Po 50-tce we własnym ogrodzie - cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Po 50-tce we własnym ogrodzie !!!

Post »

O chol...! A ja ją dziś posadziłam do ziemi i to 5 roślin. Jutro je powyciągam i dam na strych. Może wytrzymają, albo 1 zostawię tak na wszelki wypadek w ogrodzie. Zobaczymy wiosną wyniki, czyli robimy eksperyment.
Ja tam za bardzo bym nie chciała aby ludziska mnie prasowali, ale jak mus, to .. mus! Zrobię Wam tą przyjemność. A co, ktoś musi byc pierwszy i odważny...
Agapo, gdzie Ty masz wiatr w oczy. Gdy tak się dzieje, ja się wtedy obracam i wiatr mnie pcha do przodu, choć idę tyłem. Załóż wreście swój wątek. Inaczej się rozmawia. Jak nie potrafisz to napisz, ja Ci nie pomogę, bo ze mnie ciemna machorka, ale na Forum jest wiele życzliwych (co ja piszę wiele - wszyscy są życzliwi i Ci co potrafią to Ci pomogą). A tak, jak Cię mamy szukać? A szukam Cię ciągle. Wypatruję tak, że :shock: wyłażą mi na wierzch.
Popatrzcie sobie, co wyrabia Stasieńka z nudów:
Obrazek Obrazek
Szajba luz..... :heja :heja :heja
Gosiaczku, Ty sie zastanawiasz nad numerem 34, a ja mam problem z podgardlem. Wisi mi skóra, robią się zmarszczki na szyi i nic nie pomaga. Ani cudaczne maseczki, ani głaskowanie, czyli masaż, wyciąć się tego nie da i jak ja mam żyć??? Do tego jakieś rogi mi na czole rosną, a mama powtarza; nie ruszaj, nie wolno, z tego może się coś złego - nie daj Boże, zrobić. O ja biedna bidulka... :evil: A może te rogi z winy M???
Do tego sobie śpiewam tak:
"motylem byłem, ale utyłem i słoniem się zrobiłem...." ;:224 ;:224 ;:224
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zgadzam się, a co jak bedzie za gorące? Jeszcze ci dziury na wylot powypalaj. I co zmienisz nicka na Stasia - dziurawka albo Stasia - żelazkowa :;230
Pozdrawiam cieplutko, choć u mnie za oknem pełnia zimy
Ale co tam, te kilka miesięcy przemknie - zobacz jeszcze niedawno był wrzesień a już prawie połowa listopada
Zaraz andrzejki, mikołajki, potem święta, zaraz karnawał i walentynki, potem szal przedwielkanocnych przygotowań i pierwsze zieloności za oknem
A po drodze już zasiewy i flance ..... i już wiosna za pasem ;:106
I tak trzymać
Aga

PS Wątek musi miec wyglad, a u mnie co 15x20m? I pospolite rośliny? Dla mnie ok, ale inni to by mnie śmiechem zabili
A w razie potrzeby jest mail, tel., itpd
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No Stasieńko poszalałaś :) ładne zakupki zrobiłaś :)
stasia109 pisze: Popatrzcie sobie, co wyrabia Stasieńka z nudów:
heheh a Ty myslisz że Ty jedyna ? kochana nawet nie wiesz jak mi czasem szajba odbija ;)
stasia109 pisze:calkiem goła to nie latam, boby ludziska ze wsi za mną z żelazkiem latali i chcieli wyprasować moją " pomiętą sukienkę" :;230 :;230 Już sobie to wyobrażam: biegam golusieńka po ogrodzie, ulicy, sklepie ogrodniczym, a za mną gromada życzliwych ludzisk z żelazkami..... chyba pęknę ze śmiechu.
widok godny uwiecznienia hehhhheeehhhee a co do pomiętej sukienusi każdą laskę to prędzej czy później czeka więc....mnie już zaczęło miac sukienkę hheehheee

