No popatrz, a ja mam całą brzezinę...minismok pisze:.brzoza jest symboliczna...........dawniej zamiast zniczy palono ogniska z jej gałęzi a brzozowymi miotłami wymiatano demony
Park Krajobrazowy - rewitalizacja
- Andrzej Max
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Park Krajobrazowy - rewitalizacja
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to już wiem dlaczego nasadziłam tyle brzóz, a ich dzieci są pod ścisłą ochroną i wbrew obiegowym opiniom, wszystko ładnie pod nimi rośnieAndrzej Max pisze:No popatrz, a ja mam całą brzezinę...minismok pisze:.brzoza jest symboliczna...........dawniej zamiast zniczy palono ogniska z jej gałęzi a brzozowymi miotłami wymiatano demony![]()
![]()
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
ja też bym chciała brzozy... z czego one się wysiewają ? tzn jak wyglądają nasienniki ? Mam w pobliżu lasek brzozowy, to może bym zaryzykowała siew własny ;)
- mag

Ewuniu, to najlepsza metoda, bo samosiejki rosną jak burza, około metra rocznie. Nasienniki, to takie kitki, trochę jak u leszczyny.
- Ave

Dzięki Magdusiu, pozbieram, może się uda 
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Witajcie
na brzózie na brzózie....
chyba najbardziej lubimy tę białokorą, przewieszającą gałęzie
betulę pendulę Roth
taaaaa trzeba rozejrzeć się w okolicy czy TAKIE rosną[ bo chociaż brzoza jest wszędobylska to jednak nie gustuje w trosce i ułatwieniach i na urodzajnych glebach żle albo wcale nie rośnie]
najlepiej na przedwiośniu III/IV wykopać samosiejkę, skrócić korzeń i obciąć pędy,zakopać w miejscu słonecznym i ubogim ,podlać obficie a wyrośnie pięknie
to drzewo ma same zalety[ piekne o każdej porze roku, świetne do formowania na różne sposoby i cięcia ograniczajacego wzrost,energetyczne,zdrowe,ozdobne przez cały sezon, szybkorosnące itd, itp]
cmokasy
-- Śr 04 lis 2009 16:12 --

Oliwuś cmok za info........wykopałam i wsadziłam do donicy......podlałam i do stajenki!
......skoro taki cenny to go w marcu rozmnozę metodą Danio
.....jeśli się uda masz wiosną sadzonkę
Danieczko dalie wyszły...reszta w poniedziałek........a z brzoza zrób jw.......mogę Ci też w marcu przesłać siewkę górskiej białokorej bo mam ich sporo w świetle drogi[ zawsze się wysiewają na zatracenie
]
W smoczej noce mrożne na -8, ale z okrywaniem krzewów się wstrzymuję,zadbałam jedynie o korzenie bo ziemia zamarza na 5 cm
cmokasy w jesiennym nastroju
chyba najbardziej lubimy tę białokorą, przewieszającą gałęzie
taaaaa trzeba rozejrzeć się w okolicy czy TAKIE rosną[ bo chociaż brzoza jest wszędobylska to jednak nie gustuje w trosce i ułatwieniach i na urodzajnych glebach żle albo wcale nie rośnie]
najlepiej na przedwiośniu III/IV wykopać samosiejkę, skrócić korzeń i obciąć pędy,zakopać w miejscu słonecznym i ubogim ,podlać obficie a wyrośnie pięknie
to drzewo ma same zalety[ piekne o każdej porze roku, świetne do formowania na różne sposoby i cięcia ograniczajacego wzrost,energetyczne,zdrowe,ozdobne przez cały sezon, szybkorosnące itd, itp]
cmokasy
-- Śr 04 lis 2009 16:12 --

Oliwuś cmok za info........wykopałam i wsadziłam do donicy......podlałam i do stajenki!
Danieczko dalie wyszły...reszta w poniedziałek........a z brzoza zrób jw.......mogę Ci też w marcu przesłać siewkę górskiej białokorej bo mam ich sporo w świetle drogi[ zawsze się wysiewają na zatracenie
W smoczej noce mrożne na -8, ale z okrywaniem krzewów się wstrzymuję,zadbałam jedynie o korzenie bo ziemia zamarza na 5 cm
cmokasy w jesiennym nastroju
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Ave

Muszę i ja się otoczyć brzozami - bardzo mi się podobają, ale popatrzę za tą przewieszającą się... może na wiosnę coś znajdę ;)
Nie zazdroszczę tych minusów w Smoczej krainie - u mnie na szczęście jeszcze da się kopać - w sobotę idę robić za nornicę- będzie zabawa z cebulowymi
Nie zazdroszczę tych minusów w Smoczej krainie - u mnie na szczęście jeszcze da się kopać - w sobotę idę robić za nornicę- będzie zabawa z cebulowymi
-
minismok

- Kontakt:
Ewuś a ja jeszcze kombinuję jak i kiedy wkopac róze
.......w nocy - za dnia+ i paprze grysikiem
Baca orzekł ze nadchodzi ocieplenia a 3 zima bedzie pod koniec grudnia i krótka
3 zimy w jednym sezonie to jednak przesada :?nawet w pagórach .......tym razem chyba agapant polegnie :x
na dobranoc .....starzec ..MRÓZ
[ pod murem na zawietrznej jakby nigdy nic,zwykła jesień
]
cmokasy

