Początki działki Minika

Zdjęcia naszych ogrodów.
x-d-a

Re: Początki działki Minika

Post »

Dominiku, na zdjęciu nie widać, CO będziesz siać :roll:
Napisz, proszę, jakie ciekawe nasionka kupiłeś i kiedy zaczynasz sianie :?: :?:
Pozdrawiam Cię :wit
minik
200p
200p
Od: 4 gru 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu kupiłem :
Dziwaczki
Czosnki Krzysztofa
Orliki
Jeżówka
Aksamitki
Łubin
Kleome

Na zdjęciu widać dużo opakowań dlatego ze nasion było po parę paczek .
Jeszcze nie wiem kiedy zacznę siać , Teraz poczytam sobie o tych roślinkach i dowiem się jak z nimi postępować , i kiedy wysiewać . Pozdrawiam :wink: :wink: .
minik
200p
200p

Post »

Zrobiłem parę zdjęć drzewom iglastym sąsiada , który ma ich dużo . :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
minik
200p
200p

Post »

Dawniej tutaj był staw , ale musieliśmy go zasypać . Dodam jeszcze że przylatywały do niego kaczki . :wink: . A teraz wygląda tak :

Obrazek

I tak trzeba jeszcze nawieść ziemi i wyrównać , bo woda jeszcze trochę stoi .
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Dominiku,
A może na miejscu byłego stawu zrób mniejszy zbiornik wodny. Skoro tam woda się gromadzi, to naturalne będzie , że także i potem może nadmiar wody być tam odprowadzany. A takie miejsce , obsadzone odpowiednimi roślinami może być pełne uroku. Już słyszę rechot żabek, a na kamieniu wylegują się traszki czy inne Boże stworzonka pragnące ugasić pragnienie w upalny letni dzień.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dominiku poradzisz sobie , zostawisz troszkę ziemi pod rabaty , posiejesz trawniki , posadzisz iglaki i jakieś drzewa i będzie pięknie .
Genia
minik
200p
200p

Post »

Witaj Olu :wink: , w tym miejscu nie mogę zrobić oczka ani niczego ponieważ chcemy tam już wyrównać teren . To byłby dobry pomysł ale jest już inny . Oczko w tam tym miejscu by przeszkadzało przy koszeniu trawy traktorem . Ponieważ sąsiad przy okazji kosi nam trawę , bo działka jest duże więc kosiarka nie wchodzi w grę . Planuję zrobić oczko wodne ale takie małe . Pozdrawiam :wink: .
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ha, ha Dominiku,

Traktorzysta toż przecież także kierowca i takie coś jak kierownicę przed sobą ma . Sprzęgło, dwójeczka i kierownicą lekko w prawo lub lewo . Nie musi centralnie do stawu ...

Tak sobie żartuję, ale pewnie kiedyś będziesz chciał ogrodzić teren i go zadrzewić i wtedy nie wpuścisz rolnika, traktorzysty, bo Ci narobi wiele szkód (szczególnie takiego co nie potrafi omijać przeszkód :lol: ). No chyba, że planujesz pole golfowe, to wtedy duża powierzchnia bez nasadzeń byłaby ok.
Będę się pilnie przyglądała Twoim poczynaniom.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
minik
200p
200p

Post »

Olu wiem że może ominąć staw . W ogóle teraz to miejsce nie jest najlepsze na oczko wodne ponieważ jak go zasypywaliśmy parę lat temu to zasypaliśmy tam też jakieś gałązki , konary drzewa i dużo butelek . Ale głęboko . W tym miejscu gdzie był staw to posieję się ziemie . A co to ogrodzenia to ogrodzimy tylko pół działki pod staw a za stawem już nie . Za stawem jest taka łąka , polana . Więc tam się kosi trawę traktorem .
minik
200p
200p

Post »

Geniu Dziękuje ci za miłe słowa . Z tą ziemią jakoś sobie poradzę :wink: .Pod każde nasadzenia będę ją nawoził , wyrównywał i dopiero sadził .
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Dominiku odpowiem na pytanie, które zadała Gorzatka :D

Z własnego doświadczenia Stratyfikacja piękne słowo dla mnie to znaczy przerwanie spoczynku.
Nasiona po przeprowadzeniu stratyfikacji zaczynają kiełkować, dlatego w tym przypadku wnosi się je do pomieszczenia(są różne sposoby stratyf.....
Nie jest raczej możliwe według mnie aby takie pobudzone nasionka były pakowane w torebki z terminem ważności np. 2 lata.
Jest to proces, jeśli już nasionka są pobudzone to rozpoczyna się kiełkowanie i wzrost. Nie przerwie się już tego.
Szkółki robią stratyfikację nasion ale w celu produkcji sadzonek. Producenci różnie opisują opakowania.
Gdyby były poddane stratyfikacji a potem poleżały sobie w sklepie myślę, ze już straciłyby zdolność kiełkowania.
Jeszcze str do poczytania http://www.wiki.lasypolskie.pl/s/stratyfikacja-nasion
To się rozpisałam.
Dominiku połowę strony ci zajęłam :D
Może ktoś jeszcze dopisze coś na ten temat :?:
Pozdrawiam.
minik
200p
200p

Post »

Witaj Marylko dzięki za ciekawe informacje . :wink:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dominiku,dzięki za odwiedziny.Teraz trochę podpowiedzi.Wydaje mi się ,ze ten teren powinien być zdrenowany w kierunku stawu o którym piszesz.Przy większych deszczach zawsze to miejsce będzie pod wodą/niestety/.Nie wiem czy zasypując staw sypaliście żwir,tłuczeń,znowu żwir ,średnie otoczaki ,żwir miałki a na koniec czarnoziem czy inną ziemię.Z doświadczenia wiem ,że inaczej zawsze będzie podchodzić wodą no i trzeba koniecznie odprowadzić dreny.Zrób trochę zdjęć okolicy bo o tym nic nie napisałeś a małopolska wbrew nazwie duża.Pozdrawiam Grażyna
minik
200p
200p

Post »

Witaj Grażynko , nie dawaliśmy żwiru w ogóle . A szkoda bo piszesz ciekawe rzeczy . Woda będzie teraz zawsze tam stała ale zrobię odpływ w innym kierunku i będę nawozić ziemię pod każde nasadzenia . Jak będę na działce to zrobię zdjęcia okolicy bo teraz nie jeżdżę na działkę .Pozdrawiam . :wink: .
minik
200p
200p

Post »

Arabello dziękuje i tobie również życzę miłego dnia

Dla wszystkich którzy mnie odwiedzają różyczka :wink:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”