Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Doroto dziękuję za odwiedziny i zieleninę, to liście azalii, poznałem :D

Grażynko wiosna przyjdzie kiedy się wszystkim znudzi a nie tylko ogrodnikom. Jeśli chcesz mogę Ci wykopać i posłać, żaden problem, z przyjemnością :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku a te białe prymulki sieją Ci się w ogrodzie ?
Ja jakoś nie mam ręki do prymulek co roku dosadzam , dobrze że u mojej sąsiadki się sieją , szkoda tylko że nie ma takiej białej .
Mamy ale inne

Obrazek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu raczej się nie sieją, mama rozsadza je z korzenia. Mamy z nimi duży kłopot bo ciężko im przetrwać lato, u nas w ogrodzie jest piekielnie sucho (dlatego pisałem kiedyś że lubię deszcz) nie jesteśmy w stanie wszystkiego podlewać. Po przekwitnięciu prymulki krzewią się mocno, mają duże liście są łatwym celem upalnego słońca, musiałyby rosnąć w głębokim cieniu, a tak nie jest. Nie jestem na 100% przekonany czy mój aparat nie przekłamuję i czy nie są one lekko kremowe. Jeśli chcesz mogę Ci posłać, myślę że wiosną można też je sadzić :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku jesteś kochany , ale Ty byś wysłał cały ogród . Lepiej przesadź je gdzieś w cień jak mówisz że pięknie się rozrastają, ja miałam takie w słonecznym miejscu kupiłam kilka i latem mimo że podlewałam często wyginęły mi wszystkie .
U Ciebie im widocznie lepiej , w tym roku te bardziej wrażliwe przeniosę w cieniste rejonu ogrodu .

A przesadzać je rzeczywiście najlepiej wiosną i jeżeli je się da to podziel i rozsadź u siebie bo pięknie wyglądają jak wiosną kwitną .

Genia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tomku zdjęcie pierwiosnków to mistrzostwo fotografii ;:63 ;:63 , cudownie wyglądają z iglaczkiem. A lawendowy pierwiosnek ma taki niespotykany kolorek .
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu bardzo lubię kwitnące pierwiosnki, są to radosne kwiatki, widać że cieszy je nadejście wiosny, nie przejmuję się opinią że są to kwiatki naszych babć niezbyt nowoczesne, lubię je i już :D
Dorotko dziękuję Ci, staram się uczyć fotografować jednak to nie łatwe, chociaż mamy coraz lepsze aparaty :D

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku piewiosnki są cudowne jak widzę pierwsze kwiaty to dla mnie jest sygnał ,że wiosna już zawitała. Ja bardzo lubię wracać do wspomnień babcinego ogródka, ja pamiętam miała floksy i dalie nazywane przez babcię gieorginiami. Z chęcią cofnęłabym czas i wróciła do tamtych lat, szkoda,że tak się nie da.
Lawendowy pierwiosnek piękny.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku ja też się tym nie przejmuję ,Mam je od lat ale mnie się tak pięknie nie rozrastają jak Tobie . Masz dużo takich pięknych kęp kolorowych i białych ?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dorotko moja babcia ze Śląska gdzie się urodziłem i wychowałem, miała również floksy uwielbiam je przez wspomnienie o babci, mamy je w ogrodzie, zawsze będą :D Znam też tą nazwę gieorgonie, to chyba tak po krakowsku, słyszę tu dalej takie nazewnictwo :D

Obrazek

Pewnie Geniu że niema się co przejmować co mówią inni, nikt nie ma wpływu na to co nam się podoba. Białych nie mieliśmy dużo, za to z kolorowych robiliśmy nawet żywopłociki ale niszczy je susza, były kiedyś bardzo gęste, wiosną nie zdążą się całkowicie odbić i są nie równe kępy

Obrazek

Mamy pierwiosnki w różnych miejscach, tutaj zaraz po stopnieniu śniegu, trochę słabo widać

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy gieorginie to po krakowsku, babcia mieszkała w przemyskim. Na floksy mówiono tam kupczaki, dlaczego nie wiem.
U mnie też rosną floksy, mam ich kilka kolorów.
Podziwam Twoją prywatną szkółkę z roślinami, muszę tego roku zacząć też na większą skalę spróbować ukorzenić roślinki, na razie to było moje raczkowanie. Chociaż klka iglaczków udało mi się ukorzenić z czego jestem bardzo dumna.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

To może Dorotko gieorginie to nazwa nie regionalna, tylko druga, giorginie-dalie muszę to sprawdzić. Tak rozmnażanie roślin daje wiele satysfakcji i oszczędności w kieszeni, można wtedy więcej środków przeznaczyć na inne ogrodnicze cele :D

Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To próbuję na całego ukorzeniać, może się uda. Teraz będę zaglądała do ogródów co można uszczyknąć :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku no teraz jak zobaczyłam ile masz tych prymulek nie będą miała oporu żeby od Ciebie troszkę ich przyjąć zrobimy wymianę .
U mnie zdjęcia zimowe zrobione dziś po południu .
Genia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

U nas też mówiło się georginie :wit i chyba jeszcze tak się mówi.... ;:224
Twoja szkółka bardzo fajna i są już spore :uszy
Co do pierwiosnków...są śliczne...i jakie dorodne kępy.....ja wokół drzewek np. małej magnoli posadziłam fiołki-takie zwykłe....ciekawa jestem efektu na wiosnę :uszy
A co do białych.....to naprawdę nie chcę Ci robić kłopotu....może tu u siebie gdzieś doztane sadzonkę :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Tomku ! Piękne zdjęcia wkleiłeś ! Czy na jednym z nich był biały orlik ?
Zgadzam się z Wami , że dawne odmiany kwiatów z ogrodów naszych babć są bardzo ładne , nie należy z nich rezygnować w naszych ogrodach , tylko dlatego , że są "stare". Czasem drażni mnie ta pogoń za nowościami i porzucanie dawnych odmian...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”