Wrzosy w koszu przed zimą...

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wrzosy w koszu przed zimą...

Post »

Witam!!!
Mam kompozycję z wrzosów w wiklinowej donicy. Przekwitły już i teraz zastanawiam co z nimi zrobić?? obciąć i przesadzić do ziemi w ogrodzie?? czy tylko przesadzić do ziemi a na wiosnę obciąć?? Proszę o wskazówki.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: wzosy przed zimą?

Post »

Jeżeli je wykopiesz z tego koszyka to naruszysz korzenie, które już nie zdążą się ukorzenić w gruncie i rośliny zmarzną/wyschną, a przynajmniej ucierpią na tyle, że w przyszłym sezonie nie będą ozdobne.Tego typu aranżacje raczej są jednorazowe, zostawia się rośliny do zaschnięcia (można pomalować sprayem ,zrobić dekoracje świąteczną) i w koszu będą ozdobą do wiosny :wink:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry pomysł z tym pomalowanie i zostawieniem jako ozdoba świąteczna. Też tak myślałam, że kompozycja ta będzie jednoroczna choć można zmienić jej aranżację na zimową (świąteczną) oraz wiosenną, mimo tego że już będzie zaschnięta. dZiękuje :D
x_P-42

Post »

Jeżeli jest to nasz rodzimy wrzos - ja bym zaryzykowała wyciągnięcie całej bryły wraz z roślinami. Zabezpieczyłabym ewentualnie ( choć nigdy tego nie robiłam) i liczyłabym na dobry los.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Wrzosy w koszu przed zimą...

Post »

No właśnie się zastanawiałam nad tym...sama już nie wiem co będzie lepsze
x_P-42

Post »

Malując je i tak skazujesz je na śmierć. Dekoracji zimowo- świątecznych możesz mieć na kopy.A może się uda?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli by udało się wybić z kosza z cała bryłą tak by nie naruszyć korzeni to można spróbować, ale z reguły wtedy wszystko się rozsypie :? Chyba, że posadzone są luźniej, to po dobrym podlaniu można spróbować łopatką wyjąć z ziemią wokół korzeni.Musi też być odpowiednie podłoże przygotowane by wsadzić je do gruntu, chyba, ze masz z natury lekką i przepuszczalną glebę, to można tak 'z biegu' dodając tylko torf.
Ancyk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja koleżanka zeszłej zimy zapomniała a wrzosowej kompozycji w donicy i zostawiła ja na zimę w ogrodzie. Wrzosy przeżyły i wkopane do ziemi na wiosnę pieknie sie rozrosły. Tak że wszystko zdażyć sie może...
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to optymistyczna wiadomość :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bardzo możliwe, lepsze 'zapomnienie' ukorzenionych roślin niż naruszenie korzeni przed mrozami :) Myślę , że w koszu mają nawet lepszą perspektywę, bo jednak wiklina jest 'cieplejsza' niż ceramika.Można gdzieś kosz ustawić i obsypać wokół suchymi liśćmi, korą, słomą.Ja bym tak zrobiła, nie przesadzałabym w grunt teraz tylko dopiero wiosną.
Musi być jednak odpływ nadmiaru wody, drenaż ale myślę, że to zrobiłaś przed posadzeniem :?:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak oczywoście drenaż jest tylko w sumie o nich trochę zapomniałam i chyba jednak zostawię je do wiosny w tym koszu wiklinowym i zobaczymy co się z nimi stanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”