Wrzosy w koszu przed zimą...
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wrzosy w koszu przed zimą...
Witam!!!
Mam kompozycję z wrzosów w wiklinowej donicy. Przekwitły już i teraz zastanawiam co z nimi zrobić?? obciąć i przesadzić do ziemi w ogrodzie?? czy tylko przesadzić do ziemi a na wiosnę obciąć?? Proszę o wskazówki.
Mam kompozycję z wrzosów w wiklinowej donicy. Przekwitły już i teraz zastanawiam co z nimi zrobić?? obciąć i przesadzić do ziemi w ogrodzie?? czy tylko przesadzić do ziemi a na wiosnę obciąć?? Proszę o wskazówki.
Re: wzosy przed zimą?
Jeżeli je wykopiesz z tego koszyka to naruszysz korzenie, które już nie zdążą się ukorzenić w gruncie i rośliny zmarzną/wyschną, a przynajmniej ucierpią na tyle, że w przyszłym sezonie nie będą ozdobne.Tego typu aranżacje raczej są jednorazowe, zostawia się rośliny do zaschnięcia (można pomalować sprayem ,zrobić dekoracje świąteczną) i w koszu będą ozdobą do wiosny 

- aage
Dobry pomysł z tym pomalowanie i zostawieniem jako ozdoba świąteczna. Też tak myślałam, że kompozycja ta będzie jednoroczna choć można zmienić jej aranżację na zimową (świąteczną) oraz wiosenną, mimo tego że już będzie zaschnięta. dZiękuje 

Jeżeli jest to nasz rodzimy wrzos - ja bym zaryzykowała wyciągnięcie całej bryły wraz z roślinami. Zabezpieczyłabym ewentualnie ( choć nigdy tego nie robiłam) i liczyłabym na dobry los.
- aage
Re: Wrzosy w koszu przed zimą...
No właśnie się zastanawiałam nad tym...sama już nie wiem co będzie lepsze
Malując je i tak skazujesz je na śmierć. Dekoracji zimowo- świątecznych możesz mieć na kopy.A może się uda?
Jeżeli by udało się wybić z kosza z cała bryłą tak by nie naruszyć korzeni to można spróbować, ale z reguły wtedy wszystko się rozsypie
Chyba, że posadzone są luźniej, to po dobrym podlaniu można spróbować łopatką wyjąć z ziemią wokół korzeni.Musi też być odpowiednie podłoże przygotowane by wsadzić je do gruntu, chyba, ze masz z natury lekką i przepuszczalną glebę, to można tak 'z biegu' dodając tylko torf.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 wrz 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja koleżanka zeszłej zimy zapomniała a wrzosowej kompozycji w donicy i zostawiła ja na zimę w ogrodzie. Wrzosy przeżyły i wkopane do ziemi na wiosnę pieknie sie rozrosły. Tak że wszystko zdażyć sie może...
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Ania
- aage
O to optymistyczna wiadomość 

To bardzo możliwe, lepsze 'zapomnienie' ukorzenionych roślin niż naruszenie korzeni przed mrozami
Myślę , że w koszu mają nawet lepszą perspektywę, bo jednak wiklina jest 'cieplejsza' niż ceramika.Można gdzieś kosz ustawić i obsypać wokół suchymi liśćmi, korą, słomą.Ja bym tak zrobiła, nie przesadzałabym w grunt teraz tylko dopiero wiosną.
Musi być jednak odpływ nadmiaru wody, drenaż ale myślę, że to zrobiłaś przed posadzeniem

Musi być jednak odpływ nadmiaru wody, drenaż ale myślę, że to zrobiłaś przed posadzeniem

- aage
Tak oczywoście drenaż jest tylko w sumie o nich trochę zapomniałam i chyba jednak zostawię je do wiosny w tym koszu wiklinowym i zobaczymy co się z nimi stanie.