Kłodzki ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
x-d-a

Re: Kłodzki ogród

Post »

Kubo, ostatnie zdjęcie jest niesamowite, wręcz baśniowe...
Taka jesień jest baaaardzo urokliwa :lol:
Pozdrawiam serdecznie :D
x_P-42

Post »

Kubo, skąd Ty wziąłeś słoneczko do tych fotek ? ;:3
Czytałam wcześniej,że masz sporą kolekcję klonów na swojej działce. Które z nich mógłbyś polecić , jako spore, szybkorosnące i ładnie przebarwiające się o tej porze roku?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Słonko dzisiaj przyświeca :)
Co do klonów:
- jesionolistne rosną szybko i dość duże. ale niestety nie przebarwiają się ładnie więc odpadają.
- srebrzyste rosną spore i również bardzo szybko. Co do przebarwienia to zależy. Niektóre są całe żółte, inne z elementem pomarańczowym, jeszcze inne naprawdę przepiękne kolory mają. Nie wiem od czego to zależy, trochę tu loteria na którego się trafi
- klon czerwony - bliski krewny srebrzystego. rośnie wolniej i jest mniejszy, ale za to przebarwienie ma lepsze
- klon zwyczajny 'reitenbachii' - klony zwyczajne o purpurowych liściach przez cały sezon nie przebarwiają się tak ślicznie, jak ta odmiana. Niestety już prawie całkowicie zapomniana (bo wyparta przez te cały czas purpurowe) i bardzo rzadka w handlu. Możliwe, że w przyszłym roku rozmnożę kilka sztuk.
- klon ginnala - nie rośnie duży, ale pięknie się przebarwia
- klon francuski- przepiękna barwa liści, duże drzewo, co do szybkości wzrostu tu średnio.
- klon cissolistny - Szybko, duży, przepiękny jesienią. Minus? kompletnie niedostępny u nas w handlu. Ja przewiduję rozmnożyć go za 2, może 3 lata
Jak widać ideałów nie ma, zawsze jakiś minusik się znajdzie. Z tych dostępnych, polecam klon czerwony - Acer rubrum (tu uwaga, bo czasem "fachowcy" w punktach sprzedaży jak słyszą klon czerwony, to mogą sprzedać klona zwyczajnego o purpurowych liściach, lub purpurowego klona palmowego).
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Od: 16 maja 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Twój pomysł z Clematis pnącą się po bluszczu jest genialny.
Mam w ogrodzie starą jabłoń, po której pnie się bluszcz,
a z podpórkami pod Clematis nie mogę nadążyć, co roku się łamią.

Ciekawi mnie tylko jak Clematis zareaguje na słabe oświetlenie pod dużym drzewem.
One rosną u mnie w pełnym nasłonecznieniu, a jedna posadzona na próbę pod gruszą ma 3 lata
i pędy latem mają około pół metra, nie wspominając o kwitnieniu, zero przyrostu.
http://www.wschowa.com/abrimaal/veschor ... ahelix.htm (teraz jest dużo wyżej)
http://www.wschowa.com/abrimaal/veschor ... sident.htm
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wbrew pozorom, Pień tego dębu jest dość mocno nasłoneczniony. Korona zaczyna się wysoko, więc słońce ma dostęp. Jeśli chodzi o owocowe, to tu należy pamiętać, że ich główną funkcją jest właśnie owocowanie. Pnącza mogą przeszkodzić w pracach typu cięcie, zabiegi ochrony, czy zbiór owoców. No ale ja już jedną jabłonkę też obsadziłem, więc... :D

A tu zdjęcie z dzisiaj, część clematisów w tunelu postanowiła zacząć kwitnąć... Ciekawe, co zrobią, jak je zima zastanie?

