Jak modelować benjamina

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kwiaciarka_jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2007, o 00:14

Jak modelować benjamina

Post »

Cześć :) mam ok 2-letniego benjaminka, rośnie bo rośnie. nidy nie myślałam o jego modelacji i nie wiem czy już nie jest za późno na jakieś przycinanie. nie mogę znaleźć nic na ten temat w internecie. czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat? z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
bonsaista
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2007, o 13:14
Kontakt:

Post »

http://www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/index.php

Tam jest dużo info o fikusach. Możesz go ściąć nawet do golego pnia i puści masę oczek ze śpiących pąków.
Pozdrawiam Michał Krzyścin
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje ścinam, modeluję pnie, łączę odmiany i nigdy nie miałam z nimi kłopotu. trzeba tylko uważć na białe '' mleczko'' które wypuszcza w miejscach cięcia bo może uczulać... a obcięte gałązki do ziemi.... Będzie co rozdawać znajomym.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wydzielanie '' białego mleczka'' można w jakims stopniu zatrzymac poprzez gorącą wodę. A co do cięcia jeżeli ma bujną masę zeielona to jak najbardziej :)
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Na " mleczko", wystarczy woda zimna, psiknięta z rozpylacza.
Awatar użytkownika
bonsaista
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Możesz wrzucić fotki :?: Tak będzie nam najłatwiej :P
Awatar użytkownika
kwiaciarka_jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oto moj benjaminek <kot dla porownania;)> Dzięki Wam wszystkim za pomoc :) Obrazek
Awatar użytkownika
bonsaista
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Bez żdnego problemu możesz obciąć pieniek do takiej wysokości jaka Ci najbardziej odpowiada, a pędy boczne skróć mniej więcej o połowę. Za jakieś 2 miesiące powinien być już dużo gęstszy.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

pozwole sobie pokazac co dzisiaj zrobiłem z moim beniaminem. Chyba nie będziesz miała mi zazłe że się podpiołem do tematu? Przyciołem go tu i ówdzie :wink:
tak wyglądał przed drastycznym cięciem
Obrazek

a tak juz po wszystkim
Obrazek Obrazek Obrazek

jutro go jeszcze przesadzę i zobaczymy co z niego wyjdzie. A no i obowiązkowo wziołem sobie z niego kilka młodych szczypków :):)
Awatar użytkownika
kwiaciarka_jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za porady ;) jutro będe stosowac w praktyce, mam nadzieje, ze mi sie uda bo jestem zwiazana w jakis sposob z moimi roslinkami. pozdrawiam
za ostatni grosz - kupie dzis chociaz cien...
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam!!

Jak widze tego benjaminka ściętego to mi troszke szkoda (ja bym się nie odważyła tak ściąć) :( no ale może mu to wyjdzie na dobre.
Ja mam kilka wiekszych benjaminków i cały parapet młodych.
Tylko, że na tych młodych sobie troszke eksperymentuje sadze po dwie lub trzy gałązki i staram sie zaplatać a młode gałązki obcinać, żeby nie stanowiły przeszkód w zaplataniu, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie to tak sobie po chwili pomyślałam, że jest jeszcze jedna opcja jeśli chodzi o benjaminka takiego dużego.
Obciąć mu wszystkie gałązki od dołu, zostawić sam pień i kilka gałązek u góry które przyciąć bardzo delikatnie na końcach, żeby zgęstniały. Wtedy przy dobrze wykonanym zabiegu, może powstać całkiem ładne drzewko.
Potem nalezy go tylko formować u góry :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
renek
50p
50p
Od: 18 lip 2007, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tez mam dwa beniaminki jeden zielony a drugi zielono-bialy i chetnie bym je rozmnozyla ale za kazdym razem z mlodych sadzonek opadaja wszystkie liscie i nie ukorzeniaja sie :cry: . Pewnie robie cos zle, czy ktos moglby mi napisac jak to sie robi krok po kroku. Z gory dziekuje. :)
Pozdrawiam Renia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Spróbuj ucięte czubki na młode roślinki po włożeniu do ziemi okryć foliówkami stwarzając mikroklimat podobnie jak dla nasion palm. Zobacz zdjęcie.

Obrazek
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć!!
Apropos rozmnażania benjaminków to mi odpukać zawsze się udaje.
A robie to w bardzo zwyczajny sposób, przeważnie na wiosne ale później też sie udaje.
po prostu obcinam czubki gałązek, często z młodych benjaminków ucinam całe młode gałązki zaraz przy pniu ponieważ chce je formować na drzewka.
I te obcięte gałązki wsadzam do wody a najlepiej sie czuja w kubkach bo jogurtach :)
I siedzą tam sobie aż wypuszczą korzonki (tylko trzeba pamiętać o dolewaniu im wody, bo może to potrwać 1-2 miesięcy)a potem do doniczek i rosną.
Postaram się dla przykładu zamieścić zdjecia.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i życzę powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”