
Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 3191
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
obiad wyglada na dietetyczny, ale to winko juz chyba nie 
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Ale wypieki.... mnie w diecie chyba właśnie dobrego chleba brakuje... trudno, słowo się rzekło...
A na pocieszenie powiem Ci, że zrazy wołowe możesz jeść na protalu... tylko sos trzeba zagęścić mąka kukurydzianą. Robiłam niedawno i obsmażyłam je tylko na mini-minimalnej ilości oliwy, a potem zalałam woda. Na prawdę nie odbiegały smakiem od takich "prawdziwych"
Pozdrawiam!
PS.
Jak wyniki dietowania? Teraz u mnie jest zastój...
A na pocieszenie powiem Ci, że zrazy wołowe możesz jeść na protalu... tylko sos trzeba zagęścić mąka kukurydzianą. Robiłam niedawno i obsmażyłam je tylko na mini-minimalnej ilości oliwy, a potem zalałam woda. Na prawdę nie odbiegały smakiem od takich "prawdziwych"
Pozdrawiam!
PS.
Jak wyniki dietowania? Teraz u mnie jest zastój...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Agrażka, właśnie dr Dukan o alkoholu przy swojej diecie nie wspomina ani słowem. I to jest furtka, którą można się wymknąć
Ale w swoich przepisach podaje potrawy z dodatkiem wina.
Andziu, wołowinę jadam i zrazy mogłabym dla nas przygotować, tylko takiego sosiku już nie. I tutaj jest problem,że smak będzie nie taki
Ja nigdy nie używam mąki do sosów, więc do dietetycznego kukurydziana też odpada
Ale w swoich przepisach podaje potrawy z dodatkiem wina.
Andziu, wołowinę jadam i zrazy mogłabym dla nas przygotować, tylko takiego sosiku już nie. I tutaj jest problem,że smak będzie nie taki
Ja nigdy nie używam mąki do sosów, więc do dietetycznego kukurydziana też odpada
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Niestety sam Protal dzisiaj u mnie
Otręby owsiane z jogurtem.Udziec indyka pieczony
Kefir
Obiad wyjazdowy - puszka tuńczyka w sosie własnym
Na kolację będzie biały ser Piątnica 0% ze świeżą bazylią i paluszki surimi z sosem z przecieru pomidorowego ze świeżym pieprzem
Wypiłam od rana morze różnych napojów. Nawet cola zero zaczęła mi smakować
Andziu- waga stoi jak zaklęta
Otręby owsiane z jogurtem.Udziec indyka pieczony
Kefir
Obiad wyjazdowy - puszka tuńczyka w sosie własnym
Na kolację będzie biały ser Piątnica 0% ze świeżą bazylią i paluszki surimi z sosem z przecieru pomidorowego ze świeżym pieprzem
Wypiłam od rana morze różnych napojów. Nawet cola zero zaczęła mi smakować
Andziu- waga stoi jak zaklęta
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Anaka ja techniczne pytanie o zakwas
jeśli mam ok. pół litra i zużyję dzisiaj mw 300 ml to co robię z zakwasem? będę pewnie piekła ponownie za jakieś trzy dni..dolewać do tego wody i dosypywać mąki stopniowo przez kilka dni tak jak się robi na początku zakwas??? czy dać jednorazowo do tego co mi zostanie???
jeśli mam ok. pół litra i zużyję dzisiaj mw 300 ml to co robię z zakwasem? będę pewnie piekła ponownie za jakieś trzy dni..dolewać do tego wody i dosypywać mąki stopniowo przez kilka dni tak jak się robi na początku zakwas??? czy dać jednorazowo do tego co mi zostanie???
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Monka witaj
dodajesz stopniowo,już o tym pisałam.Codziennie dodaj 100 g mąki i 100g wody, zamieszaj.Po czterech dniach zakwas gotowy do ponownego pieczenia.
Warto zrobić równolegle zakwas pszenny, jeżlei dużo pieczesz.
dodajesz stopniowo,już o tym pisałam.Codziennie dodaj 100 g mąki i 100g wody, zamieszaj.Po czterech dniach zakwas gotowy do ponownego pieczenia.
Warto zrobić równolegle zakwas pszenny, jeżlei dużo pieczesz.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 3191
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Rozgrzeszam
, chętnie czytam ten twój jadłospis 
Mam książke Dukana, ale nie moge zacząć, wydaje się dla mnie trudna i pracochłonna ta dieta.
Chyba zastosuję ta 13 dniową.
Mam książke Dukana, ale nie moge zacząć, wydaje się dla mnie trudna i pracochłonna ta dieta.
Chyba zastosuję ta 13 dniową.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Grażyna, wcale nie jest pracochłonny
Mam wrażenie,że zapomnę jak się gotuje i aż mnie skręca,żeby naprawdę znowu gotować:lol:
Mam wrażenie,że zapomnę jak się gotuje i aż mnie skręca,żeby naprawdę znowu gotować:lol:
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Witam zimowo... nie przejmuj sie zastojem. Teraz na fazie P powinno drgnąć.
W warzywach sa jednak węglowodany i powodują większe zatrzymywanie wody w organizmie.
Poza tym nie można "chuść" cały czas... trzeba czasem troszkę odpocząć. Nie martw się
Trzymam nadal kciuki...
Grażynko, protal tylko na początku wydaje sie pracochłonny, ale jak wpadniesz w rytm to jest OK. Na dodatek wymusza powstawanie nowych potraw
, że urozmaicić jedzenie.
W warzywach sa jednak węglowodany i powodują większe zatrzymywanie wody w organizmie.
Poza tym nie można "chuść" cały czas... trzeba czasem troszkę odpocząć. Nie martw się
Grażynko, protal tylko na początku wydaje sie pracochłonny, ale jak wpadniesz w rytm to jest OK. Na dodatek wymusza powstawanie nowych potraw
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, waga poszła w dół
Dzisiaj P+W
Otręby owsiane z kefirem Danone, sałatka - roszponka,rukola, pomidorki koktajlowe, pieczony udziec z indyka,ocet balsamiczny