lece na razie kochana
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Stasiu - wczoraj oglądałam tą srebrna roślinkę ale nazwy zapomniałam :oops:
Ona jest domowa a nie grodowa.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie z rana!!!
Tak, tak Kochani, 10,oo to u mnie rano, wieczór zaczyna się ok. godz. 23,oo. Tatko-Teściunio dopiero wstał i teraz je śniadanko. Najgorsze, że trzeba było odśnieżać podwórko. Ptaszki czekają. Potem ptaszki dostały ziarno i świeżą, letnią wodę. A ja troszkę posprzatałam, po co się przerobić, jak i tak zaraz będzie naniesione przez psy. Teraz siadłam do komputera, sprawdzam pocztę a potem trzeba robić kosztorysy.
UWAGA!!!
Jak nie należy odśnieżać dachu!
Oczywiście, z liną zawiązaną na szyi. Powiesisz się, ale z dachu nie spadniesz!

Droga Agapo, piszesz, że Twój ogródek ma ok. 20m2. Toż to kawał placu. I tu zapewnie wiele się narobisz i masz się czym pochwalić. Na małej powierzchni dopiero trudno stworzyć kompozycję, proszę Cię bardzo: załóż swój wątek. Pokaż co masz. Każdy pomysł jest dobry. CZEKAMY!!! ;:196

trzynastko, Ty Kochana Optymisto!
Z zakupami poszałałam, a teraz spadł śnieg i zostały mi jeszcze cebulki do posadzenia. Mam nadzieję, że śnieg się stopi i będę mogła je powsadzać do ziemi. Wczoraj wykonałam kawał dobrej roboty. Powsadzałam do ziemi dereń, rododendron, jakieś srebrne roslinki, ale mnie poinformowano, że chyba zimy nie przetrzymaja, Muszę koniecznie je wykopać. Włożyć z powrotem do doniczek i zobaczymy. Może przeżyją zimę. Pięknie wygladają. :wit ;:196 ;:3
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Witaj Stasiu "Szalona Kobitko".
Rododendrony z tego co wiem i widziałam powinny Tobie spokojnie zimę przeżyć tylko je okryj.Z reszta nie wiem co i jak. Cebulkami się nie martw u mnie już ponad miesiąc leżą cebulki żonkili .Wcześniej nie miałam ziemi bo u mnie tylko glina na ogródku a teraz ciągle pada że mam jezioro.I postanowiłam że jak nie zdążę teraz to posadzę na wiosnę Najwyżej będą kwitły później :D .Teraz spadam dalej nadrabiać forumkowe zaległości.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Stasieńko... a to srebrne to nie santolina? ;:24 Daj no zbliżenie, co? :wink:
Ja dostałam taką od Ady vel Krysi :D i z tego co wiem, akurat santolina zimuje, młode pod okryciem, np. z plastikowej butli :roll:
A co do podgardla, to niestety - znam problem :evil: ... Bozia przyoszczędziła na kościach mojej bródki :lol:
I nie prasuj się... po prostu w prowadzimy modę na pogniecione :wink:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Obrazek

K a l o c e f a l u s B r o w n a (Calocephalus brownii)

Tak wygląda moja .

- K a l o c e f a l u s B r o w n a (Calocephalus brownii). Roślina tworzy niewielkie "krzaczki" o wzniesionych pędach pokrytych szarosrebrzystym kutnerem (fot. 4). Ani drobne, łuskowate liście, ani kwiatostany nie stanowią ozdoby. Przed rozwinięciem koszyczki są również srebrzyste, a potem kwitną żółto. Rośliny mateczne zimuje się w pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 7?10°C. Wytwarzaniu korzeni przez sadzonki i początkowemu wzrostowi roślin sprzyja temperatura 18?20°C, potem 10?15°C. Ukorzenione w lutym sadzonki sadzi się po jednej do doniczki, a w marcu ? po trzy. Zaleca się co najmniej jedno uszczknięcie wierzchołków pędów. Na miejsce stałe rośliny sadzone mogą być dopiero wtedy, gdy minie obawa nadejścia przymrozków. Kalocefalus toleruje okresowe susze, ale jest wrażliwy na zasolenie podłoża, więc źle znosi sąsiedztwo roślin wymagających silnego nawożenia. Zaleca się dla C. brownii utrzymanie lekko kwaśnego odczynu podłoża (pH 6,0?6,5).

