Paphiopedilum

Phal.eqestris ilocus alba
Oj wolno to idzie 

Ale przynajmniej masz, ja mam tylko parę i jeszcze żaden mi nie zakwitł, nie wiem czemu.Duśka mam sporo botanicznych i są one w różnej fazie wzrostu od maluszków do dorosłych, więc na kwitnienie niektórych przyjdzie poczekać ze 2-3 latka. Ale jestem cierpliwa

Aniu, u moich sabotków też najpierw są krótkie pędziki z pąkami, ale potem wyrastają nawet dość duże. Z tego co widzę , to Twój ma marmurkowe liście, ja mam też takie: jeden o biało-zielonych kwiatach, drugi o bordowych i oba mają łodygi kwiatowe ok.20cm. Bordowy właśnie jest w trakcie kwitnienia i ma łodygę długości 27cm do nasady kwiatka. Twój mi też na zdjęciu wygląda na takiego o ciemnym kwiatku.AnnaL pisze:Joasiu Sabotka dostałam na wymianę od naszej forumowiczki i jestem sama zaskoczona, że ma taki krótki pędzik. Ogólnie jest mały więc może dlatego

AnnaL pisze:Witam Wszystkich w Sylwestrowy Wieczór![]()
Na zakończenie tego roku chcę Wam pokazać niespodziankę. Ale najpierw krótka historia. We wrześniu 2007r. kupiłam słoik in vitro. W pierwszym swoim wątku troche nadmieniłam o tym - w jaki sposób hodowałam te maleństwa. Chcę pokazać Wam co z jednego z nich wyrosło, bo dokładnie 2 dni temu zobaczyłam pierwsze kwitnienie a raczej pierwszy kwiatek.
Przedstawiam storczyka w całej okazałości i jego kwiatek.
![]()
![]()
![]()
![]()