Obiad - zupa rybna
marchewki 3 szt., pietruszka, pól selera, czerwona słodka papryka, kawałek pora,pomidory bez skóry z puszki, pól szklanki białego wina,
cztery karasie, sól, biały pieprz, liść laurowy, sok z cytryny
Marchewki, pietruszkę i seler starłam na dużych oczkach na tarce, paprykę pokroiłam w słupki,por w półplasterki. Zalałam wodą i posoliłam. Po 10 minutach włożyłam ryby i gotowałam razem 20 minut. Ryby wyjęłam z wywaru, zdjęłam skórę i oddzieliłam od ości. Z powrotem do garnka. Wlałam wino, wsypałam pieprz i pomidory z puszki. Zagotowałam,dodałam sok z cytryny i dosmaczyłam jeszcze solą i pieprzem

Na kolację zrobię sałatkę - sałata lodowa,cebula czerwona,zielony ogórek, ser biały 0%.Poleję sosem jogurtowo-cytrynowym.
Cały dzień pojadam kawałki selera naciowego z sosem jogurtowo-chrzanowym
Dzisiaj P+W
Otręby owsiane z kefirem Danone, sałatka - roszponka,rukola, pomidorki koktajlowe, pieczony udziec z indyka,ocet balsamiczny

Obiad - zupa rybna
marchewki 3 szt., pietruszka, pól selera, czerwona słodka papryka, kawałek pora,pomidory bez skóry z puszki, pól szklanki białego wina,
cztery karasie, sól, biały pieprz, liść laurowy, sok z cytryny
Marchewki, pietruszkę i seler starłam na dużych oczkach na tarce, paprykę pokroiłam w słupki,por w półplasterki. Zalałam wodą i posoliłam. Po 10 minutach włożyłam ryby i gotowałam razem 20 minut. Ryby wyjęłam z wywaru, zdjęłam skórę i oddzieliłam od ości. Z powrotem do garnka. Wlałam wino, wsypałam pieprz i pomidory z puszki. Zagotowałam,dodałam sok z cytryny i dosmaczyłam jeszcze solą i pieprzem

