Właśnie zrobiłam solidny przegląd parapetowych storczyków.....powiem są w ekstra kondycji,zdrowe mocne liście i zdrowe jędrne korzenie-chyba im pasujeAlima2 pisze:Hm...o tym nie pomyślałam !!patrykgiel pisze:nie są zbyt mocn ścięnięte ?? żeby się "zupa storczykowa" albo co gorsza zgnilizna, storczyki nie powinny nawet dotykać szyby gdy stoją na parapecie !/?![]()
![]()
Okna nie dotykają-o tym wiedziałam. Ścisk straszny-to prawda......
Myślisz,że im zaszkodzi-stoją tak od jesieni..to jest okno w kuchni-mam wrażenie,że para wyjątkowo im odpowiada-dość dobrze się trzymają!
Sama nie wiem...
Byle do wiosny-wyniosę je na zadaszony balkon
Moje storczyki
- Alima2
- 1000p

- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje storczyki
- Taccanivea
- 1000p

- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też moczę storczyki, w przegotowanej, odstałej wodzie, ale mam ich tylko 9 na razie... 
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Hehhe już Ci piałam w ogrodowym zaszalałaś kobieto na całego cudowne nabytki aż oczy z orbit mi wyszły !
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do podlewania, ja podlewam (chyba jako jedyna na forum, ale uważam, że podlewanie to najlepsza metoda, nie uznaję moczenia storczyków innych niż Vandowate i te co rosną bez podłoża).
A światła storczyki lubią dużo, więc okno jest najlepszym miejscem. A poza tym uprawa storczyków nie powinna być na pokaz, to roślinom powinno być dobrze (a niektórzy robią tak, że dają storczyki np. na meble, by je wszyscy widzieli, a storczykom tam źle).
A światła storczyki lubią dużo, więc okno jest najlepszym miejscem. A poza tym uprawa storczyków nie powinna być na pokaz, to roślinom powinno być dobrze (a niektórzy robią tak, że dają storczyki np. na meble, by je wszyscy widzieli, a storczykom tam źle).
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
A mnie się Dusiu wydaje, że wystarczy pięknie wyeksponować okno storczykowe i wtedy mamy dwa w jednym. Storczyki mają się dobrze a równocześnie pięknie się prezentują ;)
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyki mogą rosnąć nawet w piwnicy pod warunkiem,że są właściwie doświetlane.Przyzwyczaiłyśmy się,że stoją na parapecie bo tam mają najwięcej światła.ale tak wcale nie musi być.Mogą stać w głębi pokoju jeżeli też mają oświetlenie.Bez tego nie ma kwitnienia.
- Alima2
- 1000p

Witam serdecznieSylki3 pisze:Alinko jeśli chodzi o podlewanie to ja swoje namaczam- mam ich ponad 40, oczywiście czasu trzeba trochę na podlewanie zarezerwować ale przecież ja kolo nich nie stoję tylko wlewam wodę np. do pięciu doniczek bez dziurek, wkładam storczyki i idę obiad robić! zresztą jakbym kolo nich stala i patrzyla to bym w życiu się nie wyrobiła z wszystkim- teraz siedzę na chorobowym to mam dużo czasu ale jak wrócę do pracy to będę siedzieć od 8-16, potem zrobienie obiadu, posprzątanie domu, pranie, prasowanie i z wszystkim jakoś się wyrabiamuważam że wtedy najlepiej się napiją gdy stoją sobie w wodzie tak z 15 minut. moja mama która mieszka w jednym domu ze mna ma około 20 storczyków i też wszystkie je namacza
ostatnio je tylko podlała to te z większą ilością korzeni miały suchutko już po 3 dniach!
aha a co do stania blisko okna- ja mam w domu bardzo gorąco- ok 25-28 stopni ( zależnie od pomieszczenia) i mam wielki tlok na parapetach tak więc czasem zdarzy się że niektóre dotykają szyby i jeszcze nic imi się do tyej pory nie stało, ja myślę że to też dużo od rodzaju okien zależyna pewno dużą rolę odgrywa czy są one szczelne
Ja tez już mam 46 ( dzisiaj dostałam jednego w prezencie -od klienta
Ja namaczam w starej brytfannie- wchodzi po 10 naraz
Ale,ale Ty trzymasz tylko 15 min? Ja około 2 godzin- może za długo???
Co do okna- tez mam ponad 25 stopni( jestem zmarzluchem!!) I powiem szczerze,te na parapetach ( szczególnie w kuchni) są naprawdę w dobrej kondycji. Mam inny problem-takie przeludnienie -nie wygląda dobrze...miałabym inne ciekawe miejsce na piękną prezentację...tylko co ze słońcem ???
- Alima2
- 1000p

Marylko a Ty jak długo trzymasz w wodzie ?Taccanivea pisze:Ja też moczę storczyki, w przegotowanej, odstałej wodzie, ale mam ich tylko 9 na razie...
Powiedz masz je na parapecie czy na półeczce ( nie pamiętam
-- Śr 03 lut 2010 21:43 --
ZEMSTA BYŁA SŁODKA!!!!!!trzynastka pisze:Hehhe już Ci piałam w ogrodowym zaszalałaś kobieto na całego cudowne nabytki aż oczy z orbit mi wyszły !
- Alima2
- 1000p

No właśnie dlatego pytam=nie chciałabym zrobić im krzywdyStorczykowa pisze:Co do podlewania, ja podlewam (chyba jako jedyna na forum, ale uważam, że podlewanie to najlepsza metoda, nie uznaję moczenia storczyków innych niż Vandowate i te co rosną bez podłoża).
- Alima2
- 1000p

Tylko okien mi brakłojustus27 pisze:A mnie się Dusiu wydaje, że wystarczy pięknie wyeksponować okno storczykowe i wtedy mamy dwa w jednym. Storczyki mają się dobrze a równocześnie pięknie się prezentują ;)
- Alima2
- 1000p

Dziękuję- wyjaśnij mi..jakie oświetlenie, czy lampy takie pokojowe ( mam bardzo jasno w domu-mąż nie znosi półmroku) -wystarczą?Grażyna Widera pisze:Storczyki mogą rosnąć nawet w piwnicy pod warunkiem,że są właściwie doświetlane.Przyzwyczaiłyśmy się,że stoją na parapecie bo tam mają najwięcej światła.ale tak wcale nie musi być.Mogą stać w głębi pokoju jeżeli też mają oświetlenie.Bez tego nie ma kwitnienia.
- Alima2
- 1000p

NO muszę Wasze metody poćwiczyć 
a Jak często zalewasz???
a Jak często zalewasz???
- patrykgiel
- 500p

- Od: 10 lut 2009, o 20:51
podlewa się storczyki gdy mają srebrnawe korzenie !!, i nie ma rosy na doniczce ! z pewnością zauważysz że zrobią się zielone gdy podlejesz, dobrym sposobem jest złapanie doniczki i stwierdzenie czy jest stosunkowo lekka co do rośliny !
- Alima2
- 1000p

Kurcze z taką ilością nie jetem w stanie każdego z osobna zobaczyć...Muszę lecieć taśmowo!! Obiecałam sobie- co 5 dni,,,kąpiel 
- Alima2
- 1000p

aha- jutro nabędę nawilżacz-pewnie spodoba się moim maleństwom