Storczyki Storczykowej
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej
Dusia, ty nie bądź taka skromna
Masz cudne Phalaenopsisy. I muszę ci powiedzieć, że poza nimi chyba tylko Nobile jest równie piękne, gdy kwitnie. No i oczywiście wszystkie vandowate. Z tych ostatnich mam tylko jedną młodziutką Ascocende, więc zachwycam się oglądanymi na fotkach forumowiczów, w tym i twoimi oczywiście.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Botanicznych mam tylko 8 (bellina, amboinensis, violacea, 2 lueddemaniany, equestris, 2 equestrisy ilocos alba). A equestris ma bardzo mało korzonków i wiotkie liścia, więc go dałam pod torebkę, amboinensisa też.Anusska pisze:Piękne kwitną, śliczne mają kwiatkiBotanicznych masz już całkiem sporo
Tylko zastanawiam się, czy aby na pewno dobrze zrobiłaś, wkładając Phal. equestris pod foliową torebkę
Wydaje mi się, że raczej jest to sposób reanimacji biednych kwiatuszków bez żadnych korzonków, a ten storczyk raczej wymaga ruchu powietrza.
Lubię moją kolekcję i podoba mi się, ale moja kolekcja to nic w porównaniu z kolekcjami niektórych osób. A Phalaenopsisy to mój ulubiony rodzaj na równi z Vandami. Ze względu na brak miejsca mam mało storczyków, bo tylko 61 Phalaenopsis i 8 Vandowatych. Chciałabym mieć dużo Vand, ale na tak ogromne storczyki musiałabym mieć dodatkowy parapet, a moi R. niezbyt lubią storczyki i u nich stoi tylko kilka Phalaenopsis.Dusia, ty nie bądź taka skromna Masz cudne Phalaenopsisy. I muszę ci powiedzieć, że poza nimi chyba tylko Nobile jest równie piękne, gdy kwitnie. No i oczywiście wszystkie vandowate. Z tych ostatnich mam tylko jedną młodziutką Ascocende, więc zachwycam się oglądanymi na fotkach forumowiczów, w tym i twoimi oczywiście
A penang girl niestety zaczął dzisiaj przekwitać.... Ok. 9 Phalaenopsisów ma pędy. Keiki Phal. pink panther ma nawet 2, mimo, że jeszcze nie zostało oddzielone. Oprócz pędzików na keiki pink panther puszcza 1 pęd spomiędzy liści dorosłej rośliny. 2 jego stare pędy właśnie przekwitły, a na trzecim jest keiki.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja caly czas się zachwycam tym Penang girl... Może kiedyś sobie go sprawię..Trudno się go doprowadza do kwitnienia?I czy lubi ciepełko zimą<bo u mnie tak zimą grzeją, że noca to nawet +28 stopni mam eh...>...
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
ja też jestem oczarowana tym cukiereczkiem

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ale masz kwitnących kwiatów
I przestań narzekać, bo każdy ma coś co by bardzo chciał, a nie jest dane mu to mieć. Albo musi się za tym "nachodzić", im bardziej się na coś czeka i trudniej to dostać tym bardziej potem cieszy ;:2
PS. ten pod folią to ten equestris? jeżeli on jest w kiepskiej formie to ja bym mu obcięła pędy, bo one zapewne są przekwitnięte. teraz powinien iść w korzenie i poprawić sprawność liści, skoro piszesz, że one słabe są. nie powinien chyba raczej kombinować z kwiatami.
I przestań narzekać, bo każdy ma coś co by bardzo chciał, a nie jest dane mu to mieć. Albo musi się za tym "nachodzić", im bardziej się na coś czeka i trudniej to dostać tym bardziej potem cieszy ;:2
PS. ten pod folią to ten equestris? jeżeli on jest w kiepskiej formie to ja bym mu obcięła pędy, bo one zapewne są przekwitnięte. teraz powinien iść w korzenie i poprawić sprawność liści, skoro piszesz, że one słabe są. nie powinien chyba raczej kombinować z kwiatami.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kochana nie narzekaj masz przeuroczą kolekcję:) cudnie kwitną i naprawdę jest na czym oko zawiesić 