Na kolację zrobię sałatkę - sałata lodowa,cebula czerwona,zielony ogórek, ser biały 0%.Poleję sosem jogurtowo-cytrynowym.
Cały dzień pojadam kawałki selera naciowego z sosem jogurtowo-chrzanowym
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wpadłam na chwilę z dzisiejszym jadłospisem P
otręby żytnie z kefirem Piątnica 0%, duuuuuuuuuuuża porcja łososia w galarecie z cytrynowym sokiem
Obiad - pierś indycza ze świeżą bazylią, solą morską i świeżym pieprzem - przygotuję w szybkowarze
kolacja - sałatka: jajka na twardo, paluszki surimi,sos jogurtowo- musztardowy
Przekąska w razie ssania- biały ser Piątnica 0%
Istnieje niebezpieczeństwo wielkie,że ulegnę pokusie, ponieważ mam zamiar piec bułeczki z czekoladą
otręby żytnie z kefirem Piątnica 0%, duuuuuuuuuuuża porcja łososia w galarecie z cytrynowym sokiem
Obiad - pierś indycza ze świeżą bazylią, solą morską i świeżym pieprzem - przygotuję w szybkowarze
kolacja - sałatka: jajka na twardo, paluszki surimi,sos jogurtowo- musztardowy
Przekąska w razie ssania- biały ser Piątnica 0%
Istnieje niebezpieczeństwo wielkie,że ulegnę pokusie, ponieważ mam zamiar piec bułeczki z czekoladą
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Na zimowe wieczory polecam grzane piwo
Butelka ciemnego piwa /ja użyłam Grand Imperial Porter 8%/
kawałek kory cynamonu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Piwo zagrzać z korą cynamonową,dodać miód,sok z cytryny.Pić gorące. Polecam

Bułeczki drożdzowe z czekoladą i kokosem
Idealna propozycja na karnawałowy podwieczorek.
570 g mąki pszennej/używam Lubella do ciast drożdżowych/
12 g suchych drozdży lub 24g świeżych
185 ml mleka
85g masła roztopionego
5 łyżeczek cukru
2 jajka roztrzepane
1 lyżeczka soli
pół szklanki wiórków kokosowych
8 kostek czekolady
Drożdże rozpuscić w mleku.odstawić.Do miski przesiać mąkę,dodać pozostałe składniki.Wymieszać.Wyłożyc na blat i wyrabiać aż ciasto będzie puszyste i gładkie.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyjąć na blat, krótko wyrobić. Uformowac bułeczki. W przepisie jest 8-9,ale ja radzę dwa razy tyle, bo ciasto bardzo urośnie.
Uóżyc bułeczki na blazse z papierem,przykryć i niech wyrastają godzinę. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec bułeczki 25 minut.Przepis z blogu chleb.tv.
Smacznego

Butelka ciemnego piwa /ja użyłam Grand Imperial Porter 8%/
kawałek kory cynamonu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Piwo zagrzać z korą cynamonową,dodać miód,sok z cytryny.Pić gorące. Polecam

Bułeczki drożdzowe z czekoladą i kokosem
Idealna propozycja na karnawałowy podwieczorek.
570 g mąki pszennej/używam Lubella do ciast drożdżowych/
12 g suchych drozdży lub 24g świeżych
185 ml mleka
85g masła roztopionego
5 łyżeczek cukru
2 jajka roztrzepane
1 lyżeczka soli
pół szklanki wiórków kokosowych
8 kostek czekolady
Drożdże rozpuscić w mleku.odstawić.Do miski przesiać mąkę,dodać pozostałe składniki.Wymieszać.Wyłożyc na blat i wyrabiać aż ciasto będzie puszyste i gładkie.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyjąć na blat, krótko wyrobić. Uformowac bułeczki. W przepisie jest 8-9,ale ja radzę dwa razy tyle, bo ciasto bardzo urośnie.
Uóżyc bułeczki na blazse z papierem,przykryć i niech wyrastają godzinę. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec bułeczki 25 minut.Przepis z blogu chleb.tv.
Smacznego

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Anaka bułki wyglądają super apetycznie, ja co prawda nie znoszę słodkości, ale może rodzince zaserwuję, z drożdżowymi ciastami jestem za pan brat i zawsze mi wychodzi tfu tfu
A zajrzałabyś do tematu chlebowego po sąsiedzku?
A zajrzałabyś do tematu chlebowego po sąsiedzku?
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Monka, one wcale nie są słodkie
Pytaj o co chodzi z chlebem
Pytaj o co chodzi z chlebem
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki



