Nolina recurvata - identyfikacja
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Xipe dzięki za podpowiedź, ale mam drobne wątpliwości. Może to jakaś odmiana Noliny?
Pooglądałam zdjęcia Noliny w necie, trochę mi się nie zgadza.
Moja roślina ma więcej niż 10 lat, a jej noga jest bardzo krótka, powstała (podobnie jak pień palmy) z odrywanych starszych liści.
Liście ma dużo węższe, a ich brzegi są bardzo ostre.
Muszę uważać przy wycieraniu z kurzu bo łatwo o przecięcie skóry, na zdjęciu liście Noliny wyglądają na delikatne.
Pooglądałam zdjęcia Noliny w necie, trochę mi się nie zgadza.
Moja roślina ma więcej niż 10 lat, a jej noga jest bardzo krótka, powstała (podobnie jak pień palmy) z odrywanych starszych liści.
Liście ma dużo węższe, a ich brzegi są bardzo ostre.
Muszę uważać przy wycieraniu z kurzu bo łatwo o przecięcie skóry, na zdjęciu liście Noliny wyglądają na delikatne.
Re: Proszę o identyfikację (Nolina recurvata)
Ja właśnie nabyłam to cudo
Trochę jest nieuczesana, bo transport jej nie służył, ale myślę, że z czasem fryzurka jej się ułoży
.

Trochę poczytałam na temat pielęgnacji noliny i wyczytałam, że przy "umiejętnym przycinaniu" zachowa ładny kształt.
Ktoś wie może jak się ją podcina, żeby te listki nie rosły takie długie i żeby miała ładny kształt

Trochę jest nieuczesana, bo transport jej nie służył, ale myślę, że z czasem fryzurka jej się ułoży

Trochę poczytałam na temat pielęgnacji noliny i wyczytałam, że przy "umiejętnym przycinaniu" zachowa ładny kształt.
Ktoś wie może jak się ją podcina, żeby te listki nie rosły takie długie i żeby miała ładny kształt

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
A jaki kształt chciałabyś uzyskać ?
W kwiaciarniach spotkać można dwie odmiany (gatunki):
- o pniu popękanym, stopniowo zwężającym się ku górze, z krótkimi liśćmi (wg mnie to beaucearnea guatemalensis)
- o pniu beczułkowatym, z dłuższymi liśćmi (wg mnie to beaucearnea recurvata)
Twoja wygląda na tą pierwszą.
Obecnie skrócić jej nie możesz, bo już była ucięta i wyrosły z niej młode pędy.
Możesz poczekać i za kilka lat uciąć te pędy, gdy będą większe, w celu odmłodzenia.
Na wielkość liści raczej nie mamy wpływu (chyba, że głodząc roślinę...)
Gdzie jest napisane o tym umiejętnym podcinaniu ? ;)
W kwiaciarniach spotkać można dwie odmiany (gatunki):
- o pniu popękanym, stopniowo zwężającym się ku górze, z krótkimi liśćmi (wg mnie to beaucearnea guatemalensis)
- o pniu beczułkowatym, z dłuższymi liśćmi (wg mnie to beaucearnea recurvata)
Twoja wygląda na tą pierwszą.
Obecnie skrócić jej nie możesz, bo już była ucięta i wyrosły z niej młode pędy.
Możesz poczekać i za kilka lat uciąć te pędy, gdy będą większe, w celu odmłodzenia.
Na wielkość liści raczej nie mamy wpływu (chyba, że głodząc roślinę...)
Gdzie jest napisane o tym umiejętnym podcinaniu ? ;)
No właśnie. Poznałam to cudo dopiero w zeszłym tygodniu, więc dopiero się uczę
.
Przejrzałam po raz pierwszy informacje o nolinie w internecie i bardziej chyba wymyśliłam sobie, że chodzi o cięcie liści.
Zasugerowałam się zdjęciami, np.: zmoderowano
Teraz wiem że chodzi o cięcie kaudexu, przeczytałam to chyba tu: http://www.terrarium.com.pl/zobacz/nolina-1594.html .
Jeśli chodzi o mnie, to bardziej podoba mi się nolina z takimi krótszymi listkami, może być wysoka.
Rozumiem stąd, że ucina się całe pędy, te które mają dłuższe liście
Mam jeszcze jedną nolinę, która ma bardziej beczułkowaty pieniek, ta moim zdaniem wygląda bardziej ciekawie. Nie jest wyższa od tej na zdjęciu, ale jest bardziej masywna i ma więcej pędów liści. Zdjęcie postaram się wkleić jutro.
Ten ucięty kaudex zabezpieczony jest jakąś substancją, wygląda jak zastygnięty cement
Dziękuję,
Nie wklejamy na forum linków do for konkurencyjnych. Czarodziej.

Przejrzałam po raz pierwszy informacje o nolinie w internecie i bardziej chyba wymyśliłam sobie, że chodzi o cięcie liści.
Zasugerowałam się zdjęciami, np.: zmoderowano
Teraz wiem że chodzi o cięcie kaudexu, przeczytałam to chyba tu: http://www.terrarium.com.pl/zobacz/nolina-1594.html .
Jeśli chodzi o mnie, to bardziej podoba mi się nolina z takimi krótszymi listkami, może być wysoka.
Rozumiem stąd, że ucina się całe pędy, te które mają dłuższe liście

Mam jeszcze jedną nolinę, która ma bardziej beczułkowaty pieniek, ta moim zdaniem wygląda bardziej ciekawie. Nie jest wyższa od tej na zdjęciu, ale jest bardziej masywna i ma więcej pędów liści. Zdjęcie postaram się wkleić jutro.
Ten ucięty kaudex zabezpieczony jest jakąś substancją, wygląda jak zastygnięty cement

Dziękuję,
Nie wklejamy na forum linków do for konkurencyjnych. Czarodziej.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Sądzę że tak tylko miała inaczej przycięty pień.