Aeschynanthus - wymagania, pielęgnacja, choroby
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aeschynanthusy nasz najlepszy przyjaciel
Czy ten _aeschynantus_ na ostatnim zdjęciu (najepiej tam widać) rośnie w jakimś żwirku czy styropianie. Czy to przyśpiesza ukorzenianie.
Ja ukorzeniam tak jak zwykle w ziemi, latem kilka szczepek rosło z fuksjami i towarzystwo wszystkim odpowiadało. Ale ciekawi mnie co jest w tej doniczce. Pozdrawiam
Ja ukorzeniam tak jak zwykle w ziemi, latem kilka szczepek rosło z fuksjami i towarzystwo wszystkim odpowiadało. Ale ciekawi mnie co jest w tej doniczce. Pozdrawiam
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W doniczce jest perlit,prześlicznie się w nim ukorzeniają roślinki (wszystkie tak ukorzeniam). Gdy wsadzałam Eszka do perlitu by go ukorzenić,to nie miał nawet zawiązków pąków. Tak mu w perlicie było dobrze,że postanowił zakwitnąć. Zaletą tej formy ukorzeniania jest to,że nie łapią się ukorzenianych roślin choroby grzybowe tak, jak podczas ukorzeniania innym sposobem. Ale to tylko moje spostrzeżenia.
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
Posiadam Aeschynanthus speciosus, którego uprawiam tradycyjnie w ziemi,natomiast jedną szczepkę postanowiłam uprawiać w hydroponice i efekt jest rewelacyjny.Roślinka bardzo ładnie przyrasta i szybko zakwitła.
Mam także forumkowego marmurka,całkiem ładnie rośnie, ale jeszcze u mnie nie kwitł.
Oto moje kwiaty:

Mam także forumkowego marmurka,całkiem ładnie rośnie, ale jeszcze u mnie nie kwitł.
Oto moje kwiaty:

Ja mam trzy odmiany młodych aeschynanthusów nie mam zabardzo doświadczenia ,jeszcze mi nie kwitły.Mam w tej chwili szczepkę stoi w wodzie ,czy tak można szypko go ukorzenić???
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
Gosiu
Spokojnie możesz go ukorzenić w wodzie
Spokojnie możesz go ukorzenić w wodzie

Szkoda by mi go było zmarnować bo on taki ładny ,pstrokaty.
-
- ZBANOWANY
Nie zmarnujesz go,na pewno. A ukorzenianie w wodzie jest wręcz zalecane,tylko może to trochę potrwać. Ale warto być cierpliwym,wiem coś o tym.

Mogę Cię prosić byś wstawiła fotkę tej pstrokatej odmiany,którą ukorzeniasz?

Mogę Cię prosić byś wstawiła fotkę tej pstrokatej odmiany,którą ukorzeniasz?
Krysiu podobny jest do aeschynanthus marmoratus bo ma zielone liście z brązowymi plamkami.
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
- sylwik
- 500p
To na 100% jest kolumnea a nie mimulus auranticus, tego kwiata też znam i są ogromne różnice między nimi. Nie pomyli się ich na pewno. Wiem jak wygląda aeschynanthus. Mam kilka kolumnei i aeschynanthusow, tego ze zdjęcia co pokazałaś też mam. Napisałam o kolumnei w dziale o aescynanthusach specjalnie bo zazwyczaj ten kto lubi eszki to lubi też i kolumnee. A działu o kolumneach nie znalazłam, chociaż wiem że gdzieś jest. A właściwie ostatnio umieściłam tekst w tym dziale: różnice między a. a kolumeą i na pewno jak ktoś bedzie zainteresowany to przeczyta cały dział i nie pomyli a. z kolumneą i innymi roslinami.
Właściwie to dlaczego nie może być dział wspólny dla aeschynanthusa i kolumnei?
Właściwie to dlaczego nie może być dział wspólny dla aeschynanthusa i kolumnei?
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
sylwik... pewnie masz rację
wcale nie wątpię, że wiesz co posiadasz
Sory za złe skojarzenie
Pokaż nam jak się rozkwitnie

Sory za złe skojarzenie

Pokaż nam jak się rozkwitnie

- sylwik
- 500p
Nie masz za co przepraszac. Ten kwiat który mi napisałaś wygląda bardzo ladnie. Fajnie , że podałaś jego nazwe po oglądałam sobie różne jego odmiany i kolory. Jest w czym wybierać. Masz jeszcze inne aeschynanthusy oprócz tego co na zdjęciu? Pozdrawiam
-
- ZBANOWANY
sylwik ma rację: uwielbiam Aeschynanthusy i Kolumnee. Nie da się lubić tylko jednego z nich . Jest jeszcze jedna roślinka spokrewniona z Eszkiem i Kolumneą. To Codonanthe. Ale jak na razie, to nawet na All go nie widziałam. Ja teraz czekam na Aeschynanthusa Mona Lisę. Te roślinki są bajecznie piękne!!!
Pozdrawiam ciepluśko.