Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej

Post »

Dusia, ty nie bądź taka skromna :) Masz cudne Phalaenopsisy. I muszę ci powiedzieć, że poza nimi chyba tylko Nobile jest równie piękne, gdy kwitnie. No i oczywiście wszystkie vandowate. Z tych ostatnich mam tylko jedną młodziutką Ascocende, więc zachwycam się oglądanymi na fotkach forumowiczów, w tym i twoimi oczywiście.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Anusska pisze:Piękne kwitną, śliczne mają kwiatki :) Botanicznych masz już całkiem sporo :wink:
Tylko zastanawiam się, czy aby na pewno dobrze zrobiłaś, wkładając Phal. equestris pod foliową torebkę :roll:
Wydaje mi się, że raczej jest to sposób reanimacji biednych kwiatuszków bez żadnych korzonków, a ten storczyk raczej wymaga ruchu powietrza.
Botanicznych mam tylko 8 (bellina, amboinensis, violacea, 2 lueddemaniany, equestris, 2 equestrisy ilocos alba). A equestris ma bardzo mało korzonków i wiotkie liścia, więc go dałam pod torebkę, amboinensisa też.
Dusia, ty nie bądź taka skromna Masz cudne Phalaenopsisy. I muszę ci powiedzieć, że poza nimi chyba tylko Nobile jest równie piękne, gdy kwitnie. No i oczywiście wszystkie vandowate. Z tych ostatnich mam tylko jedną młodziutką Ascocende, więc zachwycam się oglądanymi na fotkach forumowiczów, w tym i twoimi oczywiście
Lubię moją kolekcję i podoba mi się, ale moja kolekcja to nic w porównaniu z kolekcjami niektórych osób. A Phalaenopsisy to mój ulubiony rodzaj na równi z Vandami. Ze względu na brak miejsca mam mało storczyków, bo tylko 61 Phalaenopsis i 8 Vandowatych. Chciałabym mieć dużo Vand, ale na tak ogromne storczyki musiałabym mieć dodatkowy parapet, a moi R. niezbyt lubią storczyki i u nich stoi tylko kilka Phalaenopsis.

A penang girl niestety zaczął dzisiaj przekwitać.... Ok. 9 Phalaenopsisów ma pędy. Keiki Phal. pink panther ma nawet 2, mimo, że jeszcze nie zostało oddzielone. Oprócz pędzików na keiki pink panther puszcza 1 pęd spomiędzy liści dorosłej rośliny. 2 jego stare pędy właśnie przekwitły, a na trzecim jest keiki.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja caly czas się zachwycam tym Penang girl... Może kiedyś sobie go sprawię..Trudno się go doprowadza do kwitnienia?I czy lubi ciepełko zimą<bo u mnie tak zimą grzeją, że noca to nawet +28 stopni mam eh...>...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

ja też jestem oczarowana tym cukiereczkiem ;:87 ;:87 ;:87
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ale masz kwitnących kwiatów :shock:
I przestań narzekać, bo każdy ma coś co by bardzo chciał, a nie jest dane mu to mieć. Albo musi się za tym "nachodzić", im bardziej się na coś czeka i trudniej to dostać tym bardziej potem cieszy ;:2

PS. ten pod folią to ten equestris? jeżeli on jest w kiepskiej formie to ja bym mu obcięła pędy, bo one zapewne są przekwitnięte. teraz powinien iść w korzenie i poprawić sprawność liści, skoro piszesz, że one słabe są. nie powinien chyba raczej kombinować z kwiatami.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kochana nie narzekaj masz przeuroczą kolekcję:) cudnie kwitną i naprawdę jest na czym oko zawiesić ;:1
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Ja caly czas się zachwycam tym Penang girl... Może kiedyś sobie go sprawię..Trudno się go doprowadza do kwitnienia?I czy lubi ciepełko zimą<bo u mnie tak zimą grzeją, że noca to nawet +28 stopni mam eh...>...
Niestety już mi przekwitł :/ . Ale nie wiem, jak się doprowadza do kwitnienia, bo mam go od niedawna. U mnie stoi nad kaloryferem, więc ma ciepło, ale od okna jest chłodno. Ogólnie mój pokój zimą jest chłodny (bez kaloryfera jest ok. 18-19 stopni), a latem bardzo gorący (22-30 zależy, jak ciepło jest na podwórku).
Ale masz kwitnących kwiatów
I przestań narzekać, bo każdy ma coś co by bardzo chciał, a nie jest dane mu to mieć. Albo musi się za tym "nachodzić", im bardziej się na coś czeka i trudniej to dostać tym bardziej potem cieszy

