Ogródek rozmaitości - darob66

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek rozmaitości - darob66

Post »

Marzenko, coś mi po głowie kołacze nazwa Heissner apropos tych preparatów (na pewno srebrne lub szare kartoniki, a w nich plastikowa butelka z preparatem). Coś takiego wlewałem do oczka, co niby miało w naturalny sposób poprawić jakość i klarowność wody, zwlaczać glony i poprawiać kwitnienie roślin. Kosztowało kupę pieniędzy, ale efektów nie doświadczyłem :wink:
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Geniu ja też dałam trochę gliny,teraz kiedy Napisałaś o tej glinie ,przypomniałam sobie :P
Moje też są obłożone kamieniami.Ja swoich nie wyciągam na zimę.Po poprzedniej zimie przeżyły,więc i ta [mam nadzieję] im nie zaszkodzi.Pewnie Toje oczko jest za płytkie aby lilie w nim przetrwały zimę,ale jak Piszesz w piwnicy w pojemniku powinny bez trudu przetrwać,czego bardzo Ci życzę.

Obrazek
A to wspomnienie gorących dni letnich.Na zdjęciu mój rudy kocur 'Fionczysław' w cieniu,a raczej pod świerkiem,w poszukiwaniu chłodu :D
Na takie widoczki czekam z utęsknieniem
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam ciepło Marzena
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Marzenko moje oczko ma z 70 cm ,to jest taka forma .A w piwnicy trzymam w dużej donicy zalane wodą .
Zastanawiam się czy w tych koszykach będą mogły być jeszcze jeden rok .

Genia
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pawle,pierwszy preparat jaki zastosowałam na pewno na kartoniku miał zdjęcie żaby[tyle tylko pamiętam].Był to jakiś zielonkawy proszek.Po dolaniu do niego wody zrobiła się zgniło-zielona zawiesina.To rozprowadziłam w oczku i miało być całkowicie nie trujące dla rybek.Niestety bez strat się nie obyło,kilka rybek dorosłych oraz mały narybek ,zostały uśmiercone :evil: Kolejny preparat jaki kupiłam,był zapakowany zdaje mi się ,ale głowy nie dam,w niebieski kartonik .W środku była buteleczka [oczywiście nieduża]z niebieskim płynem.To ,pamiętam,wlewałam do wiadra z wodą ,mieszałam i siup do oczka.Efekt był taki ,ze po godzinie na tafli wody pojawiła się jakby piana[coś w rodzaju szumu]koloru nieciekawego,bardzo nie ciekawego.Zbierałam ja to i wylewałam,kręgosłup łupał,oj łupał.Woda nieco zyskała na przejrzystości,ale koniec końcem,szybko wracała do poprzedniego stanu.Ponowiłam jeszcze raz próbę z tym płynem i dałam sobie spokój.Woda została mętna,a portfel lżejszy.Jedyną pozytywną zaletą tego preparatu było to,że ryby nie pozdychały.
Tej wiosny spróbuję powalczyć z nowym filtrem UV.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Geniu,pilnuj żeby woda w tej donicy nie zamarzła.Moje lilie przesadzałam dopiero po dwóch latach.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Polecam Ci to rozwiązanie z lampą UV, bo straciłem wiarę w te preparaty. Kosztują kupę pieniędzy, a efekt jest bardzo ograniczony lub żaden. Tu masz wydatek jednorazowy i problem z głowy. Moja lampka ma 11W mocy, więc zużycie prądu praktycznie żadne. Został mi jeszcze jeden taki preparat w granulkach (niby eko), ale nigdy nie wiedziałem jak go zastosować, bo jak wrzucam pokarm do oczka to rybki zaraz podpływają i go zjadają. To jak mam rzucić te granulki? Przecież ryby od razu to połkną! Koniec końców wyląduje chyba na śmietniku :wink:
Udusiłbym chyba sprzedawcę gołymi rękami, gdyby po zastosowaniu preparatu rybki mi pozdychały! :evil:
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam;
Pawle tak też zrobię,kupię wiosną pompę z filtrem UV i może wreszcie będę się cieszyć czystą wodą w oczku.Trochę wspomnień żurawkowych :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Marzenko mam nadzieję, że nasze opuncje przeżyją te mrozy. :D
Ja też już tęsknię za wiosną i za ciepełkiem.
;:167
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu powinny przetrwać te mrozy ,moje już i śnieżne zimy przetrwały i mroźne bezśnieżne też im się dały we znaki,jak do tej pory co roku kwitły i miały się dobrze.Bądź dobrej myśli ;:167
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam;
dziś wklejamy różowe kwiatuszki,więc i ja wkleję swoje :wit
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Marzenko jak zawsze piękne. ;:63
Pozdrawiam Zenek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Marzenko - w moim oczku (około 12 kubików wody) filtr z lampą UV sprawdza się rewelacyjnie, woda jest przejrzysta i czyściutka cały sezon. Jedynym mankamentem tego rozwiązania jest konieczność okresowego czyszczenia filtru (a właściwie jego elementów, takich jak gąbki, szczotki, maty itp). Pamiętaj żeby kupić najlepiej filtr o wydajności sporo większej niż objętość oczka - wtedy woda jest jak kryształ i nie trzeba czyścić tak często (sprawdziłem u siebie, chociaż i tak przydałoby się już filtr u mnie wymienić). :)
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zenku i Piterku dziękuję za odwiedziny :D
Piterku dziękuję również za radę,słyszałam już o tym żeby kupić filtr o większej wydajność.Nasz obecny filtr też trzeba czyścić,może z braku czasu czyściliśmy go za rzadko :?:
Wiosną na pewno zakupimy ten z UV i mam nadzieję ,że nie będę musiała się wpatrywać intensywnie w wodę ,aby zobaczyć rybki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Marzenko - zależy jak dużo masz ryb. U mnie rodzina nie potrafi odmówić sobie przyjemności posiadania sporego stadka karpi koi i złotych karasi, więc i woda szybko się brudzi. Filtr czyścimy tak gdzieś raz na dwa tygodnie (trzeba pamiętać o tym, żeby czyścić go koniecznie wodą z oczka), ale działa u nas już dłuższy czas i chcemy go w tym sezonie wymienić na taki o większej wydajności i mocniejszej lampie UV - wtedy powinien wytrzymać bez czyszczenia do miesiąca. W poprzednim sezonie udało nam się już uzyskać przejrzystość wody do samego dna (głębokość maksymalna to około 1,5m).

A jeszcze chciałem spytać o ta pełną lilię - co to za odmiana? :wink:
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piotrze niestety nie znam, nazwy tej lilii.W rzeczywistości jest dużo ładniejsza niż pokazuje to zdjęcie[lepszego zdjęcia nie mogłam znaleźć].Dziękuję za porady odnośnie filtra,na pewno z nich skorzystam.Nasze oczko nie jest zbyt duże ,ma około 2000 litrów,a w najgłębszym miejscu ma ok.1,5 m,ale jest usytuowane na pełnym słońcu.
Marzy mi się przejrzysta woda :tan

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”