a potem już blisko.czekam na wiosenne fotki.
Miejsce świetne. Droga - jak nie ma korków to super. Z Gdyni aby na obwodnicę a potem już blisko.czekam na wiosenne fotki.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
Z lokalizacji jesteśmy zadowoleni - poza tym jak się dowiedziałam dziś od Amby ( jeszcze raz dziękuję za informacje
) to nie jest to glina ale mada
I znalazłam informacje co to jest mada:
Mada - żyzna, ciężka gleba gliniasta. Utrzymuje wodę, jednak łatwo się zbryla. Odpowiednia nawet dla wymagających roślin
Już wiem też, że aby dała oczekiwane efekty to trzeba ją odpowiednio pielęgnować (nie wiem jeszcze co prawda jak ) - jeżeli ktoś ma doświadczenie z taką glebą to poproszę o dobre rady
I znalazłam informacje co to jest mada:
Mada - żyzna, ciężka gleba gliniasta. Utrzymuje wodę, jednak łatwo się zbryla. Odpowiednia nawet dla wymagających roślin
Już wiem też, że aby dała oczekiwane efekty to trzeba ją odpowiednio pielęgnować (nie wiem jeszcze co prawda jak ) - jeżeli ktoś ma doświadczenie z taką glebą to poproszę o dobre rady
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Sympatyczne "maluszki" - dobrze mieć troszkę wiosny w domu gdy za oknem wciąż biało i biało.
Sabinko polecam Ci do obejrzenia wątek forumki Jadzia1. Myślę, że znajdziesz tam trochę inspiracji. Co prawda Jej ogród nie jest na Kaszubach lecz na Mazurach, ale jest duży i fantastyczny. Poza tym Jadzia ma spory zwierzyniec.
Sabinko polecam Ci do obejrzenia wątek forumki Jadzia1. Myślę, że znajdziesz tam trochę inspiracji. Co prawda Jej ogród nie jest na Kaszubach lecz na Mazurach, ale jest duży i fantastyczny. Poza tym Jadzia ma spory zwierzyniec.
Dzięki
zaraz zaglądam.
Moje narcyzy już 2 kwitną a 2 już pękają pączki - stawiam sobie je na stole podczas posiłków
Miła odskocznia od bieli za oknem.

Moje narcyzy już 2 kwitną a 2 już pękają pączki - stawiam sobie je na stole podczas posiłków
Miła odskocznia od bieli za oknem.

Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach