Jak modelować benjamina
- kwiaciarka_jola
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 5 sie 2007, o 00:14
Jak modelować benjamina
Cześć
mam ok 2-letniego benjaminka, rośnie bo rośnie. nidy nie myślałam o jego modelacji i nie wiem czy już nie jest za późno na jakieś przycinanie. nie mogę znaleźć nic na ten temat w internecie. czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat? z góry dzięki 
- bonsaista
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 kwie 2007, o 13:14
- Kontakt:
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/index.php
Tam jest dużo info o fikusach. Możesz go ściąć nawet do golego pnia i puści masę oczek ze śpiących pąków.
Tam jest dużo info o fikusach. Możesz go ściąć nawet do golego pnia i puści masę oczek ze śpiących pąków.
Pozdrawiam Michał Krzyścin
- cappuccino
- Przyjaciel Forum

- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Iwcia&Patyrek
- 500p

- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- kwiaciarka_jola
- 0p - Nowonarodzony

- Iwcia&Patyrek
- 500p

- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozwole sobie pokazac co dzisiaj zrobiłem z moim beniaminem. Chyba nie będziesz miała mi zazłe że się podpiołem do tematu? Przyciołem go tu i ówdzie
tak wyglądał przed drastycznym cięciem

a tak juz po wszystkim

jutro go jeszcze przesadzę i zobaczymy co z niego wyjdzie. A no i obowiązkowo wziołem sobie z niego kilka młodych szczypków
:)
tak wyglądał przed drastycznym cięciem

a tak juz po wszystkim

jutro go jeszcze przesadzę i zobaczymy co z niego wyjdzie. A no i obowiązkowo wziołem sobie z niego kilka młodych szczypków
- kwiaciarka_jola
- 0p - Nowonarodzony

Witam!!
Jak widze tego benjaminka ściętego to mi troszke szkoda (ja bym się nie odważyła tak ściąć)
no ale może mu to wyjdzie na dobre.
Ja mam kilka wiekszych benjaminków i cały parapet młodych.
Tylko, że na tych młodych sobie troszke eksperymentuje sadze po dwie lub trzy gałązki i staram sie zaplatać a młode gałązki obcinać, żeby nie stanowiły przeszkód w zaplataniu, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Jak widze tego benjaminka ściętego to mi troszke szkoda (ja bym się nie odważyła tak ściąć)
Ja mam kilka wiekszych benjaminków i cały parapet młodych.
Tylko, że na tych młodych sobie troszke eksperymentuje sadze po dwie lub trzy gałązki i staram sie zaplatać a młode gałązki obcinać, żeby nie stanowiły przeszkód w zaplataniu, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
W sumie to tak sobie po chwili pomyślałam, że jest jeszcze jedna opcja jeśli chodzi o benjaminka takiego dużego.
Obciąć mu wszystkie gałązki od dołu, zostawić sam pień i kilka gałązek u góry które przyciąć bardzo delikatnie na końcach, żeby zgęstniały. Wtedy przy dobrze wykonanym zabiegu, może powstać całkiem ładne drzewko.
Potem nalezy go tylko formować u góry
Pozdrawiam
Obciąć mu wszystkie gałązki od dołu, zostawić sam pień i kilka gałązek u góry które przyciąć bardzo delikatnie na końcach, żeby zgęstniały. Wtedy przy dobrze wykonanym zabiegu, może powstać całkiem ładne drzewko.
Potem nalezy go tylko formować u góry
Pozdrawiam
Cześć!!
Apropos rozmnażania benjaminków to mi odpukać zawsze się udaje.
A robie to w bardzo zwyczajny sposób, przeważnie na wiosne ale później też sie udaje.
po prostu obcinam czubki gałązek, często z młodych benjaminków ucinam całe młode gałązki zaraz przy pniu ponieważ chce je formować na drzewka.
I te obcięte gałązki wsadzam do wody a najlepiej sie czuja w kubkach bo jogurtach
I siedzą tam sobie aż wypuszczą korzonki (tylko trzeba pamiętać o dolewaniu im wody, bo może to potrwać 1-2 miesięcy)a potem do doniczek i rosną.
Postaram się dla przykładu zamieścić zdjecia.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Apropos rozmnażania benjaminków to mi odpukać zawsze się udaje.
A robie to w bardzo zwyczajny sposób, przeważnie na wiosne ale później też sie udaje.
po prostu obcinam czubki gałązek, często z młodych benjaminków ucinam całe młode gałązki zaraz przy pniu ponieważ chce je formować na drzewka.
I te obcięte gałązki wsadzam do wody a najlepiej sie czuja w kubkach bo jogurtach
I siedzą tam sobie aż wypuszczą korzonki (tylko trzeba pamiętać o dolewaniu im wody, bo może to potrwać 1-2 miesięcy)a potem do doniczek i rosną.
Postaram się dla przykładu zamieścić zdjecia.

Pozdrawiam i życzę powodzenia