Oczywiście, że nie. Narcyzów nie musimy wykopywać w każdym roku, więc nic im się nie stanie jak zostały posadzone dwa tygodnie wcześniej.MałaRybka pisze:to ja się trochę pospieszylam. Narcyzy posadzilam kilka dni temu. Mam je wykopać?
Termin sadzenia cebul tulipanów
Dziękuję Mietku 
A tak w temacie cebulek - jak rozwiązujecie problem "łysej" rabatki cebulowej? Jakie rośliny tam siejecie? Chcę zrobić rabatkę z cebulkowymi (wymienione wyżej) tylko się zastanawiam co potem - jak przekwitną i będą zasychać to się zrobi nieciekawie
Jakie jednoroczne kwiatki można posiać na tej rabatce, tak, żeby kwitły całe lato, nie zakorzeniały się głęboko i "nie przeszkadzały" cebulkom?

A tak w temacie cebulek - jak rozwiązujecie problem "łysej" rabatki cebulowej? Jakie rośliny tam siejecie? Chcę zrobić rabatkę z cebulkowymi (wymienione wyżej) tylko się zastanawiam co potem - jak przekwitną i będą zasychać to się zrobi nieciekawie

największe szkodniki w moim ogródku to ... moje dzieciaki ;)
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulo, w zasadzie nie sadzę roślin cebulowych na "łysych" rabatkach. Jeśli chcesz obejrzeć przykładowe rozwiązania, zajrzyj proszę do mojego ogrodu ("Ogródek eMZet"). Na rabatach tych nie sieję kwiatów jednorocznych natomiast wysadzam rozsadę takich roślin z siewu wykonanego na rozsadniku. W tym roku są to astry, gomfery, lwie paszcze, cynie (niskie). Sadzę na takich rabatach również rośliny cebulowe kwitnące latem, które wcześniej, do czasu wykopania cebulek tulipanów, rosną w doniczkach. Przy cebulach pozostających w gruncie po przekwitnięciu trzeba dokładnie pamiętać (oznaczać) gdzie się znajdują. Pomiędzy poszczególnymi grupami roślin cebulowych pozostawiam wolne miejsce, co ułatwia mi posadzenie pomiędzy nimi innych roślin, zanim cebulki zostaną wykopane. Rozwiązań jest mnóstwo. Wszystko zależy od pomysłu wykonawcy.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Mietek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaintrygowały mnie te gomfery, Mietku ..eMZet pisze: Na rabatach tych nie sieję kwiatów jednorocznych natomiast wysadzam rozsadę takich roślin z siewu wykonanego na rozsadniku. W tym roku są to astry, gomfery, lwie paszcze, cynie (niskie).

Czy to są takie ? Bo tu mają nieco inną nazwę

Mógłbyś o nich napisać coś więcej ?
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Waśnie dzisiaj zauważyam, ze kilka szafirków wypuścilo listki (nie wykopywaam ich, nawet nie wiem czy powinnam). Chyba to niezbyt dobrze, mogą zmarznąć zimą?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Ja szafirków nie wykopywalam w ogóle, bo nawet nie wiem czy powinnam. Posadzila je poprzednia wlaścicielka domu. My przeprowadzaliśmy się na Boże Narodzenie i dopiero wiosną zaczęlam odkrywać tajemnice mojego ogrodu
. Ogród to szumnie powiedziane
, bo to tylko 2 rabatki, a reszta to ugór hihi.

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
Teraz ich nie wykopuj - po przekwitnięciu będą miały nasiona i się wysieją. Ja swoje przesadzam gdy wyschną im części zielone ;)
Ugór, który masz pozwoli ci na projektowanie ogrodu zupełnie od początku, ale jeśli jest odziedziczony po kimś to może skrywać trochę niespodzianek ;) Może wiosną gdzieś pokażą się krokusy i przebiśniegi ;)
Ugór, który masz pozwoli ci na projektowanie ogrodu zupełnie od początku, ale jeśli jest odziedziczony po kimś to może skrywać trochę niespodzianek ;) Może wiosną gdzieś pokażą się krokusy i przebiśniegi ;)
Dawid