Jesienne barwy u Christy
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesienne barwy u Christy
Dominiku dziękuję za pozdrowienia ... mam nadzieję,że i Tobie sie udała bo zima w tym roku wyjątkowo cudna.
Może i miła była ale przy tym pracowita bo wczoraj byłam w piwnicy i zerknełam na kłącza dalii ...
Coś mi się nie podobało w ich wyglądzie więc dziś część przyniosłam do kuchni i zrobiłam porządny przegląd.
Części niepewne usunięte... potem rozłozyłam je pojedynczo i mocno opryskałam Topsinem bo akurat to miałam pod ręką jako pozostałość po sezonie. Myślę, że odpowiedni a oprysk tak na wszelki wypadek dla bezpieczeństwa. Do niektórych dalii mam sentyment i stąd te dodatkowe zabiegi.
Nasza piwnica ( w bloku) wg mnie jest za wilgotna a do tego mały ruch powietrza - zmniejszy sie mróz to planuje porządne wietrzenie ale co na to sąsiedzi ... ???
Może i miła była ale przy tym pracowita bo wczoraj byłam w piwnicy i zerknełam na kłącza dalii ...
Coś mi się nie podobało w ich wyglądzie więc dziś część przyniosłam do kuchni i zrobiłam porządny przegląd.
Części niepewne usunięte... potem rozłozyłam je pojedynczo i mocno opryskałam Topsinem bo akurat to miałam pod ręką jako pozostałość po sezonie. Myślę, że odpowiedni a oprysk tak na wszelki wypadek dla bezpieczeństwa. Do niektórych dalii mam sentyment i stąd te dodatkowe zabiegi.
Nasza piwnica ( w bloku) wg mnie jest za wilgotna a do tego mały ruch powietrza - zmniejszy sie mróz to planuje porządne wietrzenie ale co na to sąsiedzi ... ???
Christin mi też bardzo podobają się dalie , ale jeszcze ich nie mam .Ale wysieje je z nasion i później jesienią będę przechowywał ich karpy . Jak oglądam je na forum to już nie mogę się doczekać kiedy będę miał je na działce . Z nasion trafiają się różne niespodzianki , ciekawe jakie ja będę miał .
Początki działki Minika
Dominik
Dominik
Christin pisałaś w innym wątku że zamówiłaś katalog dali . A gdzie taki można zamówić?.
Początki działki Minika
Dominik
Dominik
- christinkrysia
Dostałam namiary od "daliowych fanek" .
Miejsce już sprawdzone więc warto korzystać. Tym bardziej,ze niedrogo wg mnie.
Jeśli Cię interesuje zaraz napiszę na PW namiary
Miejsce już sprawdzone więc warto korzystać. Tym bardziej,ze niedrogo wg mnie.
Jeśli Cię interesuje zaraz napiszę na PW namiary
Christin podaj mi namiary na PW , będę wdzięczny
.

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też poproszę namiary na katalog dalii. 

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
A czy do tego pana można napisać wiadomość na e-mail
. Ten pan ma tylko angielskie strony
.

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
- christinkrysia
Dominiku ... nie ma sprawy ... zawsze do usług w miarę możliwości oczywiście.
Pisałeś, że planujesz hodować je z nasion - te mniejsze dalietty tak ale duże ... to nie wiem ile czasu potrzeba.
Tyle,że przyroda uczy pokory i cierpliwości.
Tylko nie szalej przy zamówieniu a faktycznie można - jest w czym wybierać.
Katalog jest w j. polskim a te linki , które wysłałam sa tylko do oglądania i nie maja nic z nim wspólnego - wysłałam je tak przy okazji bo ładnie opracowana galeria zdjęć z opisem gatunku.
Pisałeś, że planujesz hodować je z nasion - te mniejsze dalietty tak ale duże ... to nie wiem ile czasu potrzeba.
Tyle,że przyroda uczy pokory i cierpliwości.
Tylko nie szalej przy zamówieniu a faktycznie można - jest w czym wybierać.
Katalog jest w j. polskim a te linki , które wysłałam sa tylko do oglądania i nie maja nic z nim wspólnego - wysłałam je tak przy okazji bo ładnie opracowana galeria zdjęć z opisem gatunku.
- christinkrysia
Dominiku ciekawi mnie, czy miałeś czas na oglądanie zdjęć dalii i wstępną listę tych dla siebie ?
A swoją droga to dziwna sprawa bo trafiłam na kilka nazw tych samych ale fotki całkiem inne ... i co Ty na to?
Wczoraj miałam ochotę zeskanować ten katalog abyś wstepnie mógł się zorientować ale druk pisany "maczkiem" i po powiększeniu niezbyt czytelny.
Pozdrawiam
A swoją droga to dziwna sprawa bo trafiłam na kilka nazw tych samych ale fotki całkiem inne ... i co Ty na to?
Wczoraj miałam ochotę zeskanować ten katalog abyś wstepnie mógł się zorientować ale druk pisany "maczkiem" i po powiększeniu niezbyt czytelny.
Pozdrawiam
- christinkrysia
Dla zmiany nastroju kilka zdjęć dalii z mojej działki.

- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę ,że daliowy interes kwitnie
Ja zamówiłam ok 55 sztuk a jeszcze na tym nie koniec.
Czasami zdjęcia odbiegają od nazw i dlatego ja zawsze szukam na google w grafice.Wpisujesz nazwę w okienko i klikasz na grafikę.czasami trzeba dopisac- dahlias do nazwy.
Ja juz też przebieram nogami do wiosny,a tu taka zima
Piękne są Twoje dalie choc ja nie preferuję białych,ale zamówiłam jedną

Ja zamówiłam ok 55 sztuk a jeszcze na tym nie koniec.
Czasami zdjęcia odbiegają od nazw i dlatego ja zawsze szukam na google w grafice.Wpisujesz nazwę w okienko i klikasz na grafikę.czasami trzeba dopisac- dahlias do nazwy.
Ja juz też przebieram nogami do wiosny,a tu taka zima

Piękne są Twoje dalie choc ja nie preferuję białych,ale zamówiłam jedną

- christinkrysia
Aniu no nie ... taka ilość szokuje mnie. Gdzie Ty je posadzisz?
Co prawda w pierwszym roku to będą mini krzaczulki ale wystarczą na osobistą selekcje bo zdjecie to jedno a rzeczywistość to drugie.
Wyjątkowo mało w katalogu jest tych niskich. Za poradę dziękuje.
Co do bieli w ogrodzie to bardzo ja lubię i nawet mam w trakcie realizacji białą rabatę. Tyle,że biel niekonieczne w czystym wydaniu ale też z rożnymi refleksami innych kolorów. To praca i dobór roslin rozłożony w czasie na kilka sezonów.
Dalia biała na zdjęciu w rzeczywistości ma bardzo delikatne przebarwienie na końcach płatków w takim wrzosowo/bordowym kolorze stąd jej sąsiedztwo przy pęcherznicy kalinolistnej 'Diabolo'
Odmiana pomponowa ma to do siebie,ze nie sypią się płatki kwiatów przy przekwitaniu. Dla mnie to duży pozytyw.
Co prawda w pierwszym roku to będą mini krzaczulki ale wystarczą na osobistą selekcje bo zdjecie to jedno a rzeczywistość to drugie.
Wyjątkowo mało w katalogu jest tych niskich. Za poradę dziękuje.
Co do bieli w ogrodzie to bardzo ja lubię i nawet mam w trakcie realizacji białą rabatę. Tyle,że biel niekonieczne w czystym wydaniu ale też z rożnymi refleksami innych kolorów. To praca i dobór roslin rozłożony w czasie na kilka sezonów.
Dalia biała na zdjęciu w rzeczywistości ma bardzo delikatne przebarwienie na końcach płatków w takim wrzosowo/bordowym kolorze stąd jej sąsiedztwo przy pęcherznicy kalinolistnej 'Diabolo'
Odmiana pomponowa ma to do siebie,ze nie sypią się płatki kwiatów przy przekwitaniu. Dla mnie to duży pozytyw.
- christinkrysia
Lubię fotografować nie tylko kwiaty ale żywe "stworzonka " też.
Zauważyłam, że motyle spośród wielu dalii upodobały sobie różową pojedynczą.
Nad krzaczkiem tej dalii potrafi zebrać sie spory rój motyli i piją nektar w takim amoku, że dotykam je palcami a one zbytnio nie reagują.
Motyle dla mnie są jak żywe kwiaty.
Motyl BIELINEK KAPUSTNIK podjada nektar z kwiatów dalii

Motyl RUSAŁKA ADMIRAŁ na kwiatku dalii

Motyl RUSAŁKA PAWIK na kwiatach języczki pomarańczowej

Motyl DOSTOJKA LATONIA na bratkach, które zakwitły jesienią.

Zauważyłam, że motyle spośród wielu dalii upodobały sobie różową pojedynczą.
Nad krzaczkiem tej dalii potrafi zebrać sie spory rój motyli i piją nektar w takim amoku, że dotykam je palcami a one zbytnio nie reagują.
Motyle dla mnie są jak żywe kwiaty.
Motyl BIELINEK KAPUSTNIK podjada nektar z kwiatów dalii

Motyl RUSAŁKA ADMIRAŁ na kwiatku dalii

Motyl RUSAŁKA PAWIK na kwiatach języczki pomarańczowej

Motyl DOSTOJKA LATONIA na bratkach, które zakwitły jesienią.

- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Witaj Krysiu - fajnie, że zamieściłaś zdjęcia krzaczków daliowych wraz z otoczeniem. Od razu widać, jakie znaczenie ma sąsiedztwo! Twoje dalie mają zupełnie inny wyraz, niż te, które pamiętam jako rosnące w wiejskim ogrodzie pod płotem...
Ta różowa z hortensją - piękna kompozycja, mimo, że dalia jest dość wysoka. A ta biała - cudo!
Czy one są podwiązywane, że są tak zwarte?
Pozdrawiam - Ula
Ta różowa z hortensją - piękna kompozycja, mimo, że dalia jest dość wysoka. A ta biała - cudo!
Czy one są podwiązywane, że są tak zwarte?
Pozdrawiam - Ula