Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piękna nowość DELONIX REGIA - nasze doświadczenia
U Ciebie Arkandor przynajmniej zielono - w sumie dosyć ładnie nawet znoszą tę zimę. U mnie goluteńko - bez liści. Ale drzewko żyje, pokazało się bardzo dużo ok. 2-3 mm zaczątków liści na 4 gałązkach. Mam nadzieję, że dotrwa do wiosny. Zimowanie w moim przypadku - a właściwie jego brak - to horror, już drugi rok.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam! Moja również zrzuciła wszystkie listki,chociaż zimowała w piwnicy.Wczoraj wzięłam ją do mieszkania,zobaczę kiedy się zazieleni.Byle do wiosny pozdrawiam
Renia
Moja również zimowała w chłodnym pomieszczeniu. Straciła wszystkie liści. Widać zaczątki nowych więc przeniosłam ją na okno do mieszkania. Ale niepokoi mnie fakt, że od góry brązowieje i zasycha. Już dwa razy przycinałam.
- karpek
Najważniejsze by takiego gołego drzewka nie utopić we wodzie. Ja podlewam tylko do podstawka - raz na ok. tydzień. U mnie brązowienie i zasychanie już ustało (mam nadzieję) - i też musiałem poobcinać końcówki. Dni robią się coraz dłuższe, myślę, że nasze drzewka lada co odżyją.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Piwnica bywa zdradliwa. Jeżeli jest w niej sucho i temperatura nie spada poniżej +5 stopni to w porządku, jeżeli jednak panuje w niej wilgoć to zdecydowanie odradzam przechowywanie roślin. Łatwo można w ten sposób stracić okaz. Ja osobiście wykończyłem kilka kaktusów wskutek zimowania w piwnicy. Delonki są wrażliwe i łatwo zapadają na choroby grzybowe. Moje co prawda mają liście, ale żółkną i sypią się dość obficie, a poza tym mają takie brunatne cętki na liściach. Karpek ma rację, mówiąc że kluczem do sukcesu podczas zimowania drzewek jest minimum wilgoci. Ja podlewam 2-3 razy na tydzień odrobiną wody, aby tylko zwilżyć wierzch podłoża. Czasami i tak mam wrażenie, że to za dużo. Żeby chociaż trochę słońca było, bo przez ostatni tydzień to u mnie ani promyka.
pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze drzewka, arkandor
pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze drzewka, arkandor
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Jeśli chodzi o podlewanie to ja podlewałam jeszcze rzadziej, zawsze na podstawkę, raz na dwa tygodnie, tak że podłoże stale było prawie suche. Nie wiem ale mam dziwne przeczucie, że ona woli ciepełko i lepiej byłoby jej w mieszkaniu. Dopóki była w mieszkaniu w cieple, wyglądała pięknie. Marnieć zaczęła dopiero wtedy kiedy wyniosłam ją do chłodnego i jasnego pomieszczenia. Zima ma się chyba jednak ku końcowi ( choć nie bardzo to widać) i mam nadzieję, że moja delonka przeżyje.
Witam Was wszystkich. Posiadam prawie roczną roślinkę Delonix ale w porownaniu do Waszych roslinek moja jest karzełkiem:) Pewnie dlatego że nie stosuję nawozu:( Możecie polecić jakiś dobry nawóz do tego rodzaju roślinek. Może jeszcze jakieś zalecane dawki? Pozdrawiam
- karpek
Witaj na Forum.
Owszem nawożenie jest ważne, ale mocy czy siły nawozu aż tak bym nie przeceniał.
Roczna delonka - jeżeli tylko nie była przycinana - powinna miec min. 30 cm wysokości. Na pewno będzie zdecydowanie wyższa, jeżeli w miesiącach letnich od maja do końca września będzie stała na dworze (balkonie).
