Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - 2010 cz.4

Post »

Izuniu ;:167 życzę aby wszystkie Twoje plany ogrodowe się spełniły ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko - pięknie nie dziękuję! ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, piękne plany. Życzę pomyślnej realizacji :!:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izabelo przeczytałam Twe plany na najblizszy sezon i ....... sporo tego się uzbierało.
Oby starczyło zapału........ sił i ... kasy !!!
Dziś jednak odpocznij i pomyśl o czymś przyjemnym przy pysznej kawie i smakowitych paczkach.
Zapraszam do stołu

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, trzymam kciuki za realizację planów!!
Moje najważniejsze zamierzenia to nowe hostowisko z dużą ilością krzewów liściastych, tradycyjnie poszerzanie kolekcji rh i wymiana, chociaż częściowa, roślin na skalniaku. Kilka ostatnich wieczorów poświęciłam na studiowanie stron o tej tematyce- ciekawych roślin mnóstwo, trudne do zdobycia i trudne w uprawie, ale mam cel na lata :lol: Zacznę oczywiście od łatwiejszych :lol:
Piszesz o skalniaku, radzę wnikliwie zapoznać się z treścią NARGS: http://www.nargs.org/

Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję kochani!
Jacku - sam wiesz jak to bywa z planami...Może jednak się uda...
Krysiu - jestem pewna, że zapału i sił mi starczy. Gorzej może być z kasą ;:224 Dzięki za pączki i piękny kolaż. Moją uwagę przykuła filiżanka - cacko! Mam do nich słabość :oops:
Dzięki Monia za ten link. Zajrzałam i wpadłam jak "śliwka w kompot". Co prawda moja znajomość angielskiego nie pozwala mi na poczytanie ( tym bardziej wnikliwe :;230 ) w celu dokształcenia się, ale same nawet zdjęcia pochłonęły mnie bez reszty. Z tego co piszesz też masz ambitne plany na ten rok. Trzymam kciuki!

Kilka stokrotkowych fotek na rozgrzewkę, bo jakoś nie widać końca tej zimy...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 stokrotki masz piękne !!!
Ja, mam białe, różowe i czerwone, bardzo je lubię i zamierzam dosiać jeszcze, czyli następny zakup nasionek :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, stokrotki słodziutkie :lol: :lol:
Dopiero wróciliśmy z imprezy i postanowiłam odwiedzić zaprzyjaźnione ogrody :lol:
Na skałkach siedzę cały czas i ciągle jestem niedouczona mimo znajomości kilku języków :;230 :;230
Kochana, tutaj po polsku są niezwykle ważne informacje: http://www.alpines.home.pl/pub/przeglad_int.htm
Nie chcę się wymądrzać, ale zawsze powtarzałam swoim studentom, że trzeba uczyć się języków :lol: :lol: Po polsku o roślinach skalnych właściwie niczego nie ma... może za moment pokuszę się o tłumaczenie(priorytet sprawy zarobkowe :lol: ), proszę więc o adres mailowy.
Miłej niedzieli :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

Iza piekne te stokrotki zwłaszcza ta ostatnia....pozdrawiam D.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - stokrotki - istne cukiereczki!
Ja mam tylko takie jak na pierwszym zdjęciu. Podobają mi się te całkiem białe. Muszę sobie takie sprawić na białą rabatę - która na razie istnieje tylko w mojej wyobraźni.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marysiu! O białą rabatę nie musisz się martwić - powstanie szybko - niech no tylko wiosna przyjdzie. Ja kępkę białych stokrotek wymieszanych ze śniedkiem dostałam od znajomej wczesną wiosną. Nawet nie myślałam, że to tak fajnie będzie wyglądało.

