Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 gru 2009, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Post »

Na wstępie się przedstawię 8-) Na imię mam Tomasz mam 33 lata od 25 lat chodziłem na działkę mojego Taty.
W marcu tego roku nabyłem prawo do użytkowania dwóch działek w R.O.D i już nie chodzę do Taty działkować :heja .
Działeczki w tym roku to istne pole bitewne walka z dziką roślinnością (zarastały kilka lat) typu perz trawsko pokrzywy itp...
Jedna z nich jest już zagospodarowana pobieżnie ale jest, a druga to ma być coś w rodzaju sadu takiego mini sadu gdzie chciałbym posadzić jabłonie tak zwane "stare odmiany". Z działki tej w tym roku wyciąłem orzechy leszczynę kilka śliw kilka grusz i ogromną leszczynę (ponad 20 pni nawierconych i zasypanych saletrą amonową ) .

No i tu się zaczyna mój problem na początek chciałbym przedstawić taki pobieżny plan działki :
Obrazek

krótko legenda:
szarym kolorem = obrzeża działki i murowana altana wraz z całym systemem kopmostowniczo-chodnio-piwnicznym ;:108

zielonym kolorem = jabłonie (stare około 30-40 letnie) które po przeszczepieniu na młodsze o około 30 latek podkładki zostaną wycięte

różowy kolor = to miejsca gdzie od podstaw chcę nasadzić jabłonie

DZIAŁKA JEST O WIELKOŚCI 7 ARÓW

No ale do sedna sprawy, mianowicie chciałbym mieć tam docelowo od 10 do 12 jabłoni i bardzo proszę o radę jakie mam wybrać odmiany aby były to stare smaczne i jak najbardziej urozmaicone.
Ważne jest także dla mnie aby ten zestaw jabłoni był tak dobrany aby jedne były dla drugich zapylaczami.
I żeby zbiór owoców był maksymalnie rozciągnięty w czasie.
Jabłonie mogą być potężne, nie mam nad działkami drutów elektrycznych itp

a i jeszcze zapomniałem zapytać ;:223
zależy mi na trafnym określeniu tej odmiany bo to właśnie z tego drzewa spadały ponad puł kilowe owoce te na zdjęciach się uchowały jeszcze bo były małe są to spady znalezione podczas grabienia liści

zdjęcia umieściłem pod adresem http://xpek.pl

Wiecie może jaka to odmiana chciałbym wiedzieć gdyż będę przeszczepiał to drzewo
Przepraszam
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Post »

Witam na forum. :D
Napisz najpierw skąd jesteś to dużo znaczy.
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Kluczbork woj. opolskie
Przepraszam
Fallenangelv
---

Post »

A więc tak z wczesnych to mam Oliwkę zółtą(dawna papierówka) zapylacz dla niej to antonówka,Koksa i szampion
Kosztela na podkładce półkarłowej-zapylacz Boiken , Gloster
Boiken-(dojrzewa w połowie pażdziernika) zapylacz Oliwka Zółta,antonówka,Malinowa oberlandzka
Szampion zapylacz Lobo(trochę się boi mrozu)
Kronselska(dojrzewa we wrześniu)
Antonówka (duża stara odmiana)
Lobo(nie jadam ale jest :;230 )
Godne polecenia są jeszcze

Malinowa Oberlandzka (dawna malinówka)
Genewa Early
Koksa pomarańczowa
No i oczywiście po moich kosztelach :D numero uno Golden Delicious- z tym że jest bardzo mało wytrzymała na mróz ale jak się obsadzę naokoło to w tym zaciszu spróbuję posadzić.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

no czyli tak mamy :
1. Oliwka żółta Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Kronselska, Koksa Pomarańczowa, Szampion Typowe jabłko wakacyjne

2. Koszela Zapylacze: Boiken, Gloster, James Grieves Zbiór połowa września

3. Boiken Zapylacze Oliwka Żółta, Antonówka Żwykła, Malinowa Oberlandzka, Cortland, Idared, Jonathan, koksa Pomarańczowa, Landsberska, McIntosh Zbiór koniec października
Boiken jest podatny na parch - podatność duża, mączniak - duża, zaraza ogniowa ? średnia dlatego z tej odmiany raczej zrezygnuję po za tym owoc kwaskowaty niezbyt smaczny

4 Szampion zapylacze: Delikates, Gloster, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Lired, Lobo, Pilot, Priam, Spartan Zbiór na przełomie września/października Smaczny owoc :lol:

5 Kronselska Owoce dojrzewają niezbyt równomiernie od połowy września do połowy października. raczej z tej jabłoni zrezygnował bym gdyż jest to odmiana która zyskała miano "psiego jabłuszka" ze względu na nierównomierność owocu.

