Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Dalu, wydaje mi się, że ostatnio wiatry w Polsce wieją od zachodu Europy, więc będzie cieplej. Już niedługo Dalu zacznie się kolorowo u Ciebie. Ty i tak masz dobrze, że mieszkasz na południu. Rzeczywiście dobrze byłoby , aby te ogromne ilości śniegu topniały powoli, bo inaczej może ... Lepiej o tym nie myśleć..
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Felu :D
Piękne zdjęcia!! Szczególnie cieszą cudne kamelie, w naszych warunkach nie do uzyskania :( Są one, obok rh, moimi ulubionymi krzewami :)
U mnie nieustannie trwa zima, mimo ferii i różnych atrakcji coraz bardziej mnie przygnębia...

Miłego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!
Wiesia - Pszczółka zmartwiła mnie, że u Was też jeszcze zapowiadają chłody.
Tak więc u nas szybko wiosny się nie doczekamy.
Felu pokazuj nam więcej zdjęć. Bardzo chętnie zaglądam aby pooglądać coś
czego nie mogę zobaczyć u nas.
Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, dla mnie rododendrony są dużo piękniejsze od kamelii, a więc nie ma czego żałować. Polska zima zbyt długo trwa i nie dziwię się, że wszyscy z niecierpliwością czekają na wiosnę. A przygnębieniu się nie poddawaj Moniko. Nie będzie byle zima decydowała o Twoim nastroju.

Goryczko, nic ochłodach mi nie wiadomo. Rzeczywiście zapowiadali ochłodzenie, ale to raczej we wschodniej Francji i w polnocnej. Nad Atlantykiem jest cieplej zimą. Ale tak jak w Polsce do Zośki, mogą pojawić się jeszcze poranne przymrozki. Dziś było 11° w cieniu, oglądałam rośliny w ogródku. Wszystko puszcza pączki. Najważniejsze, że poranki są ciepłe.

Kupiłam czerwone szczawiki i nie wiem czy do gruntu, czy do doniczek wsadzić.
Mam jeszcze cebulki liatry kłosowej fioletowej. Ciekawa roślinka.
Ogródek Feli
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

fela pisze:Goryczko, nic ochłodach mi nie wiadomo. Rzeczywiście zapowiadali ochłodzenie, ale to raczej we wschodniej Francji i w polnocnej. Nad Atlantykiem jest cieplej zimą.
Wg modelu GFS w najbliższy weekend środkową Bretanię nawiedzą dość silne przymrozki (temperatura spadnie do -4/-5C przez co najmniej trzy noce z rzędu). Nad samym oceanem będzie nieco cieplej, ale noc z soboty na niedzielę i tam zapowiada się nieciekawie.

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfsmeur.html

Drzewko przy ścianie domu z obrzeżonymi na złoto liśćmi to ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

fela a ja nie mogę sie napatrzeć na kwitnące kamelie na fotkach wyżej.I taka ich ilość! Wspaniałe!
Pozdrawiam,u nas teraz -9*C.Zapowiada sie znowu mroźna noc ;:223
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomaszu, piszesz, że tak zimno ma być w środkowej Bretanii, a ja mieszkam w połudnowej części blisko Atlantyku i wolę wierzyć , że tak żle nie będzie. Rzeczywiście zapowiadają ochłodzenie w tym tygodniu. Generalnie prognozy długoterminowe nie sprawdzają się tutaj i przewidywania zmieniają się kazdego dnia. Wolę wierzyć , że mrozu nie będzie, bo wszystkie rosliny w ogrodku mają pączki, a na różach są już nawet młode listki.

Grażynko
, obecna zima jest straszna. U mnie też chłodno, bo tylko 4°, ale przynajmniej świeci piękne słoneczko. Wczoraj w dzienniku pokazywano nieprawdopodobne ilości śniegu w Waszyngtonie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu... bardzo Ci zazdroszczę tego otoczenia. U nas są przepiękne okolice, bo Jura Krakowsko-Częstochowska na prawdę jest piękna. Jednak ludzie tak potrafią je oszpecić koszmarami architektonicznymi, że głowa boli. Wczoraj jadąc do Krakowa, po raz kolejny płakałam patrząc na takie właśnie straszydła, domy w kolorach na "z" (zaj*bisty zielony np.), ale coż nic na to nie poradzimy, bo podobno gusta nie podlegaja dyskusjom.