Miałem zamiar przesadzic swoje drzewko ale ponoc wraca zima więc jeszcze trochę poczekam. W trakcie przesadzenia na pewno dodam nawozu długodziałającego Osmocote w kuleczkach. Mimo to delonka później (od maja) będzie jeszcze dożywiana nawozem dla bonsai.
Myślę, że można stosowac jakiekolwiek nawozy dla roślin zielonych. W dawkach zalecanych przez producenta. Oczywiście nie teraz - dopiero jak roślina wznowi wegetację, ok. połowy kwietnia. Jeżeli drzewko nie było przesadzane - to już od teraz przy podlewaniu można dodawac do wody biohumus, 1-2 nakrętki na litr wody.
Owszem nawożenie jest ważne, ale mocy czy siły nawozu aż tak bym nie przeceniał.
Roczna delonka - jeżeli tylko nie była przycinana - powinna miec min. 30 cm wysokości. Na pewno będzie zdecydowanie wyższa, jeżeli w miesiącach letnich od maja do końca września będzie stała na dworze (balkonie).
Miałem zamiar przesadzic swoje drzewko ale ponoc wraca zima więc jeszcze trochę poczekam. W trakcie przesadzenia na pewno dodam nawozu długodziałającego Osmocote w kuleczkach. Mimo to delonka później (od maja) będzie jeszcze dożywiana nawozem dla bonsai.
Myślę, że można stosowac jakiekolwiek nawozy dla roślin zielonych. W dawkach zalecanych przez producenta. Oczywiście nie teraz - dopiero jak roślina wznowi wegetację, ok. połowy kwietnia. Jeżeli drzewko nie było przesadzane - to już od teraz przy podlewaniu można dodawac do wody biohumus, 1-2 nakrętki na litr wody.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Dzisiaj wystawiłem delonki na dwór. Nie mogłem się oprzeć. O 17.00 wróciły do domu. Wiatr dał im trochę do wiwatu, ale to nic. Postanowiłem w tym roku hartować je jak tylko pogoda będzie na to pozwalać. Tym bardziej, że jakieś takie rachityczne liście wypuszczają, a te starsze maja brązowe plamki i się sypią.
Trochę męczące są te rośliny. Kiepsko się krzewią, liście się sypią, w efekcie dostajemy pióropusz na patyku. Może starsze drzewka nabierają urody? Chociaż jak patrzy się na zdjęcia delonek w naturze widać, że są rozłożyste, mają rzadkie, parasolowate korony, a kwiaty i liście rosną tylko na czubkach gałęzi. Trochę jak sumaki. Ciężko będzie uzyskać z tej rośliny miniaturowy, ładny egzemplarz. A co Wy o tym myślicie?
pozdrawiam, arkandor
Trochę męczące są te rośliny. Kiepsko się krzewią, liście się sypią, w efekcie dostajemy pióropusz na patyku. Może starsze drzewka nabierają urody? Chociaż jak patrzy się na zdjęcia delonek w naturze widać, że są rozłożyste, mają rzadkie, parasolowate korony, a kwiaty i liście rosną tylko na czubkach gałęzi. Trochę jak sumaki. Ciężko będzie uzyskać z tej rośliny miniaturowy, ładny egzemplarz. A co Wy o tym myślicie?
pozdrawiam, arkandor
- karpek
Muszę przyznać, że moje myśli i opinie o tym "najpiękniejszym drzewie świata" są prawie identycznie jak Twoje.
I także swoją - bezlistną, z bardzo maleńkimi zaczątkami liści - wystawiłem tyle, że wczoraj na balkon, na pierwsze "porządne" słoneczko (dzisiaj zachmurzenie i deszcz). Ja się nigdy nie "patyczkuję" i wystawiam wszystko, gdy tylko trochę mocniej zaświeci.