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Jakubie gratuluję sreberka :D
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :D
Nie będę oryginalna, ale i tak Ci powiem - kompozycja przy dębie cudna :lol:
Czy tego clematisa przycinasz wiosną, czy rośnie jak chce?
A jakie klony :!: I foto wrześniowe - klon w karminowej sukni i perełki rosy :shock:
Nie znam klonów, bo zawsze uważałam, że to duże drzewa, a te mniejsze - bardzo delikatne.
Ale chyba się nie oprę plisowance Szirasawy Aureum i temu z wrześniowego foto :lol:, tylko jak się nazywa :?:
O i sreberko - gratulacje :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fallenangelv pisze:Jakubie gratuluję sreberka :D
:D o dziękuję bardzo. Ja troszkę z opóźnieniem, ale gratuluję nawzajem. Ostatnio coś mi wszystko ze sporym opóźnieniem przychodzi... może to ta zbliżająca się zima, może po prostu się starzeję :roll: ?
eus pisze: Ale chyba się nie oprę plisowance Szirasawy Aureum i temu z wrześniowego foto :lol:, tylko jak się nazywa :?:
O i sreberko - gratulacje :D
Pozdrawiam
Dziękuję :D co do klonika (o ile chodzi o tego, którego mam na myśli), jest to klon palmowy 'Trompenburg' ładnie trzyma barwę purpurową, o wiele bardziej go polecam, niż atropurpureum (który jest zawsze wielką niewiadomą).
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zanotuję - klon palmowy 'Trompenburg'
ale w twojej ofercie znalazłam tylko "klon palmowy" :?: Może niedokładnie spojrzałam?
I jeszcze pytanko, czy powojnik przy dębie tniesz wiosną, czy jest puszczony samopas :lol:
;:7
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja niestety na sprzedaż z palmowych mam na razie tylko tego "zwykłego". Reszta odmian może za rok, góra 2 lata. Niestety. co do powojnika, to rośnie jak mu się podoba. Chłopak ma wolną rękę i jak na razie nieźle mu to wychodzi :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
x_P-42

Post »

Acer rubrum ? Będę pytać.
Przy okazji - gratuluję srebra . Rośnie nam tu suprer fachowiec od klonów ! Cieszę się, bo jest bardzo potrzebny ;:7
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Od: 16 maja 2008, o 20:11
Kontakt:

Post »

nocny_drwal pisze:...Jeśli chodzi o owocowe, to tu należy pamiętać, że ich główną funkcją jest właśnie owocowanie. Pnącza mogą przeszkodzić w pracach typu cięcie, zabiegi ochrony, czy zbiór owoców. No ale ja już jedną jabłonkę też obsadziłem, więc... :D
U mnie na razie są prawie same owocowe, a na wszystkich rośną różne odmiany bluszczu, więc clematis też nie będzie przeszkodą. Dla mnie te drzewa są piękne kiedy kwitną, później jedyny pożytek to taki, że dają cień.
Stopniowo będę je eliminował, lecz zanim nowe urosną to minie sporo czasu. Gdybym zaczynał ogród od zera, to mógłbym go formować wg własnej fantazji, a on był przez 60 lat uprawiany przez moją babcię i resztę rodziny. Dopiero kilka lat temu zacząłem go stopniowo modyfikować, zrobiłem skalniaki, wysepki itp. Teraz pozbywam się pospolitych bylin, które rosną wysoko, przewracają się i rozsiewają.
http://www.wschowa.com/abrimaal/veschort/about.htm
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Piękny kolorowy ogród, Drwalu! A klony to moje marzenie, na razie niespełnione :( Mam za sobą dwie nieudane próby z klonami palmowymi. Możesz polecić jakąś wytrzymałą odmianę niewysoką do moich małych ogródków?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

nocny_drwal pisze:
ursulka pisze: klon o liścich plisowanych jak spódniczka, czyli przecudnej urody Acer shirasawanum 'Aureum' . http://forumogrodnicze.info/posting.php ... &p=1146258
chmm, postaram się go w przyszłym roku rozmnożyć, ale nic nie obiecuję :wink:
Jakubie zapomniałeś, że obiecałeś mi sadzonkę tego klonika ;:172 więc nie staraj się tylko rozmnażaj, bo masz już dwie klientki
Dawno u ciebie nie byłam, a tu tyle pięknych nowych zdjęć, pomysł z wątkiem jesiennym na piątkę, a chwastowóz przepiękny, doskonała reklama ;:333 . Kupiłam ostatnio dwa klony palmowe w OBI - przecenili je z 56 zł na 8,99 ale nie miały nazw, może byś zerknął na nie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jesień to przepiękna pora roku :D I to jest to, co w niej najpiękniejsze. I jakoś nie przeraża mnie ogrom grabienia liści, jak to zwolennicy iglaków mnie krytykują :wink: Zdjęcia niestety bez słońca, Ale nie ma co czekać, bo lada dzień liście polecą i tyle z nich będzie. A mnie trochę nie było, bo na Śląsk pojechałem :wink: wracam, a tu takie widoki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”