Za to mam dla Ciebie dobrą wiadomość, mam dla Ciebie nasiona majeranku :heja , w tym tygodniu wysyłam je do Ciebie i siej i niech Ci polskim majerankiem pachnie w Bretanii ;:196 np. w fasolce po bretońsku :;230 , która nic wspólnego z Bretanią nie ma...
Pozdrawiam bardzo gorąco!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, super! ;:138 Bardzo się ciesze, bo taki świeży majeranek jest nieporównanie lepszy niż ten suszony. Co najważniejsze w tutejszym klimacie może funkcjonować jako roślina wieloletnia! Będę miała świeży majeranek przez cały rok! Aniu, ja bardzo go lubię w potrawach z wieprzowiną i nawet robię z nim ziemniaczane pure i dodaję jeszcze ozłoconą cebulkę na oliwie.
Widziałam tu w ogrodach wielkie krzaki rozmarynu i majeranek też może osiągnąć wysokość jednego metra w tutejszych warunkach.
;:196
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

A ja "zabiłam" nie chcący mój rozmaryn ;:223 ;:223 Kupiłam kiedyś taki zwykły w markecie w doniczce, ale pięknie rósł w domu, a latem wysadzałam go do ogródka. W ubiegły roku osiągnął już rozmiar ok. 70 cm i zakwitł nawet, ale że naszej zimy by nie przeżył to go wysadziłam do dużej donicy i schowałam na strychu... zruciła prawie wszystkie listeczki, myślałam że się popłaczę ze złości...tym bardziej, że uwielbiam świeży rozmaryn do różnych rzeczy. Mam nadzieję, że ożyje ten mój rozmaryn... "O mój rozmarynie rozwijaj się..." :;230
Majeranek polecam też do wątróbki drobiowej z odrobiną cherry ;:137
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Mój majeranek gdzieś wsiąkł. Był i sie zmył. Nie wiedziałam jednak że potrafi osiagnąć takie rozmiary :D
Sabina

Moje linki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Andziu z moim rozmarynem tak jak z Twoim!Juz po nim!Nie ma szans,żeby wypuścil z korzenia,jest zasuszony.Też stał na strychu i tak 1 x w miesiącu był podlewany,teraz kompletnie suchy!Tak kwitł poprzednio Obrazek
Przepraszam,felu,że w Twoim wątku.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Felu u Ciebie nie zapowiadają nocnych mrozów? Ty to jesteś szczęściara ;:138
Zawsze mówiłam że mieszkasz w tropikach w porównaniu do Paryża :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu. :D
Jakoś jestem ostatnio zakręcona okropnie....ale :wink: kuflik posadzony, każde nasionko osobno a jedną doniczkę podarowałam mojej koleżance.....i muszę Ci powiedzieć, że bardzo się ucieszyła.
U Ciebie jak zwykle piękne widoczki z okolicy :D włącznie z dzwoneczkami na murku....obłędny widoczek, ciekawe co to za roślinki. Bardzo mi się podobają ozdobne rysunki na szybach okiennych i muszę Ci powiedzieć, że nie spotkałam się z czymś takim. Owszem zdobi się tak szkło użytkowe albo artystyczne ale szby nie.....a co jak się znudzi taki rysunek :lol: ....wymieniają szyby. :;230
Felu a jak zobaczyłam kamelie i te skimie to już w ogóle ..... można je u nas dostać ale gdzie to wszystko przez zimę przechować.
Serdeczności ślę. ;:167
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Abeille, niestety, już na czwartek i piątek zapowiadają, że będzie -1° nad ranem.

Andziu, kilka dni temu wsadziłam gałązki rozmarynu do gruntu. Podarowała mi je pewna pani twierdząc, że one z łatwością się ukorzeniają. Zobaczymy...
Samej wątróbki to jakoś nie jadam. Kiedyś jadłam u kogoś z bardzo dobrym sosem. Nie wiem jak się go robi, ale były w nim jablka, złocona cebulka, rodzynki i jakiś alkohol.

Halżbiytko, tak się zastanawiam nad tym czy te szyby mogą im się znudzić. Chyba nie. Oni są bardzo mocno związani ze swoją tradycją i są niesłychanie z niej dumni. Czy widziałaś kiedyś obok tablicy rejestracynej polskiego samochodu napis: ?Jestem Polakiem i jestem z tego dumny? ? Tu można spotkać podobne napisy dumnych Bretończyków. Najczęstszym symbolem umieszczanym na samochodach jest ta oto zadowolona z życia BretoneczkaObrazek. Bardzo czsto spotyka się bretońską flagę i jest to jedyna na świecie flaga pozbawiona kolorów, czarno-biała.Obrazek Powinna jej zawsze towarzyszyć flaga francuska, ale z pewnością bretonska jest bardziej popularna. Symbole gronostaja widoczne na fladze można zobaczyć wszędzie, nawet na dachach domów.Obrazek Symbole bretońskie przeplatają sie też z licznymi symbolami celtyckimi.

Obrazek
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”