Drenaż donic

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różnica, między szkliwioną a nieszkliwioną potłuczoną ceramiką użytą do drenażu tkwi w ostrych krawędziach tej pierwszej. Ta pierwsza może uszkadzać delikatne korzenie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Nalewko... to święta prawda. I pisząc o ceramice miałam na myśli jedynie prawidłową definicję słowa "ceramika".
W drenażu chodzi o to, by korzenie roślin nie tkwiły w wodzie. Jeśli użyje się drenażu z kamyków, czy innego nie chłonnego materiału, woda owszem, spłynie ale pozostanie na dnie doniczki. Natomiast używając materiałów chłonnych wessają one wodę i powoli będą ją oddawać. Stąd duża popularność keramzytu czy też żeli mieszanych z ziemią.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?

Post »

Ta dyskusja jest coraz bardziej akademicka, to w stylu tych nieszczęśniików z PiS-u, trzymajmy się zdrowych zasad, keramzyt też jest super, a ta niby czerwona cegła jest też dobra, więc nie rozumiem, o co ten spór. Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!

PODRAWIAM I CAłUJE WAS :D :D :D :D :D
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Re: jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?

Post »

["Jolanka"] Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!

PODRAWIAM I CAłUJE WAS :D :D :D :D :D
Nikt sie nie spiera każdy tylko wyraża swoje zdanie, takie jest forum a co ma kolega zastosować jako drenaż - keramzyt lub żwir najlepsze co może zastosować.

:D
mike_wwa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2007, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mi osobiście ta dyskusja dała na tyle dużo że nabyłem opakowanie keramzytu (czy kosztowało 2,50 to nie wiem bo przy okazji jeszcze inne rzeczy kupowałem :) ).

I nie uważam żeby była zbyt odbiegająca od tematu. Każdy ma swoje doświadczenia i wiedzę i wiadomo - w różnych przypadkach różnie się będą poszczególne rozwiązania sprawdzać.

Pozdrawiam

Michał

:D
Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11

DRENAż

Post »

:D Cięszę się MICHAL, że masz roślinkę posadzoną z drenazem takim czy innym. życzę CI żeby pieknie rosla !!!!!

POZDRAWIAM

JOLANKA ;:11 ;:106
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ja również jestem zadowolony, teraz tylko dbaj o roślinki a na pewno będą pięknie rosły. :D :D :D
mike_wwa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2007, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za miłe słowa :D

Przy takiej pomocy na forum chyba niemożliwe jest żeby nie rosły pięknie :D

Pozdrawiam

Michał
Pozdrawiam

Michał
kaczucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sie 2007, o 21:49

Post »

Mam takie pytanie: Z czym to się je?? :roll: Dopiero zaczynam przygodę z kwiatami a nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji: po co? Jak? Dlaczego? Do wszystkich roślin? :?
Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ja stosuje drenaż tylko do kaktusów i sukulentów, i wykorzystuje do tego gruby żwir. A stosuje się go po to, ten drenaż, by woda nie zalegała na dnie doniczki i nie doprowadziła do gnicia korzeni. Wiem, że niektórzy stosują keramzyt lub potłuczone gliniane doniczki :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Drenaż to sprawa niezbędna przy uprawie roślin doniczkowych bez względu na stopień przystosowania poszczególnych roślin do warunków wilgotnościowych.
Umożliwia swobodny odpływ wody z bryły korzeniowej a więc chroni roślinę przed przelaniem,zalaniem ,umożliwia dostęp powierza do korzeni.
Na drenaż nadają się potłuczone doniczki, cegły, keramzyt, gruby żwirek oraz perlit .Podłoże musi być dobrze przepuszczalne.
W małych doniczkach warstwa drenażu powinna wynosić od 1-3 cm,w dużych i wielkich od 10-15 cm.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja też stosuję żwir ale do wszystkich roślin doniczkowych. Z tego co się orientuję, żadna z roślinek nie lubi gdy mokną jej korzonki. No może z wyjątkiem cibory i kilku innych. :wink:
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Ja jak do tej pory jako drenaż z powodzeniem stosuję keramzyt.
Moim roślinkom to odpowiada :D
Może w tym roku spróbuję któregoś sposobu z listy KaRo :D

Pozdrawiam

Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kaczucho - o drenażu rozmawialismy również tutaj
kaczucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sie 2007, o 21:49

Post »

Dziękuję wszystkim za info :D ;:63 KaRo czytałam ten wątek, ale nie znalazłam wszystkich informacji. Tak się tylko zastanawiam co to znaczy duża doniczka?? ;:24
Pozdrawiam,
Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”