Widzę,że wiele osób śledzi mój wątek, ale jakoś nie mają odwagi czegoś napisać...
Sobota u mnie pod znakiem kuchennych wyczynów
Dżem z cytryn i kiwi
80 dkg kiwi
55 dkg cytryn o cienkiej skórce
5 szklanek cukru
3 szklanki wody
Cytryny wyszorowałam i sparzyłam. Pokroiłam na ćwiartki, wycięłam nożem białe przerosty w środku. Potem pokroiłam na cienkie półplasterki.W słoju zalałam je 3 szklankami przegotowanej wody.Odstawiłam na noc.
Dzisiaj wrzuciłam cytryny z wodą do garnka i gotowałam 20 minut bez przykrycia. W tym czasie obrałam kiwi,wycięłam białe środki i pokroiłam je na kawałki.Dodałam do cytryn razem z cukrem.Gotowałam na wolnym ogniu 2 godziny.
Owoce z cukrem dość się skarmelizowały.Dodałam jeszcze kieliszek whisky, bo lubię wszystko z ,charakterem'.Potem zmiksowałam blenderem,ale nie do końca.
Wyszedł dżem o orientalnej nucie
I coś na słono -
szynka gotowana w szybkowarze, ale można też w garnku.
Przepis bardzo prosty- mięso włożyłam do siatki.Do szybkowara /3/4 wysokości/ wlałam wodę, do której wsypałam 7 dkg soli, łyżkę majeranku,ząbek czosnku, pieprz,ziele angielskie, liść laurowy i zagotowałam razem. Potem włożyłam mięso i gotowałam 5 minut.Zostawiłam na noc.Rano znowu gotowałam 5 minut. Kiedy wszystko wystygło, wyjęłam,zdjęłam siatkę. Jest bardzo smaczna