Drenaż donic
- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różnica, między szkliwioną a nieszkliwioną potłuczoną ceramiką użytą do drenażu tkwi w ostrych krawędziach tej pierwszej. Ta pierwsza może uszkadzać delikatne korzenie.

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

Nalewko... to święta prawda. I pisząc o ceramice miałam na myśli jedynie prawidłową definicję słowa "ceramika".
W drenażu chodzi o to, by korzenie roślin nie tkwiły w wodzie. Jeśli użyje się drenażu z kamyków, czy innego nie chłonnego materiału, woda owszem, spłynie ale pozostanie na dnie doniczki. Natomiast używając materiałów chłonnych wessają one wodę i powoli będą ją oddawać. Stąd duża popularność keramzytu czy też żeli mieszanych z ziemią.

W drenażu chodzi o to, by korzenie roślin nie tkwiły w wodzie. Jeśli użyje się drenażu z kamyków, czy innego nie chłonnego materiału, woda owszem, spłynie ale pozostanie na dnie doniczki. Natomiast używając materiałów chłonnych wessają one wodę i powoli będą ją oddawać. Stąd duża popularność keramzytu czy też żeli mieszanych z ziemią.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2

moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?
Ta dyskusja jest coraz bardziej akademicka, to w stylu tych nieszczęśniików z PiS-u, trzymajmy się zdrowych zasad, keramzyt też jest super, a ta niby czerwona cegła jest też dobra, więc nie rozumiem, o co ten spór. Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!
PODRAWIAM I CAłUJE WAS 

Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!
PODRAWIAM I CAłUJE WAS

kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje
JOLANKA

JOLANKA
Re: jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?
Nikt sie nie spiera każdy tylko wyraża swoje zdanie, takie jest forum a co ma kolega zastosować jako drenaż - keramzyt lub żwir najlepsze co może zastosować.["Jolanka"] Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
PODRAWIAM I CAłUJE WAS

- 
				mike_wwa
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 23 lip 2007, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mi osobiście ta dyskusja dała na tyle dużo że nabyłem opakowanie keramzytu (czy kosztowało 2,50 to nie wiem bo przy okazji jeszcze inne rzeczy kupowałem   ).
 ).
I nie uważam żeby była zbyt odbiegająca od tematu. Każdy ma swoje doświadczenia i wiedzę i wiadomo - w różnych przypadkach różnie się będą poszczególne rozwiązania sprawdzać.
Pozdrawiam
Michał

).
 ).I nie uważam żeby była zbyt odbiegająca od tematu. Każdy ma swoje doświadczenia i wiedzę i wiadomo - w różnych przypadkach różnie się będą poszczególne rozwiązania sprawdzać.
Pozdrawiam
Michał

Pozdrawiam
Michał

Michał
DRENAż
 Cięszę się MICHAL, że masz roślinkę posadzoną z drenazem takim czy innym. życzę CI żeby pieknie rosla !!!!!
 Cięszę się MICHAL, że masz roślinkę posadzoną z drenazem takim czy innym. życzę CI żeby pieknie rosla !!!!!POZDRAWIAM
JOLANKA
 ;:106
  ;:106kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
JOLANKA

JOLANKA
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Drenaż to sprawa niezbędna przy uprawie roślin doniczkowych bez względu na stopień przystosowania  poszczególnych roślin do  warunków wilgotnościowych.
Umożliwia swobodny odpływ wody z bryły korzeniowej a więc chroni roślinę przed przelaniem,zalaniem ,umożliwia dostęp powierza do korzeni.
Na drenaż nadają się potłuczone doniczki, cegły, keramzyt, gruby żwirek oraz perlit .Podłoże musi być dobrze przepuszczalne.
W małych doniczkach warstwa drenażu powinna wynosić od 1-3 cm,w dużych i wielkich od 10-15 cm.

Umożliwia swobodny odpływ wody z bryły korzeniowej a więc chroni roślinę przed przelaniem,zalaniem ,umożliwia dostęp powierza do korzeni.
Na drenaż nadają się potłuczone doniczki, cegły, keramzyt, gruby żwirek oraz perlit .Podłoże musi być dobrze przepuszczalne.
W małych doniczkach warstwa drenażu powinna wynosić od 1-3 cm,w dużych i wielkich od 10-15 cm.

Dopiero zaczynam przygodę z kwiatami a nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji: po co? Jak? Dlaczego? Do wszystkich roślin?
 Dopiero zaczynam przygodę z kwiatami a nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej informacji: po co? Jak? Dlaczego? Do wszystkich roślin? 

KaRo czytałam ten wątek, ale nie znalazłam wszystkich informacji. Tak się tylko zastanawiam co to znaczy duża doniczka??
 KaRo czytałam ten wątek, ale nie znalazłam wszystkich informacji. Tak się tylko zastanawiam co to znaczy duża doniczka??