Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elu, Ania ma rację, trzeba robić biszkopt jak jej babcia. Nie chcę przez to powiedzieć, że stare recepty są najlepsze, ale w tym wypadku, tak. Przez wiele lat powtarzałam ten sam błąd przy panierowaniu kotletów czy ryb. Nauczono mnie bowiem , iż należy rozbełtać CAŁE jajko i w nim zanurzyć mięso a potem obtoczyć w bułce. Najgorzej było z rybą, bo wszystko się ślizgało a po usmażeniu panierka odchodziła od ryby. Widziałam też pomysł obtaczania uprzednio w mące, ale ten jest jeszcze gorszy, bo nie lubię jeść mąki z mięsem. Tymczasem rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy samo żółtko.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Siemanko przedświąteczne. Obrazek
Nie jestem w stanie oprzeć się przed zaglądaniem do Was , przez co mam leciutkie tyły w pracy :;230
Elu.... genialny przepisy na te śledzie i przy maleńkich zmianach nadaje się do mojej diety, bardzo się cieszę ;:138 Muszę zminimalizować olej i cukier tylko. Supcio!
A te zielone śledzie to mogą być mrożone filety ? bo tylko takie mogę u nas kupić.

Co do biszkoptów... też nie wiedzialam, że do zimnego pieca nalezy wkładać, ale ma to sens.

Felu ... z tym żółtkiem do panierowania to faktycznie pewnie lepszy sposób. Mnie nauczyła koleżanka jeszcze innego sposobu: mieszam bułkę tatrą z mąka ziemniaczaną w proporcji mniej więcej 3:1 i najpierw raz obtaczam w tej mieszance, potem do jajka i jeszcze raz w mieszance. Fajne, chrupiące i smaczne.

Buziaki gorące dla wszystkich. Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elżbietko, jak spytasz o ten proszek w sklepie ze zdrową żywnością, to sprzedawca będzie wiedział. Nie mam już, bo bym Ci zrobiła fotkę opakowania. Jak tylko kupię to cyknę.Zresztą spotkałam się z różnymi torebkami, zależnie od tego kto to wyprodukuje :D

Te sposoby z panierowaniem są jak najbardziej trafne. To samo z biszkoptem,chociaż ja robię i tak i tak.W zależności jak się spieszę z wypiekiem :wink:

Aniu /Andzia1/
, na jakiej jesteś diecie? Ja w styczniu przechodzę na proteinową. Chcę zrzucić 5 kg. ,nie mam nadwagi,ale dla dobrego samopoczucia się przyda :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka, właśnie jestem na proteinowej dr Dukana, tylko, że ja mam do zrzucenie jeszcze 25 kg ;:224 . Jeśli chcesz to podaj maila na pw, wyslę CI zeskanowana książkę.
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już za późno Aniu, kupiłam najnowszą,żeby się przygotować :wink:
Nie wiem, czy wiesz,że nie wszyscy szybko i dużo chudną.W każdym razie jest dosyć skuteczna, nie trzeba się głodzić i jeżeli przejdzie się wszystkie etapy nie ma efektu jojo ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anaka, właśnie to mnie do niej przekonało, bo efekt jo-jo jest mi bardzo dobrze znany...
Malutkimi krokami do celu. Wg. testu ze strony Dukana cel mam osiągnąć na początku czerwca 2010r. potem utrwalanie do lutego 2011 ;:223 , ale damy radę....bo "w życiu twardym trza być, nie miętkim" ;:108 I dobrze radzę.... nie zaczynaj przed świętami... ;:224
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, może najpierw trzeba był po trochu, np. po 10 kilo, bo tak na raz to chyba bym nie wytrzymała bez moich chlebków i bułeczek ;:223
A pisałam,że zaczynam w styczniu. Na święta nie będę się wyrzekać ulubionych potraw. Tym bardziej,że dla mnie ta dieta to raczej ćwiczenie, niż konieczność ;:7
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Andziu a co to za dieta?-też powinnam zrzucić 15 kg.Ale jak bedziemy na takie strony wchodzić to bedzie ciężko.

