Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Werbena
Jeśli ktoś chce otrzymać mocno rozkrzewione rośliny to warto wysiać werbenę ogrodową juz teraz - a za około 1mc pierwszy raz uszczyknąc stożek wzrostu. Przy dobrym naświetleniu ( zwykły d.nasłoneczniony parapet) w okolicach kwietnia sadzonki z takiego siewu powinny zaczynać wiązać pączki . Oczywiście zabawy troszkę jest -pikowanie itp. ale ja to lubię -więc wysiałam

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłem niedawno paczkę nasion, dzięki za info.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze że natrafiłam na ten wątek bo też wysiałam werbene i zastanawiałam się co z tego będzie.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja się podłączę pod ten wątek 
Czy mogłabym prosić o kluczowe instrukcje, jak zasiać, pielęgnować, przesadzać, przycinać itp. aby doczekać się ładnej werbeny na balkon? I czy moge to zrobić np. już dzisiaj?
Dodam tylko, że ogrodnicze fachowe zwroty niewiele mi mówią...
I przy okazji, żeby nie zakładać nowego wątku: te same pytania dotyczące celozji pierzastej.
Będę wdzięczna wszystkim za pomoc

Czy mogłabym prosić o kluczowe instrukcje, jak zasiać, pielęgnować, przesadzać, przycinać itp. aby doczekać się ładnej werbeny na balkon? I czy moge to zrobić np. już dzisiaj?

Dodam tylko, że ogrodnicze fachowe zwroty niewiele mi mówią...
I przy okazji, żeby nie zakładać nowego wątku: te same pytania dotyczące celozji pierzastej.
Będę wdzięczna wszystkim za pomoc

-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
Witam
za radą Gertrudy wysiałam i ja dziś werbenę.Nasionka lekko przykryłam ziemią,nakryłam folią i na parapet.Za miesiąc uszczyknę stożki wzrostu...o ile będzie z czego,bo to moje początki-nigdy nie wysiewałam sama nasionek.Ale jestem dobrej myśli
Pozdrawiam
Grażyna
za radą Gertrudy wysiałam i ja dziś werbenę.Nasionka lekko przykryłam ziemią,nakryłam folią i na parapet.Za miesiąc uszczyknę stożki wzrostu...o ile będzie z czego,bo to moje początki-nigdy nie wysiewałam sama nasionek.Ale jestem dobrej myśli

Pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Re:
Przede wszystkim należy zapewnić dużo światła,niczym nie podganiać ,tylko podlewać ,nie za dużo...ketjow pisze:Posiałem werbeny jakoś miesiąc temu i marnie rosnią. Rośliny mają jakieś 2 do 3 cm. Co zrobić żeby je pogonić do wzrostu? Czy werbeny się pikuje jeśli tak to czy to odpowiednia chwila?
Pikuje się werbeny ,gdy wyrosną pierwsze właściwe liście,można po 2 siewki wkładać do małych doniczek.

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Dyshia
- 1000p
Chciałam się jeszcze zapytać o to przykrywanie folią. Moje skrzynki stoją nad rozgrzanym kaloryferem, więc chyba cieplej im nie musi być, ale czy powinnam je przykryć, żeby np. woda za szybko nie odparowywała? I czy to przyspieszy tępo wzrostu? Czy nie powinnam jej ściągnąć, gdy coś mi wykiełkuje, żeby nie blokować dostepu do światała??
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Przykrywając przezroczystą folią nie ograniczysz dostępu światła, a takie przykrycie przyśpieszy kiełkowanie nasion, musisz jednak obserwować czy nie pojawia się pleśń, by temu zapobiec dobrze jest wietrzyć w ciągu dnia.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Miałam w ubiegłym roku werbenę posadzoną jako obwódka na rabacie. Usuwanie przekwitłych kwiatostanów, czasem zasilenie nawozem i umiarkowanie podlanie to chyba wszystkie czynności, którymi obdarowałam tę nie wymagającą roślinę. Poza tym kwitła bardzo długo. Kolor różowy.
- Dyshia
- 1000p
Ja mam nadzieję na całe bogactwo kolorów, bo kupiłam jakąś w tym celu stworzoną mieszankę 

- Bufo-bufo
Dla wyjaśnienia: moje werbeny kupowałam już z kwiatami...
A, przypomniało mi się że miałam też czerwone z białym oczkiem.

A, przypomniało mi się że miałam też czerwone z białym oczkiem.
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
A ja jeszcze podrążę temat wysiewu nasion werbeny - czy koniecznie trzeba je wysiewać już teraz? Czy można bezpośrednio do skrzynki balkonowej? Powiedzmy początkiem kwietnia - o ile zima nie powróci. Każdy parapet w mieszkaniu mam już zajęty, a to jedyne miejsca w mieszkaniu z dużą ilością światła. Podobnie chciałabym wysiać czubatkę i lobelię. Poradźcie - czy taki wysiew kwietniowy wprost do skrzynek ma szansę się udać, czy jednak spróbować w mieszkaniu?
Ania
- Bufo-bufo
Wysiew kwiatów typu werbena, pelargonia, heliotrop, żeniszek, lobelia, ma sens jeśli jest przeprowadzony w odpowiednim czasie tzn. styczeń/luty. Bezcelowe jest wysiewanie w kwietniu ponieważ opóźniłoby to bardzo znacznie termin ich kwitnienia. W maju można już kupić kwitnącą doniczkę kwiatów (właśnie z takich zimowych wysiewów). Poza tym jednoroczne dlatego są jednorocznymi ponieważ nie lubią zimna. Obawiam się że w naszym klimacie w kwietniu jest zbyt zimno na wysianie do skrzynki. Te rośliny wystawia się na zewnątrz w drugiej połowie maja.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja siałem werbeny 2 lata temu i wzeszły piekjnie , przykryłem cieniutka warstwa ziemii przesianej przez sitko , tylko za gesto posiałem i potem połowa siewek sie tylko uchowała , ale były piękne , niestety wraźliwe na większe deszcze , łatwo łapią mączlika .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||