Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MałaRybka pisze::oops: to ja się trochę pospieszylam. Narcyzy posadzilam kilka dni temu. Mam je wykopać?
Oczywiście, że nie. Narcyzów nie musimy wykopywać w każdym roku, więc nic im się nie stanie jak zostały posadzone dwa tygodnie wcześniej.
Mietek.
Awatar użytkownika
Paula
100p
100p
Od: 10 lip 2007, o 23:18

Post »

Z tego co wyczytałam to najlepiej cebulki sadzić we wrześniu - czyli mogę wszystkie wysadzić w jednym terminie - szafirki, narcyzy, krokusy i tulipany?
największe szkodniki w moim ogródku to ... moje dzieciaki ;)
eMZet
1000p
1000p

Post »

Szafirki możesz wysadzić już a pozostałe za trzy-cztery tygodnie.
Mietek.
Awatar użytkownika
Paula
100p
100p
Od: 10 lip 2007, o 23:18

Post »

Dziękuję Mietku :)

A tak w temacie cebulek - jak rozwiązujecie problem "łysej" rabatki cebulowej? Jakie rośliny tam siejecie? Chcę zrobić rabatkę z cebulkowymi (wymienione wyżej) tylko się zastanawiam co potem - jak przekwitną i będą zasychać to się zrobi nieciekawie :? Jakie jednoroczne kwiatki można posiać na tej rabatce, tak, żeby kwitły całe lato, nie zakorzeniały się głęboko i "nie przeszkadzały" cebulkom?
największe szkodniki w moim ogródku to ... moje dzieciaki ;)
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

A dlaczego mają to być rośliny jednoroczne? Można posadzić roślinki, które później wypuszczają liście. Myślę, że zagonek funkii by nie przeszkadzał ;) A jeśli jest to miejsce zacienione to może mała kolekcja paproci :D
Dawid
eMZet
1000p
1000p

Post »

Paulo, w zasadzie nie sadzę roślin cebulowych na "łysych" rabatkach. Jeśli chcesz obejrzeć przykładowe rozwiązania, zajrzyj proszę do mojego ogrodu ("Ogródek eMZet"). Na rabatach tych nie sieję kwiatów jednorocznych natomiast wysadzam rozsadę takich roślin z siewu wykonanego na rozsadniku. W tym roku są to astry, gomfery, lwie paszcze, cynie (niskie). Sadzę na takich rabatach również rośliny cebulowe kwitnące latem, które wcześniej, do czasu wykopania cebulek tulipanów, rosną w doniczkach. Przy cebulach pozostających w gruncie po przekwitnięciu trzeba dokładnie pamiętać (oznaczać) gdzie się znajdują. Pomiędzy poszczególnymi grupami roślin cebulowych pozostawiam wolne miejsce, co ułatwia mi posadzenie pomiędzy nimi innych roślin, zanim cebulki zostaną wykopane. Rozwiązań jest mnóstwo. Wszystko zależy od pomysłu wykonawcy.

Pozdrowienia
Mietek.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

eMZet pisze: Na rabatach tych nie sieję kwiatów jednorocznych natomiast wysadzam rozsadę takich roślin z siewu wykonanego na rozsadniku. W tym roku są to astry, gomfery, lwie paszcze, cynie (niskie).
Zaintrygowały mnie te gomfery, Mietku .. :shock: . Dysponujesz może fotką ?
Czy to są takie ? Bo tu mają nieco inną nazwę :wink: . Piszą, że kwitną do października - jeżeli tak, to w przyszłym roku posieję ...
Mógłbyś o nich napisać coś więcej ?
eMZet
1000p
1000p

Post »

Oczywiście, że popełniłem błąd w nazwie. Winno być gomfreny. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepraszam.

Zdjęcia zamieszczę dziś w moim wątku.
Mietek.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Kupiłam cebulki tulipanów,krokusów,czosnków,hiacyntów,przebiśniegów,puschkini .
Nie mam pojęcia czy powinnam je zaprawić przed posadzeniem :oops: :roll: :?:
Jeśli tak to czym i jak to dokładnie zrobić ,proszę o łopatologiczne wyjaśnienie zagadnienia :oops: :D
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli zaprawiałam to Kaptanem

Ostatnio tego nie robię z lenistwa.

Pozdrawiam :)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Dziękuję ,Flowers :D
Rozumiem,że jeśli nawet nie zaprawię to coś wyrośnie z moich cebulek :wink: :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Waśnie dzisiaj zauważyam, ze kilka szafirków wypuścilo listki (nie wykopywaam ich, nawet nie wiem czy powinnam). Chyba to niezbyt dobrze, mogą zmarznąć zimą?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie martw się Rybko - szafirki już tak mają i nic im nie będzie ;) ale na pewno powinnaś je posadzić ;)
Dawid
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Ja szafirków nie wykopywalam w ogóle, bo nawet nie wiem czy powinnam. Posadzila je poprzednia wlaścicielka domu. My przeprowadzaliśmy się na Boże Narodzenie i dopiero wiosną zaczęlam odkrywać tajemnice mojego ogrodu :) . Ogród to szumnie powiedziane :lol: , bo to tylko 2 rabatki, a reszta to ugór hihi.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz ich nie wykopuj - po przekwitnięciu będą miały nasiona i się wysieją. Ja swoje przesadzam gdy wyschną im części zielone ;)

Ugór, który masz pozwoli ci na projektowanie ogrodu zupełnie od początku, ale jeśli jest odziedziczony po kimś to może skrywać trochę niespodzianek ;) Może wiosną gdzieś pokażą się krokusy i przebiśniegi ;)
Dawid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”