Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka cz.3

Post »

Konieczność siedzenia/leżenia w domu próbuję jakoś wykorzystać ogrodniczo - porządkuję bazę roślin w komputerze. Lubię porządek w papierach :)

Przemek, aronia świetnie smakuje suszona i traci cierpkość. W smaku jak skrzyżowanie śliwki suszonej z rodzynką. Do suszenia używam suszarki do warzyw, bo inaczej to chyba się nie da. W tym roku ususzę jeszcze więcej, bo mi smakuje.

Mateusz, dzięki. Już ten przepis czytałem u Przemka, ale szczerze mówiąc, chyba nie przepadam za nalewkami i ogólnie słodkimi alkoholami :) Wyjątek stanowią grzańce.

Greto, może źle się wyraziłem - moje domowe sposoby są dodatkiem do tradycyjnego leczenia. Wszystkie przeciwskazania, o których piszesz i tak są dużo lepsze dla organizmu od skutków ubocznych leków. Nawet tych "niewinnych". Czosnku w postaci surowej nie toleruję. Poza tym niszczy poważnie florę bakteryjną. Środki przeczyszczające (oliwa+miód) przy mojej wadze ;:14
Poza tym jak piszesz, że produkty naturalne (np. aronia, imbir) szkodzą w większych ilościach, to musiałyby to być naprawdę wielkie ilości. W takim kontekście bardziej szkodzi nam rozmawianie przez komórkę czy używanie kuchenki mikrofalowej.

Halinko, ja też ;:136
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

JacekP pisze:Konieczność siedzenia/leżenia w domu próbuję jakoś wykorzystać ogrodniczo - porządkuję bazę roślin w komputerze. Lubię porządek w papierach :)
Czy porządki w bazie roślin zaowocują zestawieniem przetaczników? ;:109
Pamiętasz?Obiecałeś.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, jak robisz ta kaszę jaglaną? Kiedyś ją ugotowałam ale była niesmaczna. :roll:
Zazdroszczę że potrafisz zrobić porządek w papierach, dla mnie to nieosiągalne, one żyją własnym zryciem. ;:223
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu :!: Pamiętam, że obiecałem i jest mi wstyd, że nie mogę się z tego wywiązać :oops: Uzupełniam listy roślin wg kilku kategorii. Zdjęć nie segreguję i znalezienie w plikach przetaczników wymagałoby sporo czasu. Jeśli chcesz listę moich przetaczników - służę.

Maju, tym razem robiłem kaszę jaglaną na słodko. Gotuję ją na mleku razem z cukrem wanilinowym i kurkumą. Do tego robię krem śliwkowo-serowy: śliwki rozdrabniam i lekko rozgotowuję, dodaję 2 łyżki cukru. Zdejmuję z ognia dodaję serek toska (lub homogenizowany naturalny) i danie gotowe. Tym razem użyłem śliwek suszonych i krem wyszedł ciemny. W sezonie śliwkowym używam świeżych. Ponieważ traktuję to danie obiadowo, podaję je na ciepło. Zimna kasza jaglana mi nie smakuje.
Tak to wygląda:

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku podziwiam Cię że Ci się tak dużo poświęcać czasu na przyrządzanie posiłku , akurat na to nie miałabym ochoty ,ponieważ nie lubię nic na słodko .
Ale na prawdę mówiąc masz naprawdę ciekawe przepisy na posiłki , nic tradycyjnego .

Genia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Jacku :D
Mam nadzieję, że dochodzisz już do siebie. Nie wiedziałam, że kasza jaglana to takie świetne lekarstwo, muszę wypróbować :lol:
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z wyprawy :)
Czy u Ciebie nadal dużo śniegu? U mnie, niestety, mnóstwo...

Miłego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Witaj Jacku, czytam, że masz kłopoty ze zdrowiem, więc przede wszystkim życzę dużo zdrówka :!:
Z przyjemnością obejrzałam fotki z egzotycznymi roślinkami i poczytałam o kaszy jaglanej...
Ja mam teraz ferie, wiec wolny czas wykorzystuję na odrobienie różnych zaległości (kino, basen), a także zaczynam sianie i sadzenie bulw i kłączy ;:108
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, każdy ma jakieś hobby. Moim jest m.in. gotowanie ;:137 Rozważam pomysł otwarcia wątku kulinarnego, ale nie wiem, czy mogę na forum ogrodniczym :?:

Moniko, powoli choroba ustępuje, ale jestem osłabiony.
Śniegu u mnie tyle co było. Nic nie stopniało. Za to słonko sprawiło, że "zjechał" śnieg z dachu. To były prawie lawiny i pół metra śniegu więcej!