6. Antonówka to jest podstawa idealny zapylacz dla większości odmian dlatego to drzewko już rośnie :P

7. Lobo odpada to jest raczej młoda odmiana jabłoni

8. Malinowa Oberlandzka Zapylacze Antonówka, Lobo, spartan, Koksa Pomarańczowa, GlosterZbiór pod koniec września

9. Koksa pomarańczowa Zapylacze: Reneta Złota, James Grieve, Boiken, Spartan. Owoce dojrzewają w końcu września, do konsumpcji nadają się miesiąc później :shock:

Golden Delicious no właśnie ten mróz :D

czyli tak Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Antonówka, Szampion, Koszela, te 6 odmian wpisuję na listę a potrzebuję 10 - 12 Macie jeszcze jakieś propozycje ?
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

ONEBOY pisze:...Lobo odpada to jest raczej młoda odmiana jabłoni...

'Lobo' to stosunkowo stara odmiana - liczy sobie już 103 lata :D Najmłodszy w Twoim zestawie jest 'Szampion' - to zaledwie "49-letni kawaler" :D
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

dzięki za sprostowanie pomolog tak to jest jak się człowiek uczy dopiero a źródła w internecie są takie jakie są więc idąc za ciosem mam już listę 7 odmian

Lista:Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Antonówka, Szampion, Koszela, Lobo,

Wie ktoś może co to za odmiana : http://www.xpek.pl/
Bardzo smaczne jabłka i będę przeszczepiał tę jabłoń na młodszą
Przepraszam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oneboy, witaj na forum :)

I od razu w kwestii organizacyjnej, prawda, że nie zajrzałeś do naszego regulaminu? Zmień kolor czcionki z zielonego na dowolny inny, proszę. Zielony kolor jest zarezerwowany dla administracji forum.

A poza tym czuj się swobodnie :)
a znacie może jakąś dobrą i fachowo (sumienne i rzeczowe opisy ) stronę gdzie można zobaczyć owoce starych odmian jabłoni i o nich poczytać szukam takiej strony i coś chyba mnie google nie lubi bo już kilka tygodni szukam :oops:
Jasne, że znamy :)

I nawet podawaliśmy wszystkim forumowiczom!
Zerknij tutaj:
-Drzewa owocowe - spis linków, opisy problemów
- Wybieramy... Jakie drzewa owocowe ?
- (...)
- Jabłoń - choroby i szkodniki
- Stare, dobre jabłonie
- Dobra jabłoń ...
- Jakie posadzić jabłonki
- Jaka odmiana jabłoni ?

Pobuszuj po forum, a znajdziesz rzeczy, które cię zadziwią :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

ok kolorek zwrócony (zmieniony- nie użyłem go w pełni świadom)
a tym pytaniem o stronę to raczej chodzi mi o taką coś w rodzaju atlasu gdzie jest zdjątko i dokładny opis odmiany potem znów foto i opis itd. Odmian jabłoni jest cała masa tymczasem nie mogę znaleźć strony która je wszystkie ładnie opisuje nie chodzi mi o naście bo odmian są setki

Po forum buszuje cały czas już ponad pół roku i będę buszował ( wchłaniam wiedzę )

Pozdrawiam
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogi Oneboy,
z reguły buszując po necie natrafisz na strony (szkółkarzy, stowarzyszeń etc.) gdzie znajdziesz właśnie "-naście" odmian i ich opisy... to odmiany najpopularniejsze w uprawie, rozmnażane, "chodliwe" i poszukiwane głównie przez sadowników. Z tymi starymi już nieco gorzej... jeżeli nie wystarczy Ci zawartość takich stron jak OB w Powsinie czy Bolestraszyc na temat starych odmian - pozostaje sięgnąć po "papierową" formę w postaci pomologii czy książek fachowych ukierowanych na poszczególne gatunki i zawierających opisy odmian.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powtarzam - zerknij do tego odnośnika, który podałam. W wątkach o starych jabłoniach sama dawałam linki do szkółek, które produkują stare odmiany, a na swoich stronach mają opisy ze zdjęciami. Szkółka państwa Jasińskich, czy Stare sady, tam są właśnie takie opisy, jakich szukasz. Wystarczy tam wejść i poczytać :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

ooo pomolog THX te linki to kopalnia na pewno tam pobuszuję

Nalewka - te wątki też będę studiował

No ale powracając do wątku

Lista:Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Antonówka, Szampion, Koszela, Lobo,

chciałbym tę listę zamknąć w ilości 12 starych odmian jabłoni jest już 7 :heja

A czy to może być : Grawsztynek Inflandzki tutaj http://www.xpek.pl/ ????
Przepraszam
Fallenangelv
---

Post »

Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

heh właśnie zanotowałem Ananas Berżenicki i Reneta złota już miałem pisać i akurat Fallenangelv poruszyłeś ten temat także lista się powiększyła
Lista:Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Antonówka, Szampion, Koszela, Lobo, Ananas Berżenicki, Reneta złota
mam już 9 :wit

W tym moim mini sadzie każde drzewko ma mieć tabliczkę z dokładnym opisem odmiany dlatego szukam wiarygodnych źródeł i stąd to urozmaicenie odmian ;:3
Oczywiście będę się starał wyprowadzić jak najładniejsze korony to ma być takie wzorcowe miejsce taka żywa galeria :D
A jaka będzie przyjemność na emeryturce posiedzieć wśród tylu jabłonek :tan
Przepraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”