Nowy ogród Jacka cz.3
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka cz.3
Jacku o ile się nie mylę to ten czerwony który dałam Tobie , też jest z podziału bo u mnie nie chcą się siać , w tym roku od Sylwka dostałam siewki czerwonego więc może i u mnie będą siewki czerwonych w przyszłości .
Genia
Genia
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Geniu droga, bardzo Ci jestem wdzięczny za te ciemierniki i mam nadzieję, że w przyszłym roku pięknie zakwitną. Ja tutaj mam lepszą glebę to i kwiatki powinny się chętniej wysiewać. Choć i w starym ogrodzie w tym roku zaskoczyło mnie sporo siewek ciemiernika cuchnącego i dyptamu
Dziś był piękny dzień i najważniejsze - mogłem popracować w ogrodzie
Powycinałem sporo suchych badyli, co nieco pookrywałem i oczyściłem skalniak. Ku mojemu zaskoczeniu aptenia nie cała zmarzła więc z tych resztek będę próbował ją reanimować.
Z szukaniem ładnych obiektów do fotografowania trudniej, ale jak się człowiek uprze....
calendula officinalis

cheiranthus cheiri

dendranthema grandiflora

salvia tricolor

achillea filipendula

Dziś był piękny dzień i najważniejsze - mogłem popracować w ogrodzie
Z szukaniem ładnych obiektów do fotografowania trudniej, ale jak się człowiek uprze....
calendula officinalis

cheiranthus cheiri

dendranthema grandiflora

salvia tricolor

achillea filipendula

- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku
ale się zrobiło wesoło i przytulnie
widzę że jeszcze szałwia Ci kwitnie...przepięknie wygląda nagietek z kroplami deszczu....
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Cześć Jacku
Jeszcze coś kwitnącego znalazłeś , niesamowite !
Jak się czują Twoje tarasowce w domu, teraz nie za ciepło im ?
Dzięki za przepis na Pw.

Jeszcze coś kwitnącego znalazłeś , niesamowite !
Jak się czują Twoje tarasowce w domu, teraz nie za ciepło im ?
Dzięki za przepis na Pw.
- JacekP

Witaj Jolu
Nie doceniałem nagietków, a tu proszę - wierne do końca i drugie pokolenie samosiejek tegorocznych
Agnieszko, tarasowców nie trzymam w mieszkaniu, bo już mam ciepło
więc byłoby im zbyt ciepło, ale mam nieogrzewane pomieszczenia, gdzie panuje odpowiednia dla nich temperatura. Fuksje i psianki koralowe kwitną nadal. Choć psianki to lubią i pokojową temperaturę, ok.20 st więc jeśli ktoś je ma, niech spokojnie trzyma w mieszkaniu. Niestety ukorzenianie psianki rantoneti nie powiodło się więc w przyszłym roku znowu spróbuję.
Agnieszko, tarasowców nie trzymam w mieszkaniu, bo już mam ciepło
Jacku zazdroszczę, że u Ciebie jeszcze kwitną kwiatki. Ja też dzisiaj zrobiłam inspekcję w ogrodzie, ale niestety takich niespodzianek nie miałam.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Greta

- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Jacku,
Widzę , że u Ciebie jeszcze pieknie i kolorowo.
Kwiaty jak w lecie ... a u mnie cicho , szaro ... jedynie ciemierniki i jakieś pąki wrzośca krwistego...
Widzę , że u Ciebie jeszcze pieknie i kolorowo.
Kwiaty jak w lecie ... a u mnie cicho , szaro ... jedynie ciemierniki i jakieś pąki wrzośca krwistego...
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Jacku a jak długo masz aptenię?I jak ją traktować?
Dostałam sadzonki i na razie w domu-a wiosną do donicy na ogród?
Dostałam sadzonki i na razie w domu-a wiosną do donicy na ogród?
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Jacku, jak przyjemnie popatrzeć na kwiaty o tej porze roku, nawet te najmniejsze , a jak cieszą takich ogrodomaniaków. 
- JacekP