Moim zamiarem było i jest jak największe zminiaturyzowanie tego drzewka. W jakim stopniu się to uda - nie wiem. Największy problem, po dwóch pełnych już latach hodowli - to jesień i zima tzw. zimowanie. W moim przypadku dochodzi trudność w zapewnieniu drzewku zimą niższej temperatury. Także wilgotności, chociaż w innych rejonach świata przechodzą tzw. porę suchą. Na razie to jest największym mankamentem i kaprysem tej rośliny.
I także swoją - bezlistną, z bardzo maleńkimi zaczątkami liści - wystawiłem tyle, że wczoraj na balkon, na pierwsze "porządne" słoneczko (dzisiaj zachmurzenie i deszcz). Ja się nigdy nie "patyczkuję" i wystawiam wszystko, gdy tylko trochę mocniej zaświeci.
Moim zamiarem było i jest jak największe zminiaturyzowanie tego drzewka. W jakim stopniu się to uda - nie wiem. Największy problem, po dwóch pełnych już latach hodowli - to jesień i zima tzw. zimowanie. W moim przypadku dochodzi trudność w zapewnieniu drzewku zimą niższej temperatury. Także wilgotności, chociaż w innych rejonach świata przechodzą tzw. porę suchą. Na razie to jest największym mankamentem i kaprysem tej rośliny.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakiś czas temu otrzymałam tu na formu kilka siewek delonki. Do dziś żyje jedna.
Ponieważ w zeszłym roku stracilam do niej serce, to na zimowanie wylądowała w piwnicy. Piwnica jest dość ciemna, ma tylko jedno okienko pod sufitem, temperatura waha się od +5 do +12 stopni w zależności od temperatury na zewnątrz. Wszystkie rośliny jakie tam zimują dostały 3 - 4 razy wodę od jesieni do dziś.
Delonka przeżyła, właśnie wystawiłam ją przed dom. Gałązki nie uschły, są giętkie i na kilku widzę zaczątki listków. Jak będzie dalej zobaczymy.
Ponieważ w zeszłym roku stracilam do niej serce, to na zimowanie wylądowała w piwnicy. Piwnica jest dość ciemna, ma tylko jedno okienko pod sufitem, temperatura waha się od +5 do +12 stopni w zależności od temperatury na zewnątrz. Wszystkie rośliny jakie tam zimują dostały 3 - 4 razy wodę od jesieni do dziś.
Delonka przeżyła, właśnie wystawiłam ją przed dom. Gałązki nie uschły, są giętkie i na kilku widzę zaczątki listków. Jak będzie dalej zobaczymy.
Pozdrawiam. Małgorzata
Uważaj Malkar z tym wystawianiem przed dom. W dzień niech stoją, ale na noc zabieraj do środka. Moje "przenocowały" na dworze z czwartku na piątek i z piątku na sobotę i trochę podmarzły. Liście się sypią aż miło. Marzec w Polsce jest trochę zbyt ostry dla tych drzewek. Może jak porządnie zdrewnieją i podrosną będą lepiej znosić chłodne noce.
pozdrawiam, arkandor
pozdrawiam, arkandor
ja właśnie stałam się nabywcą nasion Delonix. Uważam to za wyzwanie
mam nadzieję, że uda mi się uzyskać pozytywne efekty. 

Witaj w klubie kalinqa. Być może już to wiesz, ale jeśli nie to uszkodź im cążkami skorupkę, ale delikatnie, najlepiej na czubku, a potem zalej gorącą (tylko nie wrzącą!) wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień posadź do ziemi i jak dobrze pójdzie za 3-4 dni pojawią się młode roślinki. Jeśli nie uszkodzisz skorupki to możesz nawet pół roku czekać na siewki.
pozdrawiam, arkandor
pozdrawiam, arkandor
dziękuję za przyjęcie 
jestem w tym nowa ,ale mam nadzieję że znajdę tu potrzebne porady. Będę postępować według wskazówek !

jestem w tym nowa ,ale mam nadzieję że znajdę tu potrzebne porady. Będę postępować według wskazówek !