Drenaż donic
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różnica, między szkliwioną a nieszkliwioną potłuczoną ceramiką użytą do drenażu tkwi w ostrych krawędziach tej pierwszej. Ta pierwsza może uszkadzać delikatne korzenie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewko... to święta prawda. I pisząc o ceramice miałam na myśli jedynie prawidłową definicję słowa "ceramika".
W drenażu chodzi o to, by korzenie roślin nie tkwiły w wodzie. Jeśli użyje się drenażu z kamyków, czy innego nie chłonnego materiału, woda owszem, spłynie ale pozostanie na dnie doniczki. Natomiast używając materiałów chłonnych wessają one wodę i powoli będą ją oddawać. Stąd duża popularność keramzytu czy też żeli mieszanych z ziemią.
W drenażu chodzi o to, by korzenie roślin nie tkwiły w wodzie. Jeśli użyje się drenażu z kamyków, czy innego nie chłonnego materiału, woda owszem, spłynie ale pozostanie na dnie doniczki. Natomiast używając materiałów chłonnych wessają one wodę i powoli będą ją oddawać. Stąd duża popularność keramzytu czy też żeli mieszanych z ziemią.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?
Ta dyskusja jest coraz bardziej akademicka, to w stylu tych nieszczęśniików z PiS-u, trzymajmy się zdrowych zasad, keramzyt też jest super, a ta niby czerwona cegła jest też dobra, więc nie rozumiem, o co ten spór. Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!
PODRAWIAM I CAłUJE WAS

Więc po co te spory? Poniektóre roslinki ukorzeniam sama i sadzę do doniczek nawet bez drenażu i rosna mi pieknie!!!!! I TO JEST NAJWAżNIEJSZE !!!
PODRAWIAM I CAłUJE WAS

kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje
JOLANKA
JOLANKA
Re: jeśli chodzu o drenaż, to czy nie mają racji Ci z Pis-u?
Nikt sie nie spiera każdy tylko wyraża swoje zdanie, takie jest forum a co ma kolega zastosować jako drenaż - keramzyt lub żwir najlepsze co może zastosować.["Jolanka"] Kolega chciał tylko wiedzieć, jaki drenaz zastosować, a w tej chwili nie wie, co ma robić, tak przypuszczam.
PODRAWIAM I CAłUJE WAS![]()
![]()
![]()
![]()

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2007, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mi osobiście ta dyskusja dała na tyle dużo że nabyłem opakowanie keramzytu (czy kosztowało 2,50 to nie wiem bo przy okazji jeszcze inne rzeczy kupowałem
).
I nie uważam żeby była zbyt odbiegająca od tematu. Każdy ma swoje doświadczenia i wiedzę i wiadomo - w różnych przypadkach różnie się będą poszczególne rozwiązania sprawdzać.
Pozdrawiam
Michał

I nie uważam żeby była zbyt odbiegająca od tematu. Każdy ma swoje doświadczenia i wiedzę i wiadomo - w różnych przypadkach różnie się będą poszczególne rozwiązania sprawdzać.
Pozdrawiam
Michał

Pozdrawiam
Michał
Michał
DRENAż

POZDRAWIAM
JOLANKA

kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
JOLANKA
JOLANKA
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Drenaż to sprawa niezbędna przy uprawie roślin doniczkowych bez względu na stopień przystosowania poszczególnych roślin do warunków wilgotnościowych.
Umożliwia swobodny odpływ wody z bryły korzeniowej a więc chroni roślinę przed przelaniem,zalaniem ,umożliwia dostęp powierza do korzeni.
Na drenaż nadają się potłuczone doniczki, cegły, keramzyt, gruby żwirek oraz perlit .Podłoże musi być dobrze przepuszczalne.
W małych doniczkach warstwa drenażu powinna wynosić od 1-3 cm,w dużych i wielkich od 10-15 cm.
Umożliwia swobodny odpływ wody z bryły korzeniowej a więc chroni roślinę przed przelaniem,zalaniem ,umożliwia dostęp powierza do korzeni.
Na drenaż nadają się potłuczone doniczki, cegły, keramzyt, gruby żwirek oraz perlit .Podłoże musi być dobrze przepuszczalne.
W małych doniczkach warstwa drenażu powinna wynosić od 1-3 cm,w dużych i wielkich od 10-15 cm.