PS. ten pod folią to ten equestris? jeżeli on jest w kiepskiej formie to ja bym mu obcięła pędy, bo one zapewne są przekwitnięte. teraz powinien iść w korzenie i poprawić sprawność liści, skoro piszesz, że one słabe są. nie powinien chyba raczej kombinować z kwiatami.
Ja jestem zadowolona z kolekcji, ale ciągle mi się coś marzy. A z tych, co mam, najdłużej czekałam na niebiesko-fioletową Vandę w kratkę, bo ponad 3 lata. O Vandzie zaczęłam marzyć w pierwszych miesiącach fascynacji storczykami, a kupiłam dopiero rok temu (tą niebieską, najbardziej wymarzoną, bo inne kolory to już wcześniej miałam). To dziwne, że tego najczęściej spotykanego koloru Vand tak długo nie umiałam znajść.

A equestrisowi ostawiłam pędy tylko dlatego, że jest szansa na keiki, a jakby padła roślina, to może chociaż keiki by się ostało. Chciałam mu obciąć, ale uznałam, że keiki może być dla niego jedyną szansą na przeżycie.

A teraz niestety sporo przekwita, ale 11 puszcza nowe pędy (dzisiaj znalazłam 2: jeden na lekko pachnącym żółtym z biedronki, a drugi na takim kupionym z przeceny, bez kwiatów). Bardzo jestem ciekawa, jakie kolory będą mieć te przecenione. Czasem warto oglądać przecenione, bo tanio można kupić coś ciekawego i mieć niespodziankę, jak zakwitnie.
A pęd Vandy (niebieskiej) jest już bardzo duży. Musiałam ją odwrócić, by nie zderzył się z szybą.
A różową Vandę, tą z plamami na liściach, wykąpałam wczoraj w nawozie. Mam nadzieję, że jej to pomoże. Phalaenopsisom z plamami pomogło, a plamy Vandy są podobne, ino mniejsze a liść jest bardzo słabo mozaikowany. Liście Phal. były normalne, ale Phal. się różnią od Vand.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędzik Vandy:
Obrazek

Parę Phalaenopsis:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i obrazek, który dzisiaj namalowałam:
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow...ale pędzik vandusi piękny...i jeszcze 11 pędzików u falków...no no...to Święta Bożonarodzeniowe Będziesz mieć kolorowe :D jak zdążą zakwitnąć...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że pęd Vandy nie opadnie. Urósł bardzo szybko, jak na nienajlepsze warunki świetlne i chłód. Strasznie byłam zdziwiona, jak go zobaczyłam, bo spodziewałam się pędów Vand dopiero na wiosnę.

A Phal. na razie 11 puszcza pędy (w tym pink panther i jego keiki). Keiki puszcza 2 pędy, pink panther 1. Pędziki mają jeszcze 2 niewiadome z przeceny (ale 1 jakby się zatrzymał pędzik), liodoro, taki woskowaty w duże rózowe kropki, biały w bordowe ciapki, biały w rózowe drobne piegi, biały, 2 Phal. philadelphia... Powinny kwitnąć koniec grudnia/początek stycznia.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:heja ładny obrazek :) no i trzymam kciuki za wandę na pewno będzie cudnie kwitła
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Masz piękne storczyki :D . Phalaenopsisy lubię najbardziej. Nie wiem jak rodzice mogą się nie zachwycać :wink: . U mnie nie wyrosło jeszcze ani jedno keiki a szkoda, bo mogłabym się z kimś wymienić. Ale ja hoduję storczyki dopiero od zeszłego roku.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ostatnio królują u Ciebie same różowości :)
Ja zachwycam się baaardzo tym czerwonym (doritaenopsis?)- on był na allegro wystawiony jako phalaenopsis? Zaglądam tam czasem, ale go nie widziałam.
A keiki masz piękne, zdrowiutkie, co się dziwić, że zachciało mu się kwitnienia? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Te bordowe są jeszcze na allegro http://www.allegro.pl/item778120027_pha ... o_300.html
Ale cena jak dla mnie za wysoka :?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

*Kasia pisze:Ale cena jak dla mnie za wysoka
i chyba nie tylko dla Ciebie :(
Zablokowany