- Storczykowa

Niestety już mi przekwitł :/ . Ale nie wiem, jak się doprowadza do kwitnienia, bo mam go od niedawna. U mnie stoi nad kaloryferem, więc ma ciepło, ale od okna jest chłodno. Ogólnie mój pokój zimą jest chłodny (bez kaloryfera jest ok. 18-19 stopni), a latem bardzo gorący (22-30 zależy, jak ciepło jest na podwórku).justus27 pisze:Ja caly czas się zachwycam tym Penang girl... Może kiedyś sobie go sprawię..Trudno się go doprowadza do kwitnienia?I czy lubi ciepełko zimą<bo u mnie tak zimą grzeją, że noca to nawet +28 stopni mam eh...>...
Ja jestem zadowolona z kolekcji, ale ciągle mi się coś marzy. A z tych, co mam, najdłużej czekałam na niebiesko-fioletową Vandę w kratkę, bo ponad 3 lata. O Vandzie zaczęłam marzyć w pierwszych miesiącach fascynacji storczykami, a kupiłam dopiero rok temu (tą niebieską, najbardziej wymarzoną, bo inne kolory to już wcześniej miałam). To dziwne, że tego najczęściej spotykanego koloru Vand tak długo nie umiałam znajść.Ale masz kwitnących kwiatów
I przestań narzekać, bo każdy ma coś co by bardzo chciał, a nie jest dane mu to mieć. Albo musi się za tym "nachodzić", im bardziej się na coś czeka i trudniej to dostać tym bardziej potem cieszy
A equestrisowi ostawiłam pędy tylko dlatego, że jest szansa na keiki, a jakby padła roślina, to może chociaż keiki by się ostało. Chciałam mu obciąć, ale uznałam, że keiki może być dla niego jedyną szansą na przeżycie.
A teraz niestety sporo przekwita, ale 11 puszcza nowe pędy (dzisiaj znalazłam 2: jeden na lekko pachnącym żółtym z biedronki, a drugi na takim kupionym z przeceny, bez kwiatów). Bardzo jestem ciekawa, jakie kolory będą mieć te przecenione. Czasem warto oglądać przecenione, bo tanio można kupić coś ciekawego i mieć niespodziankę, jak zakwitnie.
A pęd Vandy (niebieskiej) jest już bardzo duży. Musiałam ją odwrócić, by nie zderzył się z szybą.
A różową Vandę, tą z plamami na liściach, wykąpałam wczoraj w nawozie. Mam nadzieję, że jej to pomoże. Phalaenopsisom z plamami pomogło, a plamy Vandy są podobne, ino mniejsze a liść jest bardzo słabo mozaikowany. Liście Phal. były normalne, ale Phal. się różnią od Vand.
- Storczykowa

- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...ale pędzik vandusi piękny...i jeszcze 11 pędzików u falków...no no...to Święta Bożonarodzeniowe Będziesz mieć kolorowe
jak zdążą zakwitnąć...
- Storczykowa

Mam nadzieję, że pęd Vandy nie opadnie. Urósł bardzo szybko, jak na nienajlepsze warunki świetlne i chłód. Strasznie byłam zdziwiona, jak go zobaczyłam, bo spodziewałam się pędów Vand dopiero na wiosnę.
A Phal. na razie 11 puszcza pędy (w tym pink panther i jego keiki). Keiki puszcza 2 pędy, pink panther 1. Pędziki mają jeszcze 2 niewiadome z przeceny (ale 1 jakby się zatrzymał pędzik), liodoro, taki woskowaty w duże rózowe kropki, biały w bordowe ciapki, biały w rózowe drobne piegi, biały, 2 Phal. philadelphia... Powinny kwitnąć koniec grudnia/początek stycznia.
A Phal. na razie 11 puszcza pędy (w tym pink panther i jego keiki). Keiki puszcza 2 pędy, pink panther 1. Pędziki mają jeszcze 2 niewiadome z przeceny (ale 1 jakby się zatrzymał pędzik), liodoro, taki woskowaty w duże rózowe kropki, biały w bordowe ciapki, biały w rózowe drobne piegi, biały, 2 Phal. philadelphia... Powinny kwitnąć koniec grudnia/początek stycznia.
- trzynastka

Masz piękne storczyki
. Phalaenopsisy lubię najbardziej. Nie wiem jak rodzice mogą się nie zachwycać
. U mnie nie wyrosło jeszcze ani jedno keiki a szkoda, bo mogłabym się z kimś wymienić. Ale ja hoduję storczyki dopiero od zeszłego roku.
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Ostatnio królują u Ciebie same różowości
Ja zachwycam się baaardzo tym czerwonym (doritaenopsis?)- on był na allegro wystawiony jako phalaenopsis? Zaglądam tam czasem, ale go nie widziałam.
A keiki masz piękne, zdrowiutkie, co się dziwić, że zachciało mu się kwitnienia? ;)
Ja zachwycam się baaardzo tym czerwonym (doritaenopsis?)- on był na allegro wystawiony jako phalaenopsis? Zaglądam tam czasem, ale go nie widziałam.
A keiki masz piękne, zdrowiutkie, co się dziwić, że zachciało mu się kwitnienia? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Te bordowe są jeszcze na allegro http://www.allegro.pl/item778120027_pha ... o_300.html
Ale cena jak dla mnie za wysoka
Ale cena jak dla mnie za wysoka
- trzynastka

i chyba nie tylko dla Ciebie*Kasia pisze:Ale cena jak dla mnie za wysoka