Dorotko dzięki za wizytę. W ogrodniczym na ul.3 Maja też begonie są drogie - po 3,90. Nie wiem dlaczego...Wszyscy na forum piszą o begoniach w cenie 1,90-2,50, na allegro też w granicach 2,00-2,40. A u nas taka drożyzna :evil:

Cieszę się, że spodobały Ci się moje stokrotki Halinko. Ja uwielbiam takie małe i niepozorne kwiatki - nie tylko wczesną wiosną. Niestety z sianiem stokrotek miałam same porażki. Moje są z sadzonek. Niektóre z nich po prostu przesadziłam z alejki na działkę :wink:

Witaj Moniko! Miło mi niezmiernie, że o tak późnej ( lub wczesnej :wink: ) porze zamiast do wyrka trafiłaś do mnie. Stokrotne dzięki za kolejny link i dobre chęci pomocy ( adres podam na pw ). Ten link jest dla mnie bardziej ciekawy choć go znam i od jakiegoś czasu regularnie zaglądam na stronę panów W. i M. Hoppel. Wcale się nie wymądrzasz. Teraz wszyscy wiemy, że języki się przydają. Skoro masz lub miałaś do czynienia z nauczaniem to pewnie znasz ten typ ludzi " zdolny leń". Niestety ja do nich należę :oops: A z nauką języków kiedyś było troszkę inaczej niż dziś. Poziom w szkołach był taki sobie. Poza tym nie we wszystkich szkołach uczyli języków zachodnich. A uczniowie jak to uczniowie: Ci co widzieli na co dzień korzyść czy konieczność posługiwania się językami to się uczyli, a reszta traktowała je jak zło konieczne i kolejny przedmiot do odbębnienia.

Całkiem niechcący mój stan posiadania nasion wciąż się powiększa :oops: Zastanawiam się kiedy i gdzie ja to posieję...
Obrazek - skusiłam się na białą godecję (choć ta w kolorach różu i czerwieni jakoś mnie nie kręci ) ze względu na jej długie kwitnienie. Potrzebuję czegoś takie na białą rabatkę co wypełni miejsca po wiosennych cebulach.
Mam jednak małe zmartwienie...21 stycznia posadziłam do dwóch donic bulwki anemonów wieńcowatych. W jednej donicy już 1 lutego zaczęły kiełkować i wyglądają już tak:
Obrazek, a w drugiej donicy wciąż nic nie widać :( Sama nie wiem co o tym sądzić...Sadzone jednego dnia, kupione w tym samym sklepie, tak samo przechowywane. Czyżbym te jedne tak głęboko posadziła :?: Aż się wierzyć nie chce...Troszkę palcem pogrzebałam i nic nie widać...Chyba dam im jeszcze kilka dni i pogrzebię tam widelcem ;:224

W temacie skalniakowym - kilka portretów:

A dziś śniła mi się najprawdziwsza wiosna, taka z kwiatami...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza :!: Stokrotki piękne :!: Ciekawe, ze jakoś nie trafiły jeszcze do mojego ogrodu :idea: Ale chyba mi się średnio dobrze kojarzą (jak bratki) :wink:
To będziesz miała już wiosną zawilce wieńcowate :shock: Ciekawe, czy moje przeżyją zimę :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Iza czytałam ,że pod koniec stycznia wsadziłaś bulwki anemonów do doniczek.
W tym roku po raz pierwszy je kupiłam stąd pytanie dlaczego tak wcześnie skoro na opakowaniu piszą o kwietniu?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko, mówisz, że godecja tak długo kwitnie? To może ja też się skuszę? Godecję zawsze widywałam w różowym kolorze i nawet nie wiedziałam, że jest odmiana całkiem biała. No to się dowiedziałam ;:112
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku Ty nie przepadasz za stokrotkami, a ja za aksamitkami ze względu na ich zapach. Jednak w zeszłym roku posiałam kilka odmian aksamitek i chyba co roku będą u mnie gościć. U mnie na działce też w gruncie zimują anemony. Ciekawe co z nich będzie...
Krysiu po raz pierwszy sadziłam do donic w tym roku, bo kupiłam sporo bulwek bodajże w grudniu na wyprzedaży. Za późno było sadzić je na działce, a teraz wciąż wygląda jakby zima miała trwać wiecznie i dlatego zdecydowałam się na taki eksperyment. Wcześniej sadziłam jesienią i wiosną do gruntu.
Ambo - w zasadzie nic nie mogę na temat godecji powiedzieć, bo nigdy jej nie miałam. Na opakowaniu jest napisane, że kwitnie całe lato. Dla mnie ta biała odmiana też była zaskoczeniem.

Kwiatowe maluszki, które uwielbiam...

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”