Drzewa przebarwiające się jesienią

Drzewa ozdobne
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas sumaki rosną przed domem od 15 lat i nadal są ozdobą.
Fakt, że ich odnóżki można spotkać kilkanaście metrów do drzewek, a gdyby ich nie przycinać to pod dorosłymi drzewami rósłby cały las.

Myślę, że sprawdzają się w miejscach, gdzie choć częściowo są ograniczane przez "naturalne przeszkody.

Inna sprawa to cięcie gałęzi, nasze są przycinane zimą i korona liści jest gęsta, pnie grube.
A pozostawione sobie wyrastają na kilkumetrowe, ale stosunkowo wiotkie drzewka.

Mimo wszystko polecam :wink:
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

dtlissa pisze:Hmm, ze pozwole sobie calkowicie na prywate -> sumak to chwast nad chwasty. Rozrasta się jak wariat a w szczegolnosci nie tam gdzie trzeba :twisted: :twisted: Polecam tylko wrogom !
Ja polecam klona czerwonego - acer rubrum "red sunset". Lubi sloneczne miejsca bo wtedy szczegolnie pieknie się wybarwia - genialna gra czerwieni! Gdy na jesien wszystko się zolci on az grzeje ta swoja czerwienia :-)

Uwielbiam go.
podtrzymuję przedmówcę odnośnie sumaka:)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

ja również poleciłabym trzmielinę oskrzydloną można ją kupić w formie krzaka lub drzewka piennego - nad tym drugim się zastanawiam:) jest tyle pięknych roślin które chciałabym jeszcze mieć ale chyba mam za mały ogród:(
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Post »

A buk czerwony, extra drzewko o b.powolnym wzroście i cały sezon ma bardzo ciemne bordowe liście .
I śmiało można go formować po swojemu.
Zdjecia odmiany np. "Purpureo-Pendula" widziałem na Wikipedii
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Polećcie przebarwiające się jesienią drzewa

Post »

Odświeżę trochę temat, bo jesień za oknami :wink:

błotnia:
Obrazek

Czy ktoś ją ukorzeniał?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Ja osobiście lubię przebarwiajace się jesienią odmiany Acer rubrum jak np.October Glory, Red Sunset ,Scanlon(dodatkowo kolumnowy) itd. Bardzo ładne są też odmiany Parroti persica, ozdobne odmiany gruszek jak np;P.calleryana Chanticleer i Red spire, sumaki no i oczywiście dęby , szczególnie Quercus rubra i Q. coccinea . Piękny jest też Fraxinus angustifolia Raywood (latem zielony -jesienia piękna czerwień).
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Dla mnie najładniej przebarwiającą się rośliną w czasie jesieni jest parocja perska. Będąc w Angli widziałem te drzewka włąśnie w porze jesiennego przebarwienia. Niesamowita ilość różnych kolórów w różnych odcieniach. Jest na tym forum założony wątek o tym krzewie\drzewie.W Polsce nigdy nie widziałem parocji i nie jestem pewien czy dobrze znosi bardzo mroźne zimy.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Parocja o tak! tylko jak ją rozmnożyć? tyle ukorzeniałem i nic. Dodam, że blisko spokrewnionego oczara ukorzeniam. A jej nie mogę :| W tym roku będę ostatnio raz próbował, bo szkoda nerwów. A nasiona nie wzeszły, mimo półrocznej stratyfikacji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna do polecenia:
wiśnia wczesna 'kojo no mai' - najwcześniej kwitnąca wiśnia japońska, również przepięknie się przebarwia:

Obrazek

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie by się niechciało wychodowywać z nasion mając możliwość kupna sadzonki . Za 30zł mozna juz kupic duże kilkuletnie sadzonki parocji. Niestety ja nie mam już na to miejsca bo jeśli to w Polsce osiąga rozmiary zbliżone do tych jakie osiąga w Anglii to ok 6m na szerokość należy przeznaczyć.Ale jeśli ktoś ma na to miejsce to uważam ,że parocja jest rośliną wartą tego aby dać jej tyle miejsca.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak, ale ja mówię o rozmnażaniu jako szkółkarz ;:173. A cena 30 zł to niestety potwierdza, że łatwa to ona nie jest. Te zdjęcia co zamieściłem pochodzą z parku Szczytnickiego z Wrocławia.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wiedziec ,że jednak są miejsca w Polsce gdzie dobrze rośnie :) . Wrocław to jedno z najcieplejszych miejsc w Polsce ale może również sobie poradzi ok 40km od Częstochowy. jeśli powiększe swą działke to na pewno znajdzie się tam miejsce dla 3-4 parocji :) .
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślę, że sobie poradzi. Ja jej co prawda u mnie nie przetestowałem (30 zł nie dam! :lol: ) Marzy mi się w kompozycji z fotrrgillą, oczarami, stewarcją (tą miałem, przemarzła).

Kolejny, godny polecenia, Ambrowiec:

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja pierwsza parocja ma około 16 lat ,zimuje całkiem znośnie. Zaszkodziły jej dotychczas mrozy > -38 stopni (nie zmarzła lecz tylko w części nadmarzła).Mam kilaka jej odmian ,ale najładniej wybarwia się Fellice - na ciemnoczerwony kolor(już od pocz. września). Z rozmnażaniem też nie ma zbyt dużych problemów. Większośc odmian szczepi się na gatunku lub można robić z sadzonek zielnych (ok. 50% się ukorzenia).Gatunek ukorzenia się w 60-80%.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambriowiec jest pięknym drzewem, ale niestety u mnie nie zimuje (mimo kilkunastu prób). Mniej zachodu z parocją.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz 61 pisze:Moja pierwsza parocja ma około 16 lat ,zimuje całkiem znośnie. Zaszkodziły jej dotychczas mrozy > -38 stopni (nie zmarzła lecz tylko w części nadmarzła).Mam kilaka jej odmian ,ale najładniej wybarwia się Fellice - na ciemnoczerwony kolor(już od pocz. września). Z rozmnażaniem też nie ma zbyt dużych problemów. Większośc odmian szczepi się na gatunku lub można robić z sadzonek zielnych (ok. 50% się ukorzenia).Gatunek ukorzenia się w 60-80%.
Pozdrawiam Janusz
Jednak parocja moe rosnąc w polsce :) . Tym co ja zdobi jest nie tylko jesienne wybarwienie liści ale również bardzo efektowna kora w starszym wieku przypominajaca wojskowe moro. Czy twoja 16-letnia parocja ma już taką kore ?. Najlepiej by było jakbyś wrzucił fotki swoich parocji. Ciekawy jestem jakie rozmiary ma u ciebie po 16 latach. Na większości stron podają,że wolno rośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”