Leśny ogród Moni68 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.5

Post »

Majko, ja też lubię :) Ta azalia jest wyjatkowo biała, jeśli w ogóle można tak powiedzieć :lol:

Ewuniu, zachwycaj się do woli :lol: :lol: Miło, że zajrzałaś :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniu ależ sliczne te ciemierniki :) u nas dziś było ładnie a ja cały dzień na wysokich obrotach :) zachciało sięmoim chłopom gołąbków to zaraz na 3 dni robię :)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu. Jak dobrze, że dziś do Ciebie zajrzałam. Muszę jutro podsypać dolomitu sasankom, przylaszczkom i ciemiernikom. Dziwiłam się, że słabo mi rosną, są praktycznie takie jak kupiłam, widocznie mają za kwaśno. A dolomit leży w domku. :lol:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Puk, puk Moniko
No i ja też skorzystam i dam swoim niektórym dolomitu :D :D
Ciemierniki masz piekne ;:63 , bardzo podobał mi sie ten biały maluszek jak bobasek :;230
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

a ja mam azofoskę to co lepiej dolomit?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x_P-42

Post »

Moniu, ile lat mają twoje ciemierniki? ;:7
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Oj jak doże ,że zajrzałam do Ciebie , u mnie też stoi cały woreczek dolomitu , latem kupiłam bo podsypywałam Dyptam , ale nie wiedziałam ,że i ciemiernik lubi :oops:
Moniko napisz proszę , ile mu podsypać , ma 2 lat jest duży , o popatrz tak wygląda .

Obrazek

Mam też posadzonych sporo maluchów czy je też mogę podsypać .
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ cudne ciemierniki 8-)
A azalie, rh- czekam niecierpliwie na wiosnę. Twój las będzie pięknie wyglądał przybrany nimi. :roll:
Pozdrawiam ciepło Moni ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam wieczorkiem :D
Miałam już dzisiaj nie zaglądać, ale dobrze, że jestem :lol: Na wstępie tylko doniosę, że traw nie kupiłam, bo ogrodniczy wyjątkowo czynny był dzisiaj tylko do 13.00. Pójdę jutro!!
Z Waszych postów wynika, że sprawa pH podłoża jest bardzo istotna. Niby wszyscy o tym wiemy, ale często zapominamy. Warto chociaż raz zmierzyć poziom pH w ogrodzie, wtedy będziemy pewni, jakie zabiegi są niezbędne. Większość roślin rośnie idealnie w glebie obojętnej z niewielkimi odchyleniami w obie strony. Pozostałe wymagają zakwaszania lub wapnowania. U mnie podłoże jest zdecydowanie kwaśne, ale w Waszych ogrodach przy rh i innych potrzebuje zakwaszenia. Same nawozy do kwasolubów są niewystarczające. Do zakwaszania używamy siarczynu amonu (nie mylić z siarczanem), do wapnowania dolomitu. Najlepiej te zabiegi wykonać jesienią- w takim przypadku obornik lub kompost rozsypujemy dopiero wiosną.
Napisałam wszystko, co wiem na ten temat. Proszę nie myśleć, że się wymądrzam :lol: To wiedza zaczerpnięta od M- chemika, który wtłoczył mi ją do głowy na początku mojej przygody z ogrodnictwem :lol: Oczywiście poziom pH również On zmierzył :lol: Zajmuje się co prawda chemią radiacyjną, ale podstawy ma nieźle opanowane :lol: W każdym razie oba te preparaty warto mieć pod ręką. Dolomitem należy podsypywać też trawnik, nie będzie mchu. Ja robię to dwa razy w sezonie, niestety, mchy lubią las... W razie wątpliwości proszę pytać.

Celinko, dziękuję :) Ależ pysznośći przygotowałaś!! Uwielbiam gołąbki!! Niestety, bardzo rzadko je robię, bo moi Panowie za nimi nie przepadają...Nie rozumiem dlaczego???

Aduś, daj koniecznie!! Już wiosną zobaczysz różnicę. Wystarczy popatrzeć na moje zdjęcia tej samej sasanki.

Żabeczko, dziękuję :) Cieszę się, że mogłam się na coś przydać :lol:

Taruś, wyłącznie dolomit. Azofoska to nawóz azotowy, najlepszy na I i II nawożenie w sezonie.

Polu, helleborus niger "Pink Beauty" rośnie u mnie od trzech lat, cuchnący od czterech czy pięciu. Ten pierwszy przy kupnie był już duży. Cuchnący wysiewa się u mnie na potęgę, wiosną służę sadzonkę, jeśli chcesz.
Mam jeszcze ciemiernik wschodni- dwa lata temu dostałam malutką sadzonkę od znajomej z Belgii. Niestety, jeszcze nie kwitł. Czekam na kwiaty z niecierpliwością, bo mają być białe z bordowym środkiem.

Jadziu, śliczny ten Twój ciemiernik!! Wszystko zawsze robię na oko, w przypadku dolomitu to pół garści wokół rośliny. Nie przysypuję ziemią, przy deszczowej lub wilgotnej pogodzie szybko wsiąka. Maluchy jak najbardziej też nim potraktuj, może tylko w mniejszej ilości.

Ewuniu, dziękuję ;:196 Żebyś wiedziała, jak ja czekam na wiosnę...

Miłego wieczoru Wszystkim życzę :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Moniko, co jeszcze potrzebuje dolomitu, juz wiem ciemierniki i sasanki, o trawniku wiedziałam :)
u mnie też kwaśno :wink:
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, z roślin które mam, to jeszcze przylaszczki i zawilce wielkokwiatowe. Poza tym na pewno złotokap, perukowiec i astry. W tej chwili więcej do głowy mi nie przychodzi...
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Piękne twoje azalie i ciemierniki dobrze że napisałaś o dolomicie też muszę podsypać i nie mogę doczekać się wiosny z ciekawości czy moje azalie i rh zakwitną , jak do tej pory nic im nie jest trzymają się całkiem nieźle ;:63 ;:108 ;:180
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Moniko!
Dawno u Ciebie nie byłam. Ja też już podsypałam swoje ciemierniki i miłki dolomitem.
Przylaszczki się boję bo malutkie dopiero co kupiłam u Waji więc nie chcę ich
stracić.
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witaj Monisiu :)

Ja też nie wiem dlaczego bo moi lubia :) ale ostatnio wymyśliłam szybki sposób na gołabki :) mam je gotowe w 40 minut :) bez zawijania :)
x_P-42

Post »

Powiem Wam, że lubię kwaśne rabaty, ale u mnie cały czas szczaw wychodzi i nie mogę go opanować. Jak Wy sobie z tym radzicie?
Moniko, czy u Ciebie też wyłazi szczaw? ;:7
Ja także ostatnio sypałam dolomitem a wczoraj mielonymi skorupkami jaj na skalniak. Z tymi skorupkami, to mam jazdy , bo zbieram od kogo się da! ostatnio nawet zięć dostarczył mi całe torbiszcze skorupek z przedszkola, do którego wozi zaopatrzenia. Zapowiedział też w innych przedszkolach i żłobkach, żeby dla mnie zbierali. Na blacie ciągle stoi Termomix - gotowy do mielenia. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”