Witajcie
Szkoda, że znów nie mam czasu na ogród, bo pogoda bardzo odpowiednia. Pięknie pachnie teraz kozłówka - zapach rozchodzi się na odległość i jest drażniąco-intrygujący
Agnieś, ja też się cieszę z tych drobiazgów
Witaj Greto
Bez przesady - ani nie pięknie ani kolorowo tylko kilka drobiazgów kwitnie, które bardzo cieszą. A kwitnących ciemierników też mi teraz brakuje - zostały w starym ogrodzie
Agnieszko72, aptenią nie umiem się opiekować, czego efektem jest to, że zmarzła. Zostały marne resztki, które będę próbował ukorzenić.
Igo, święta racja
Obecny okres przypomina trochę pierwsze wiosenne promienie i kwiatki. Tylko że teraz to już końcówka, a na wiosnę - początek. Oby do wiosny 
Agnieś, ja też się cieszę z tych drobiazgów
Witaj Greto
Agnieszko72, aptenią nie umiem się opiekować, czego efektem jest to, że zmarzła. Zostały marne resztki, które będę próbował ukorzenić.
Igo, święta racja
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Jacku
Jeszcze nie próbowałam ukorzeniać psianek, z innymi udało się.
Jak byś miał ochotę spróbuję na wiosnę ukorzenić dla Ciebie fioletową i białą jaśminowatą.
Ciekawa roślinka z kozłówki, mówisz, że kwitnie i pachnie ale na dworzu ?
Pozdrawiam

Jeszcze nie próbowałam ukorzeniać psianek, z innymi udało się.
Jak byś miał ochotę spróbuję na wiosnę ukorzenić dla Ciebie fioletową i białą jaśminowatą.
Ciekawa roślinka z kozłówki, mówisz, że kwitnie i pachnie ale na dworzu ?
Pozdrawiam
-
cilla77

- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Witaj Jacku!
Niesamowite, że o tej porze znalazłeś takie kolorowe obiekty do fotografowania. Śliczne kwiatki i od razu się cieplej robi...Wiesz Jacku, ja nagietki wysiałam w tym roku i stwierdziłam że to bardzo wdzięczne kwiatki - pięknie wyglądają w rozrośniętych kępach. Tak wesoło. No i stanowią skrawek ziołowego ogródka. Zasuszam piękne świeże kwiaty na herbatki lub co by komu na siniaczka potem okłady zrobić.
Niesamowite, że o tej porze znalazłeś takie kolorowe obiekty do fotografowania. Śliczne kwiatki i od razu się cieplej robi...Wiesz Jacku, ja nagietki wysiałam w tym roku i stwierdziłam że to bardzo wdzięczne kwiatki - pięknie wyglądają w rozrośniętych kępach. Tak wesoło. No i stanowią skrawek ziołowego ogródka. Zasuszam piękne świeże kwiaty na herbatki lub co by komu na siniaczka potem okłady zrobić.
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- JacekP

Witaj Agnieszko
Niebieską psiankę mam w starym ogrodzie więc będę próbował ukorzenić na wiosnę natomiast piszę się u Ciebie na jaśminową
Straciłem ją parę lat temu i chętnie do niej wrócę.
Kozłówka to bardzo wdzięczna roślina okrywowa. Ma pokrój taki jak floksy szydlaste, czyli "pełza" i pięknie się przewiesza. Myślę, że dobrze wyglądałaby u Ciebie w donicy. Chcesz na wiosnę?
No a zapach liści specyficzny i mocny (kwaśny). Ja go lubię
Kasiu, nie jest tego wiele ale ciepłe dni pozwalają kwiatkom jeszcze kwitnąć.
Ja też kiedyś suszyłem płatki nagietków. Myślę, że w przyszłym roku to zrobię. No i cieszy mnie, że są samosiewne
Kozłówka to bardzo wdzięczna roślina okrywowa. Ma pokrój taki jak floksy szydlaste, czyli "pełza" i pięknie się przewiesza. Myślę, że dobrze wyglądałaby u Ciebie w donicy. Chcesz na wiosnę?
No a zapach liści specyficzny i mocny (kwaśny). Ja go lubię
Kasiu, nie jest tego wiele ale ciepłe dni pozwalają kwiatkom jeszcze kwitnąć.
Ja też kiedyś suszyłem płatki nagietków. Myślę, że w przyszłym roku to zrobię. No i cieszy mnie, że są samosiewne
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Jak pięknie się jeszcze uśmiecha nagietek . :P Bardzo lubię te słoneczka .Same się rozsiewają i kwitną bez końca .

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku kochany ,tę roślinkę też mam od Ciebie i wydaje mi się że jest pnąca , co to jest czy nie trzeba też na zimę schować do piwnicy .