Dalu, dziękuję :) Ja od dosyć dawna nie mam ferii. Za to urlop biorę zawsze zimą i spędzam w ciepłych krajach ;:3
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jacku, dziękuje. :lol: Wypróbuję ten przepis tym bardziej że od ostatniego przeziębienia nie moge dojść do siebie i bardzo kaszlę. :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku, gdzieś Ty się wygrzewał :shock: zazdroszczę :)
Pięknych masz gości-bażanty :) ale proszę nie dwaj im chlebka... to szkodzi ptakom... ja zawsze na jesieni na bazarku kupuje wór nasionek i mam na całą zimę :) choć w tym roku jakoś mnie jest ptaszków... chyba zima ich zaskoczyła... teraz się strasznie głodzą bo bardzo długo śnieg leży i nie mają co jeść... więc trzeba im pomóc :)

Ech a mi już tak się smuci z tej zimy... brrr... i fakt pamiętam... rok temu w lutym to bez kurtki już porządki na podwórku robiłam... ech a teraz... nawet nasion w domu nie chce mi się jeszcze wysiewać...
Ech szkoda ze taka pogoda, bo mam dużo w tym roku do roboty...a i wolne do marca... więc wiosna mogłaby już po mału przyjść :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zdrówko, Jacku? Wykurowałeś się juz? Na wzmocnienie ponoć najlepszy miód :D
Dlaczego nie miałbyś załozyć swojego wątku kulinarnego? Przeciez mamy cały dział poswięcony zywieniu http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9 . Tylko popatrz, ile tam jest osobistych wątków kulinarnych :D
Zachęcam Cie do założenia takiego wątku, bo ciekawe potrawy przedstawiasz :D Skoro to Twoje hobby, to z pewnością wątek będzie sie dynamicznie rozwijał ;:333
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 jestem pod wrażeniem Twoich poczynań kulinarnych ;:180 ;:180 ;:180

Ja, w tej dziedzinie jestem zielona :oops: Gotuje bo muszę, żeby szybko i już mnie w kuchni nie ma :oops:
Za to mój syn wyżywa się kulinarnie. Właście jestem po kolacji - pizza w wykonaniu mojego skarba - palce lizać ... i jak ja mam nie tyć :?

Miłego weekendu życzę :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, współczuję choroby, bo sam to przerabiam. Może, gdybym się nie rozhartował w ciepłych krajach, to by tak nie było... Ale nie ma czego żałować ;:3 Życzę zdrówka :!:

Witaj Alu :!: Nie lubię zimy to i urlop zawsze planuję w tym okresie, by trochę zarzyć słonka ;:3 Nie wiedziałem, że nie można karmić chlebem. Ale kury też się tak karmi i im to również szkodzi? Mój sąsiad dokarmia bażanty tylko chlebem. Na szczęście mam jeszcze pęczak.
Tak, ubiegłej zimy sporo zrobiłem w ogrodzie, a 7II wymieniałem okna w domu. Było już wiosennie.

Iza, dziękuję ;:196 Powoli mi przechodzi, ale dość powoli... Na szczęście nabieram sił i miodem też się kuruję :)
Dziękuję za zachętę do otwarcia wątku kulinarnego. Wiele potraw fotografuję więc mam z czego wybierać. Tylko najtrudniej przychodzi mi założyć stronę, wpisać odpowiednie komunikaty, odsyłacze :?

No to chyba bym się dogadał z Twoim synem Halinko ;:136 Najpierw spodobała mi się kuchnia w "Akademii Pana Kleksa", potem skończyłem gastronomię no i tak mi zostało :D
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Witaj Jacku jestem pod wrażeniem,tyle u Ciebie roślin piękych i rzadko uprawianych. Piękny ogród i zdjęcia nietuzinkowe.Słowa tego nie opiszą.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ja też goraco namawiam Cię do założenia wątku kulinarnego :!:
Kocham gotować i takie sprawdzone przepisy to prawdziwy skarb :)
A ponieważ już pokazałeś nam próbkę swoich talentów kulinarnych, czekam z niecierpliwością bo wiem ,
że będzie pysznie ;:36
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”