Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka cz.3

Post »

Jacku! Jak mogłeś pomyśleć, łacina przeszkodzi mi odwiedzać ogród tak gościnnego gospodarza :roll:
W zasadzie wiem, że w botanice łacina to podstawa. Chociaż czasem bywa przesadą . Całkiem niedawno miałam śmieszne zdarzenie z tym związane. W pobliskiej kwiaciarni ( bardzo eleganckiej) zobaczyłam pełne dzwonki w doniczkach, takie drobne podobne do dalmatyńskich czy poszarskiego. Grzecznie pytam panią po ile ma te dzwonki, a pani z wyższością mi odpowiada, że to nie dzwonki tylko Campanulla :;230
Trawy masz śliczne. Na razie posiadam dwie, ale chcę powiększyć kolekcję - szczególnie turzyc.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry bardzo słoneczne !!

I właśnie dla tego warto jest znać nazwy łacińskie, zawsze możesz pokazać takiej niedouczonej pani, że ładne ciuchy i perfumy to nie wszystko :wink:
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzesiu chciałeś kogoś obrazić ?
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Geniu gdzież bym śmiał.... Przepraszam wszystkich którzy mogli poczuć się urażeni ... poza tą panią z kwiaciarni :wink:
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Całkiem ładna kolekcja traw, Jacku :D Czy związujesz swoją c. buchannani na zimę?
Mam tę trawę (albo podobną?) i coś mi się kołacze, ze powinna byc związana ...
A wysokie masz? Wiesz, miskanty, bambusy ... :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku przepiękne masz trawki :lol: zresztą masz bardzo dużo pięknych roślin :lol:

Pozdrawiam i życzę kolorowych snów ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

No widzę, że dyskusja w temacie nazw rozgorzała :)

Grażynko, cieszę się, że wpadłaś :) Co do nazw - widzę problem bardziej ogólnie - jednym do szczęścia wystarczy, że coś jest piękne, jest użyteczne, że po prostu COŚ JEST, a inni będą dociekać DLACZEGO JEST i próbować porządkować świat. Jednym i drugim - szacuneczek :)

Izo, historia zabawna i ja miałem podobną. Pani w kwiaciarni sprzedawała gencjanę, zupełnie nie wiedząc, że to goryczka. Choć nie wierzę, że nie słyszała o goryczkach :;230
A mi kiedyś zabiłaś ćwieka malope. I od razu wziąłem się za szukanie, co to jest malope i czy ma polski odpowiednik. Ma. Ślazownik brzmi równie ładnie :)

Grzegorzu, Geniu ;:136
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo-Chatte, ciągle nowych rzeczy się dowiaduję - nie wiedziałem, że trzeba związywać buchananii :oops: Zwiążę więc na zimę. Chyba na razie nie mam wysokich traw, choć w starym ogrodzie jeden miskant pnie się w górę i bambusy też coraz wyższe więc w zasadzie mam :) Mam wielką ochotę na 'Zebrinę', gdybyś kiedyś dzieliła :)

Jolu miło to czytać ale to dzięki Wam przybywa mi roślin więc to Wasza zasługa ;:4
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, ja wcale nie jestem pewna, czy buchannani należy związywać, dlatego pytam. Ale ... ona pozostaje niezmieniona przez zimę, więc jeżeli ją śnieg przywali, może się rozłozyć i połamać - wtedy straci swoja urodę. Rozsądek podpowiada więc, zeby ją albo związać, albo wysoko podsypać ziemią.
Zebrinę mam dopiero rok, a już chyba 3-krotnie zwiększyła objętość, więc zaden problem odkroić kawałek. Ale koniecznie wiosną! :D
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Jacuś a jak opiekujesz się bambusem. Mój to jakiś taki mizerny raczej...
Moje zacisze.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, szykuj trochę miejsca pod kwasoluby :lol: :lol: Na wiosnę dostaniesz ode mnie dużą sadzonkę kiścienia i jeśli już będą gotowe, to rh :) Będę też likwidować wrzosowisko, więc jeśli chcesz, oddam kilkadziesiąt wrzosów i wrzośców- liczba nieznana, bo nie wiem, jak przeżyją zimę...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich! Święto, no to czasu trochę więcej na forum :)

Izo, całkiem słuszne rozumowanie co do traw.Już nawet podwiązywałem trochę ostnicę, bo się pokładała a co dopiero jak spadnie śnieg. I już teraz się cieszę z 'Zebriny" :heja

Grzegorzu, moje bambusy też początkowo były mizerne. Jeden to prawie przemarzł. I myślałem że one takie niziutkie zostaną ale po trzech latach są już pokaźne. Zresztą dwa z nich okazały się - miskantami :) więc tak naprawdę mam jednego bambusa.

Moniko, mówisz serio :?: :shock: To i ja serio wezmę się za przygotowanie rabaty dla kwasolubów. Już mam obiecane kilka worków torfu więc jak tylko uporam się z bierzącymi sprawami w ogrodzie zabieram się za kwaśną rabatę ;:3
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ty to masz szczęście Jacku... z każdej strony obdarowują Cie roślinami... ;:112 ;:113

Trawkę którą masz od Igi, chyba też miałam... niestety nie pamiętam jej nazwy.
Musiałabym poszperać w katalogach Florexpolu, bo stamtąd ją miałam.
Czy ona jest taka sino - niebieska ?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

grzech77 pisze:
I właśnie dla tego warto jest znać nazwy łacińskie, zawsze możesz pokazać takiej niedouczonej pani, że ładne ciuchy i perfumy to nie wszystko :wink:
Mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałeś sens mojej anegdoty. Ja w przeciwieństwie do niej wiedziałam, że campanulla to po łacinie dzwonek i nawet jej to powiedziałam - ale nie o to przecież w tym chodziło...

No cóż poliglotą nie jestem, za nadmiarem łaciny ( każdej :wink: ) nie przepadam - ale jako takie podstawy znam.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

grzech77 pisze:Dzień dobry bardzo słoneczne !!

O qrcze,Grześ....troszkę mnie zatkało :( -czy to do mnie :?:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”