Ogródek wśród lasów i pól

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek wśród lasów i pól

Post »

Witaj Kasieńko ;:196
U Ciebie jeszcze piękna kolorowa jesień, u mnie niestety już drzewa golaski , prawie wszystkie listeczki już pospadały, jeszcze tylko azalie pięknie się trzymają i płoną purpurą na tle wszechobecnej zieleni i szarości.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Bishopciu oczywiście ze możesz wiosną kupić cebule lilii - tylko teraz nie kupuj bo to za póżno.
Polecam Ci Lilypol (p.Pajda) cebule w świetnej kondycji, ciekawe odmiany i nie ma pomyłek odmianowych.
YES, YES, YES - jeszcze jeden zawirusowany liliowo :D :D :D
Avuś uważaj żeby nie zadusił Ci jaśminu. Mój zwiał z ogrodu i panoszy się na okolicznych krzewach. Popędził też do lasu za domem i snuje się po podszyciu na odległość 50m, jak trafi po drodze sosnę to się wspina na nią :D
Maakita przy spadku terenu bardzo łatwo zrobić podniesioną rabatę. Wystarczy podeprzeć ziemię na stronie położonej niżej kamieniami, drewnem .
Aguś
Dzisiaj była cudowna słoneczna pogoda i podziałałam w ogrodzie. Zabezpieczałam lilie. Jutro zrobię zdjęcia to pokażę.
Całuski Kaśka
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Chętnie zobaczę, jak zabezpieczyłaś lilie. Czy przy okazji coś na temat podwyższonej rabaty mogłabyś powiedzieć?
Zaprząta mi głowę...przecież ciągle pod folią lilii uprawiać nie będę...
Jak ślicznie jesiennie u Ciebie, mówią, że ładna jesień jeszcze potrwa, oby, ku uciesze :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Kasiu , nie za wcześnie na okrywanie lilii?U mnie na pewno , bo jeszcze mamy po 12-14 stopni.Ja chyba swoje okryję po pierwszych przymrozkach.
Pozdrawiam,Małgorzata
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś no za wcześnie. Nauczona zeszłą zimą kiedy mrozów u nas nie było do stycznia , nagle wyskoczyło -18C a ja w delegacji. Lelije zostały bez okrycia - ale co to za zima była. Jak spadają liście z dębu to przyroda sama wskazuje ze można już przysypywać.Hortensje i róże( z wyjątkiem nowo posadzonych)kopczykuję po mrozach. Mój ogród położony jest pod lasem i o tej porze roku tonie w cieniu.
Temperatura tam niższa.Poza tym ja mam trochę tych lilii i okrycie ich to 3-4 dni pracy a właśnie mam 3 dni wolne.
Okrywanie lilii.
Najpierw kładę igliwie sosnowe- 20-30cm.
Obrazek

Obrazek
Po położeniu igliwia-wykręcam suche łodygi -nasypuję warstwę liści dębowych- na to wszystko rzucam łodygi lilii, tyczki aby przytrzymały liście.
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Kasiu witaj Ty okrywasz lilie wszystkie czy tylko orientalne .
Bo ja swoje azjatyckie nigdy nie okrywam , orientalne wykopałam i zaniosłam do piwnicy .
Do tej pory nigdy nie wykopywałam ,ale często zimą mi wyginęły .
Genia
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Babisiu

a jak zostawię te łodygi? :oops: .........bo wiesz wiosną muszę wiedzieć gdzie są lelije :roll: ......powtykałam w rózne miejsca a SKS działa :lol: :?