Nieźle się uśmiałam z Twoich postów . :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witaj Stasiu. Przebiegłam twój wątek, kawały poczytałam, zakupy obejżałam. Z tym podbródkiem i pogniecioną koszulą to przesadzasz. Ciało każdego z nas kiedś się zestarzeje - szybciej czy wolniej - nieważne. Ważne aby duch był wiecznie młody - a Twój duch kochana Stasiu to chyba dopiero w przedszkolu w starszakach :;230 Myślę, że wszyscy ci tu zazdrościmy werwy, zapału i dobrego humoru.

Naprawiam swój błąd i przesyłam ci z uściskami moją małą kolekcję żab wraz z tą najnowszą (mam ich więcej, ale te stoją na jednej półce) ;:196

Obrazek
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

stasia109 pisze:Oto moje wczorajsze zakupy: Obrazek Obrazek
teraz szczegóły: co to jest, ta srebrna roślinka: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Prawie wszystko posadzone. Prawie, robi dużą różnicę, bo jeszcze wiele cebulek a nawet lilii zostało. Jutro postaram się nadrobić zaległości. Może się wrescie uda.

Witaj Stasieńko :wit
Jakie piękne nowe nabytki :) Zajrzyj do mojego ogródeczka, to zobaczysz mój dzisiejszy...śnieg :evil: :evil: :evil:
3-maj się :uszy
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Stasiu kochana.Zaniedbałam Cię,nie odwiedzałam,musialam wyjechać na 1XI,mama się rozchorowała,wezwany lekarz stwierdził klasyczną grypę i tak w kółko.Mama dośc wiekowa więc boję się o zapalenie płuc.Dla wszystkich czas tylko nie dla siebie.Obiecuję się Stasiu poprawić i częsciej odwiedzać ;:196 Na balkonie kwiaty w doniczkach więc mogę je pewnie wyrzucić bez oglądania.
Spokojnych snów.
x_P-42

Post »

Stasieńko, Jola Cię zaopatrzyła w wiedzę, więc teraz zimuj te strasznie nazywające się srebrne roślinki a wiosną będziesz robić nam sadzoneczki. :tan
Prosimy o więcej fotek Twoich wariactw, może nie zwariujemy hurtowo zimą? :;230
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam bardzo serdecznie wszystkich odwiedzających, a szczególnie grazkę2211, gorzatę76, JolantęGraj, iwę27, dawidabanana, Grazynkę Widerę, Polę42 !!!
Z moich wczorajszych planów, że dziś będę sadzić, nic nie wyszło. Rano, jak wstałam to mi :shock: wyszły na wierzch. Śnieg! Już spadł śnieg i to tak, że musiałam go odgarniać. Jutro muszę jechać do Opola a droga śliska, a ja mam w aucie letnie opony (normalka, prawda?) Jak poszłam nakarmić ptaki to pstryknęłam parę foto, oto one:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Potem pozbierałam moje żabusie i nie tylko, teraz muszę je zakonserwować, zapakować w stare gazety i na strych, niech czekają na wiosnę: Obrazek Obrazek Obrazek
Adresy do moich wątków
x_P-42

Post »

Stasiu, to Ty co roku zbierasz te żabusie a wiosną znowu rozstawiasz ? Aby Ci ulżyć, zakupię dla Ciebie boćka, chcesz? :;230
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polu42, dziękuję bardzo za dobre checi, boćka mam. Patrz ostatnie zdjęcie. ;:224
Adresy do moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”