Oczywiście jakoś tam będą rosnąć ale jak nie masz dla roślin czasu to znaczy że ich nie kochasz, to już nie jest zamiłowanie tylko raczej uzupełnienie parapetów.wwwiola pisze:Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną
Sępolia - fiołek afrykański cz.1
Re: Sępolia - fiołek afrykański
Bo uniwersalna ziemia bardzo często ma w swoim składzie grzybnię, która właśnie tak się objawia, nie jest wskazana ale odrazu nie zabija roślin.@lina pisze:No to podłoże mam inne(tzn. ziemia uniwersalna i perlit) ale podlewam deszczówką a i tak biały osad jest
- pati1311
- 500p

- Od: 11 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
na wiosnę czas na zmiany z ziemią-ja nie narzekałam na tą mieszankę(fiołki kwitną i rosną)ale jeśli ma być im lepiej
ten osad mam na pewno..ale nie wszędzie na szczęście-teraz jeszcze grzejniki gorące...podlewam odstałą ale nieprzegotowaną-to już zmienię od następnego podlewania..
No może masz i rację, a parapety tak uzupełniam tymi fiołkamiCzarodziej_ pisze:Oczywiście jakoś tam będą rosnąć ale jak nie masz dla roślin czasu to znaczy że ich nie kochasz, to już nie jest zamiłowanie tylko raczej uzupełnienie parapetów.wwwiola pisze:Osobiście nigdy nie podlewałam przegotowaną wodą, nie mam na to czasu, a fiołki jakoś tam mi rosną

W miarę świeże zdjęcie, listopadowe
Widać jednak, że maja się dobrze skoro tak ślicznie kwitną, jeśli zostawiałabyś jedynie max osiem par liści naokoło i dawała wodę przegotowaną lub destylowaną z odżywką dla sępolii miałyby dwukrotnie więcej kwiatów tzn z każdego kąta liściowego słupek z kilkunastoma kwiatami. Znam to z praktyki, hodowałem fiołki 9 lat nim wyparte zostały przez inne rośliny. 
- pati1311
- 500p

- Od: 11 cze 2009, o 01:16
wwwiolaco za kolekcja...ślicznie kwitną
czemu mam takie małe parapety
czemu mam takie małe parapety
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Czarodzieju...powiedz mi zatem czy taki fiołeczek ma za dużo liściCzarodziej_ pisze:Widać jednak, że maja się dobrze skoro tak ślicznie kwitną, jeśli zostawiałabyś jedynie max osiem par liści naokoło i dawała wodę przegotowaną lub destylowaną z odżywką dla sępolii miałyby dwukrotnie więcej kwiatów

Moim zdanie dolne liście są zbędne czyli ok 7 liści naokoło od dołu, wstrzymuje to rozwój młodych liści co za tym hamuje kwitnienie. 
Czarodzieju - one teraz miały odpoczywać, dlatego ich nie zasilałam nawozem, a taki numer zrobiły, różowe odpoczywają a niebieskie ponowiły kwitnienie.
A jaki nawóz polecasz?
A jaki nawóz polecasz?
- sylwik
- 500p

- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam bardzo mnie to zaciekawiło, zeby zostawić fiołkom tak mało liści. Nigdy nie obrywałam swoim fiołkom liści. A liści mają dużo. Kwitną bez problemu kilka razy w roku. Jedne kwiaty przekwitają to już wychodzą następne.
Jaki fiołek bedzie najlepszy do tego doświadczenia, młoda sadzonka czy już starszy fiołek?
Tak kwitną moje fiołki

Jaki fiołek bedzie najlepszy do tego doświadczenia, młoda sadzonka czy już starszy fiołek?
Tak kwitną moje fiołki

- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Kiedy stale wypuszczają młode liście..to co, następne od dołu obrywaćCzarodziej_ pisze:Moim zdanie dolne liście są zbędne czyli ok 7 liści naokoło od dołu, wstrzymuje to rozwój młodych liści co za tym hamuje kwitnienie.
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
A ja mam pytanie o wybarwianie się listeczków odmian variegatek
Kupiłam młodziutką sadzoneczkę odmiany (Ma^s Cosmic Wonder) która ma srebrzyste końcówki liści.Dwa listeczki(najmłodsze) są wybarwione a reszta(te,które wyrosły już u mnie) jest zielona
Jaka może być tego przyczyna?Czy to brak
?
Kupiłam młodziutką sadzoneczkę odmiany (Ma^s Cosmic Wonder) która ma srebrzyste końcówki liści.Dwa listeczki(najmłodsze) są wybarwione a reszta(te,które wyrosły już u mnie) jest zielona
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- Ania.S
- 200p

- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Zeniu ja zawsze obrywam te dolne listki jak jest ich za dużo i wtedy fiołeczki obficiej kwitną a pierwsze kwitnienia przeważnie są tak po kilka kwiatków dopiero później fiołek się rozkręca 
Jak zrobi Ci się w końcu gęsia szyjka to po prostu sadzisz go głębiej i w ten sposób się odmładza
Darlo fiołeczki pstrolistne pod wpływem ciepła właśnie zielenieją
może spróbuj dać go w chłodniejsze miejsce 
Jak zrobi Ci się w końcu gęsia szyjka to po prostu sadzisz go głębiej i w ten sposób się odmładza
Darlo fiołeczki pstrolistne pod wpływem ciepła właśnie zielenieją
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ja robię identycznie jak Ania i nigdy nie tracę rosliny jak to się dzieje gdy roślina się zestarzejeAnia.S pisze:Jak zrobi Ci się w końcu gęsia szyjka to po prostu sadzisz go głębiej i w ten sposób się odmładza
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Dziękuję AniuAnia.S pisze: Darlo fiołeczki pstrolistne pod wpływem ciepła właśnie zieleniejąmoże spróbuj dać go w chłodniejsze miejsce
Zaraz przeniosę go w chłodniejsze miejsce
A może wiesz jeszcze tylko czy po tej przeprowadzce mogę jeszcze liczyć na to,że obwódka się pojawi na tych listeczkach czy jedynie na nowo wyrastających
Pozdrawiam serdecznie. Darla