Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Posiałem werbeny jakoś miesiąc temu i marnie rosnią. Rośliny mają jakieś 2 do 3 cm. Co zrobić żeby je pogonić do wzrostu? Czy werbeny się pikuje jeśli tak to czy to odpowiednia chwila?
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Werbena

Post »

Jeśli ktoś chce otrzymać mocno rozkrzewione rośliny to warto wysiać werbenę ogrodową juz teraz - a za około 1mc pierwszy raz uszczyknąc stożek wzrostu. Przy dobrym naświetleniu ( zwykły d.nasłoneczniony parapet) w okolicach kwietnia sadzonki z takiego siewu powinny zaczynać wiązać pączki . Oczywiście zabawy troszkę jest -pikowanie itp. ale ja to lubię -więc wysiałam :wink: :lol:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Ja kupiłem niedawno paczkę nasion, dzięki za info. :wink:

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Obrazek
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze że natrafiłam na ten wątek bo też wysiałam werbene i zastanawiałam się co z tego będzie.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Ja się podłączę pod ten wątek :)

Czy mogłabym prosić o kluczowe instrukcje, jak zasiać, pielęgnować, przesadzać, przycinać itp. aby doczekać się ładnej werbeny na balkon? I czy moge to zrobić np. już dzisiaj? :D

Dodam tylko, że ogrodnicze fachowe zwroty niewiele mi mówią...

I przy okazji, żeby nie zakładać nowego wątku: te same pytania dotyczące celozji pierzastej.

Będę wdzięczna wszystkim za pomoc :wink:
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

Witam
za radą Gertrudy wysiałam i ja dziś werbenę.Nasionka lekko przykryłam ziemią,nakryłam folią i na parapet.Za miesiąc uszczyknę stożki wzrostu...o ile będzie z czego,bo to moje początki-nigdy nie wysiewałam sama nasionek.Ale jestem dobrej myśli :-)
Pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Re:

Post »

ketjow pisze:Posiałem werbeny jakoś miesiąc temu i marnie rosnią. Rośliny mają jakieś 2 do 3 cm. Co zrobić żeby je pogonić do wzrostu? Czy werbeny się pikuje jeśli tak to czy to odpowiednia chwila?
Przede wszystkim należy zapewnić dużo światła,niczym nie podganiać ,tylko podlewać ,nie za dużo...
Pikuje się werbeny ,gdy wyrosną pierwsze właściwe liście,można po 2 siewki wkładać do małych doniczek. :)
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Chciałam się jeszcze zapytać o to przykrywanie folią. Moje skrzynki stoją nad rozgrzanym kaloryferem, więc chyba cieplej im nie musi być, ale czy powinnam je przykryć, żeby np. woda za szybko nie odparowywała? I czy to przyspieszy tępo wzrostu? Czy nie powinnam jej ściągnąć, gdy coś mi wykiełkuje, żeby nie blokować dostepu do światała??
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Przykrywając przezroczystą folią nie ograniczysz dostępu światła, a takie przykrycie przyśpieszy kiełkowanie nasion, musisz jednak obserwować czy nie pojawia się pleśń, by temu zapobiec dobrze jest wietrzyć w ciągu dnia.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miałam w ubiegłym roku werbenę posadzoną jako obwódka na rabacie. Usuwanie przekwitłych kwiatostanów, czasem zasilenie nawozem i umiarkowanie podlanie to chyba wszystkie czynności, którymi obdarowałam tę nie wymagającą roślinę. Poza tym kwitła bardzo długo. Kolor różowy.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ja mam nadzieję na całe bogactwo kolorów, bo kupiłam jakąś w tym celu stworzoną mieszankę :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla wyjaśnienia: moje werbeny kupowałam już z kwiatami... ;:17
A, przypomniało mi się że miałam też czerwone z białym oczkiem.
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

A ja jeszcze podrążę temat wysiewu nasion werbeny - czy koniecznie trzeba je wysiewać już teraz? Czy można bezpośrednio do skrzynki balkonowej? Powiedzmy początkiem kwietnia - o ile zima nie powróci. Każdy parapet w mieszkaniu mam już zajęty, a to jedyne miejsca w mieszkaniu z dużą ilością światła. Podobnie chciałabym wysiać czubatkę i lobelię. Poradźcie - czy taki wysiew kwietniowy wprost do skrzynek ma szansę się udać, czy jednak spróbować w mieszkaniu?
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiew kwiatów typu werbena, pelargonia, heliotrop, żeniszek, lobelia, ma sens jeśli jest przeprowadzony w odpowiednim czasie tzn. styczeń/luty. Bezcelowe jest wysiewanie w kwietniu ponieważ opóźniłoby to bardzo znacznie termin ich kwitnienia. W maju można już kupić kwitnącą doniczkę kwiatów (właśnie z takich zimowych wysiewów). Poza tym jednoroczne dlatego są jednorocznymi ponieważ nie lubią zimna. Obawiam się że w naszym klimacie w kwietniu jest zbyt zimno na wysianie do skrzynki. Te rośliny wystawia się na zewnątrz w drugiej połowie maja.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja siałem werbeny 2 lata temu i wzeszły piekjnie , przykryłem cieniutka warstwa ziemii przesianej przez sitko , tylko za gesto posiałem i potem połowa siewek sie tylko uchowała , ale były piękne , niestety wraźliwe na większe deszcze , łatwo łapią mączlika .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”