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiki odwiedż ogród Igi23 ona ma podwyższone rabaty.Nasypać ziemi na grubość ok 0,5 m i zabezpieczyć boki aby się nie "rozlazło". Boki zabezpieczamy- kamieniami, deskami, gotowymi rol coś tam( takie kołki połączone drutem, zapomniałam jak to się zwie , do kupienia w ogrodniczych). Jeśli chcesz zrobić taką rabatę dla lilii orientalnych i ich hybryd to zrób mieszankę - podaję proporcje- wsyp wiadro ziemi z ogrodu,2 wiadra gotowej ziemi do rożaneczników, pół wiadra kompostu, pół wiadra piachu gruboziarnistego, pól wiadra przekompostowanej kory.Wymieszaj.Można to zrobić taniej ale trzeba mieć własny kwaśny kompost i własny las aby mieć ściółkę :D
Kaśka
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Kaśko droga :lol: :lol: :lol: Aż tak pieczołowicie dobrana mieszanka? Doskonale, w przyszłym sezonie skonstruuję taką rabatę
z przyjemnością i zgromadzę składniki na jej wypełnienie! I na próbę przezimuję w niej kilka orientalnych. Muszę działać ostrożnie, niejedną już w życiu roślinę... niedostatecznie okryłam. Pędzę do Igi. Dziękuję pięknie za informację ;:196
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu ja okrywam z rozpędu wszystkie.Nie wykopuj lilii na zimę bo lilie orientalne potrzebują 2-3 lat aby zadomowić się i pokazać całe swoje piękno.Co rok są wyższe i mają więcej kwiatów.
Smokini lepiej wbić obok jakiś znacznik np, ich wykręconą łodygę lub kijek . Tkwiący suchy pęd często powoduje krzywe wyrastanie nowego pędu.Pamiętaj pęd wykręcamy nie wyrywamy.2 rozwarte palce na ziemi, łodyga miedzy nimi - drugą ręką wykręcamy. Witaj w klubie SKS,u ;:138
Resztki barw w ogrodzie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu boczniaki mojego Królcia. Zaszczepił grzybnię 4 lata temu w ściółce pod dębem za płotem. Jak jest wilgotno to się pojawiają.
Kaśka
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No tak ,Kasiu, zupełnie nie pomyślałam o tym ,że nie masz ogrodu przy domu.... :oops:
Ja mam ten luksus , więc pewnie będę znowu, tak jak w tamtym roku, latać w nocy i zabezpieczać rośliny , jak pogodynka zapowie siarczyste mrozy.Ale materiał do ściółkowania muszę już teraz zorganizować,żeby mieć "pod ręką".... :oops:
Dzięki za lekcję poglądową! :P W tamtym roku nie okrywałam lilii ,ale w tym mam ich już za dużo ,żeby zlekceważyć temat.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dzięki Kasiu ale chyba jak już wykopałam to wsadzę dopiero wiosną .
A od przyszłego roku zacznę okrywać tylko muszę znaleźć inny sposób ,
Genia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Babisiu - zapisałam sobie przepis na mieszankę do sadzenia orientalnych... człek się uczy całe życie.
Miałam 2 lata temu orientke, ale... gdzieś przepadła i chyba muszę sobie jakąś kupić, bo tamta pachniała cudnie... jeszcze ten zapach pamiętam :)

Ale masz kolorków w ogródku, u mnie jakoś szaro-buro...
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave Evuś milo ze zajrzałaś. Wiosną posadż orienpedy. Są cudowne a ich zapach w ogrodzie wieczorem po czysta poezja.
Mam jeszcze trochę kolorków w ogrodzie i cieszą oko o tej porze w dwójnasób.
Reminiscencje jesienne sprzed 2 tygodni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kaśka
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

O! jakie piekne tajemnicze schody!!! :shock: ......może prowadzą do szkoły Harrego P? :D

a jaki jesienny porządek!Babisiu jestem pod ciągłym wrażeniem lasów i pól

może powinnam zacząć dojeżdzać do smoczej?......wtedy nie byłoby ociągania się i wymówki że zawsze mogę TO zrobić pózniej? :roll: ...ech smoki jak niedżwiedzie szykują sie do zimowego snu
pod kamieniem
cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”