Baca orzekł ze nadchodzi ocieplenia a 3 zima bedzie pod koniec grudnia i krótka
3 zimy w jednym sezonie to jednak przesada :?nawet w pagórach .......tym razem chyba agapant polegnie :x
na dobranoc .....starzec ..MRÓZ
cmokasy

- mag

Smoku, a zapytajcie Bacy, czy ta trzecia to już ostatnia, czy jeszcze nie
Agapant jeszcze zażywa świeżego powietrza
Mrozu ani Mrozów się nie boi, czy jak... 
Agapant jeszcze zażywa świeżego powietrza
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Mrozy" potrafią ładnie przezimować i obficie kwitnąć następnego lata, choć, co to za kwiaty
U nas dzisiaj też paprze deszcz ze śniegiem, ale jest znacznie cieplej niż kilka dni temu.
Ja też zamierzam jeszcze coś sadzić, na zimę za wcześnie, gazda mądry człek
U nas dzisiaj też paprze deszcz ze śniegiem, ale jest znacznie cieplej niż kilka dni temu.
Ja też zamierzam jeszcze coś sadzić, na zimę za wcześnie, gazda mądry człek
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Ave

No dawaj tu ,tego swojego Bacę, niech go uściskam za taką "długoterminową pogodę"
Zima na święta, a potem max do lutego i pa pa pa, to mi się podoba
A propo sadzenia jeszcze taraz róż... ja mam dostać jeszcze jedną pod koniec listopada - to chyba do donicy ją i zadołować w gruncie czy zostawić w tej donicy na zimnym strychu ? Cholerka, nigdy nie sadziłam tak późno róż, a ta ma dla mnie szczególne znaczenie i jakby mo padła, to się "zaszczele" .
A propo sadzenia jeszcze taraz róż... ja mam dostać jeszcze jedną pod koniec listopada - to chyba do donicy ją i zadołować w gruncie czy zostawić w tej donicy na zimnym strychu ? Cholerka, nigdy nie sadziłam tak późno róż, a ta ma dla mnie szczególne znaczenie i jakby mo padła, to się "zaszczele" .
-
minismok

- Kontakt:
o! wybaczcie mi autorytety i ty teorio która bez praktyki jesteś jak okręt na suchym ladzie,że napiszę Ave tak;
jeśli ziemia nie jest zamarznięta to do gruntu ,kopiec kreta na 20cm,na kopiec trociny,popioły z kominka,sianko albo resztki butwiejących zielonych darni[zielonym do spodu] na to karton ........zrób co możliwe żeby ziemia nie przemarzła
Mag agapant zimuje w gruncie pod śniegiem dobrze...tzn zimował
......bo listopadowych mrozów bez okrywy śnieżnej raczej nie przeżyje.......blady płomyk nadziei w tym że jest w miejscu zadarnionym i w towarzystwie poległych bylin.......
Baca po prognozy długoterminowe odesłał mnie do Apokalipsy św.Jana
.......więc ilość zim pozostaje niewiadomąX
Elsi ten MRÓZ ma już 2 sezony....tzn.lekkie zimy przetrwa co nawet zdarza się i niewykopanym daliom[zawsze kilka bulw zostawiam].......takie przetrwanie daje w kolejnym sezonie efekt niemożliwy do uzyskania w donicy[pomijam wyniszczające przesilenie mineralnymi] niestety ta szalona jesień zmniejsza szanse
jeśli ziemia nie jest zamarznięta to do gruntu ,kopiec kreta na 20cm,na kopiec trociny,popioły z kominka,sianko albo resztki butwiejących zielonych darni[zielonym do spodu] na to karton ........zrób co możliwe żeby ziemia nie przemarzła
Mag agapant zimuje w gruncie pod śniegiem dobrze...tzn zimował
Baca po prognozy długoterminowe odesłał mnie do Apokalipsy św.Jana
Elsi ten MRÓZ ma już 2 sezony....tzn.lekkie zimy przetrwa co nawet zdarza się i niewykopanym daliom[zawsze kilka bulw zostawiam].......takie przetrwanie daje w kolejnym sezonie efekt niemożliwy do uzyskania w donicy[pomijam wyniszczające przesilenie mineralnymi] niestety ta szalona jesień zmniejsza szanse
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to natchnęłaś mnie otuchą :P
Mam drugi rok mrozy i właśnie się zastanawiała czy przetrwają tez kolejny.
Ale widzę szansę :P
Mam drugi rok mrozy i właśnie się zastanawiała czy przetrwają tez kolejny.
Ale widzę szansę :P
Witaj Smokini Agusiu, zaglądam do Ciebie często, pierwszy raz zostawiam ślad
Bardzo lubię spacerować po Twoich włościach, uwielbiam Twoje poczucie humoru i jestem pełna podziwu dla Twoich zielonych rąk, u Ciecie wszystko rośnie jak nie w pagórach 
Mam pytanie odnośnie agapantów, czy Ty swoje zimujesz w gruncie?
Moje w donicach mają już żółte liście, niedługo pojadą do garażu, ale jeśli u Ciebie zimują to muszę spróbować w przyszłym roku jakiegoś w ziemię wsadzić.
Starców jeszcze nigdy nie zimowałam, ale w tym roku spróbuję, na razie wyglądająletnio, ale u mnie śnieg 2 dni temu leżał tylko 3 godziny..
Mam pytanie odnośnie agapantów, czy Ty swoje zimujesz w gruncie?
Starców jeszcze nigdy nie zimowałam, ale w tym roku spróbuję, na razie wyglądająletnio, ale u mnie śnieg 2 dni temu leżał tylko 3 godziny..