Elu jak pamietasz to adwocata rob imy tak jak majonez tylko zamiast oleju lejemy spirytus :;230

7-8 żółtek
3)4 szklanki cukru pudru+2 0p.cukru waniliowego
Cwiartkę spirytusu
1 szklankę mleka( ja kiedyś robiłam ze skondensowanym,ale nie tym słodkim)

żółtka z cukrem i wanilią utrzeć mikserem do białości,po woli wlewasz mleko a potem spirytus.
temperatury skladnikóws muszą być podobne ,zeby się nie zważyło( no widzisz jak majonez :lol: )
jeśli jest za gęsty-dodać jeszcze mleka.
-czekoladowy-dodaj rozpuszczoną czekolade -gorzką
-kawowy-4 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalonej(rozpuszczona w goerrącym mleku i ostudzone)
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anka.Adwokata to ja robiłem ostatni raz chyba ze 20lat temu.Przepis chyba był taki jak ten twój.Pamiętam że jak nie było spirytusu to robiłem z księżycówki,ale takiej dobrej z cukru.Gdzie te czasy
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to takie słodycze An-ka to ja bardzo lubię ;:138 . Nio, nio, ale smakołyczek! Mam chętkę sobie zrobić czekoladowy ;:65 . Może to głupie pytanie, a co tam...Czy taki ze sklepu jest gorszy?
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu jak pamietasz to adwocata rob imy tak jak majonez tylko zamiast oleju lejemy spirytus :;230

Co Wy, dziewczyny, z musztardą czekoladowy?
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu.Może to nowy przepis z tą musztardą
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Felu kruche i drożdżowe i tak wkładam do nagrzanego piekarnika. A jak teraz będę piekła jakieś biszkoptowe to spróbuję Waszego sposobu. :D
A co do panierki to ja używam całego jajka i tartej bułki....mi nie przywiera ani się nie odkleja jeżeli ryba jest choć po części odmrożona a najlepiej całkowicie odmrożona i kiedy patelnia jest dosyć mocno nagrzana.
Wtedy przed położeniem ryby ściągam z pieca na sekund 5 i kładę ryby. Tą metodę stosuję i do schaboszczków....to co ma panierkę...tak samo robię jak przewracam na drugą stronę. Samo żółtko OK ale co z tym białkiem zrobić..ileż można tych kokosanek napiec :D .

Izka odkąd chodzę na ćwiczenia to jakoś też wolę konkrety...nie ciągnie mnie aż tak ;:173 a za wszelkimi rybami przepadam. :D

Andziu ja zawsze robię ze świeżych....ostatnio znajoma kupiła w Makro....ale myślę, że tak ...i to ryba ...i to. :wink:
To co następny biszkopt robimy jak dziewczyny. ;:109

Aniu....jak będę w mieście to zapytam...na pewno będą wiedzieć. Nie trudź się z fotką ;:168
Widać, że święta blisko ...i dobrze. :D Gorąco pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Aneczko ja tam nie robię majonezu...tyle co ja używm to majonezownie by zbankrutowały. :wink: :;230
Już nie pamiętam czy miałam przepis albo może z głowy robiłam a teraz sama rozumiesz głowa nie ta ;:223
Na pewno były żółtka i mleko sondensowane...ale chyba robiłam na wódce.
Będę robiła ten kakaowy Twój ;:138 bo kawowy coś tam ...widziałam u Ani Anaka....prima i tego od niej właśnie chcę zrobić.
Muszę Was jakoś po sprawiedliwości podzielić. :P Ślicznie Ci dziękuję...jak zrobię zamelduję. :D

Tadeuszu...no ja ....to było ze 20 lat temu. Nie masz tej cukrówki jeszcze gdzieś. :?: :D

Felu ze sklepu na pewno jest gorszy...najlepiej samemu zrobić. Z pewnością dużo zależy od jajek.
Może gdzieś na wsi dostaniesz takie prosto od kury.....sparzysz sekundę i możesz mieszać :D .
Ja będę robić od Anki czekoladowy a kawowy od Ani Anaczki. :D
Och ta Anka jak już powie....musztarda czekoladowa ;:112 można zaryć ze śmiechu. :wink:

Tadeuszu wcale bym się nie zdziwiła ... ;:162
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu.niestety nikt nigdy nie chciał zostawić nawet kropelki,ale to nie problem zapraszam na wiśnióweczkę lub malinówkę.kiedy wpadnie więcej forumowiczów znajdzie się jeszcze winko z borówki amerykańskiej.no to sto lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”