Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy coś mi podżera młode listki cytryny? Jak temu zaradzić?

Obrazek Obrazek Obrazek
Roślina stała na balkonie, podlewam ją prawie codziennie, tak szybko ziemia wysycha i najmłodsze przyrosty wtedy omdlewają. Teraz stoi na parapecie okna wschodniego. Co dwa tygodnie zasilam ją nawozem do cytrusów, rośnie w ziemi do cytrusów. Czasem też nawożę dolistnie florovitem.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To maleńkie zielone gąsienniczki, u mnie też się pokazały wystarczy oglądać dokładnie najmłodsze liście szczególnie od spodu głównie na nich żerują i po prostu je palcem zgniatać, nie jest konieczny oprysk bo przy dokładnych oględzinach można je wyeliminować ręcznie. :wink:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To dobrze że nie trzeba pryskać. Przed chwilą dokładnie obejrzałam cytrynkę i nie znalazłam gąsienic. Może prysznic który jej niedawno zrobiłam pomógł. Dziękuję :) Będę ją jeszcze obserwować :)
Awatar użytkownika
skalimonka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2008, o 23:13

Post »

Pocwalę się moją mandarynką :) Ma juz 1,20m i dalej rośnie jak oszalala :)
kaktusowata kociara :)
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy trzeba zacząć wprowadzać cytryny w stan spoczynku ? Mam 3 sztuki w domu - 2 z pestek i jedną skierniewicką .Czy to już na nie pora ,czy jeszcze nadal je dokarmiać i systematycznie podlewać ? Skierniewicka pewnie musi jeszcze troszkę ,,popracować'' bo ma zielonego owocka ,a te z pestek troszkę już gubią liście .Niestety wcześniejsze sezony zimowe stały w ciepłym pomieszczeniu i nie odpoczywały .Czy na okres spoczynku zgubią wszystkie liście ?
x-C-j
---

Post »

Możesz już całkowicie zaprzestać podlewania nawozem, mineralnym i przejść tylko na dodawanie do wody biohumusu, pamiętaj że podlewa się wodą miękką (np. przegotowaną i odstaną min.12 h) od tego też czy będą i jak zimowały zależy jakie możesz zapewnić im warunki, jeśli mogą mieć jasno i przedział temp. 10-15 stopni to są to warunki idealne jeśli takich nie masz to nie mówimy o zimowaniu tylko o spowolnieniu wegetacji i tu wtedy ogranicza się podlewanie. Możesz spokojnie zacząć przygotowywać je do odpoczynku zimowego. Na skierniewickiej owoc sobie spokojnie dorośnie i nabierze kolorów przez zimę nawet i nawet jeśli będzie roślina podlewana samą wodą. :wink:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam możliwość zimowania cytryn w jasnym ,chłodnym pomieszczeniu .Tyle,że wiązałoby się to z przestawieniem ich z miejsca w którym teraz rosną ,a cytryny chyba nie lubią zmiany miejsc ? Więc co będzie lepsze - pozostawić je w cieple i całą zimę je normalnie podlewać ,czy jednak je przestawić i przezimować. O podlewaniu miękką wodą pamiętam ,kupuję zdemineralizowaną .
x-C-j
---

Post »

Normalnie przestaw i zimuj cytrusy oszczędniej podlewając i bez nawozu całkowicie, nic im nie będzie a z pewnością wyjdzie im to na dobre. Możesz je podlewać wodą przegotowaną i odstaną minimum 12 h, nie musisz podlewać demineralizowaną. :wink:
Awatar użytkownika
dansza67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2009, o 23:56

Post »

Witam,mam pytanie odnośnie innego traktowania cytryny zimą, czy to jest konieczne?
Mam cytrynę wyhodowaną z pestki może pięć lat dokładnie nie pamiętam i zawsze czy to zimą czy latem tak samo z nią postępowałam.W jakim celu zimą inaczej się ją pielęgnuje?
x-C-j
---

Post »

Pasowało by pisać normalną czcionką a nie drukiem bo ten w netykiecie oznacza krzyk a nie o to chyba Ci chodziło. Poza tym to czy zimować czy też nie zależy od wielu czynników min. od wieku cytrusa i warunków jakie możesz zapewnić. :wink:
Awatar użytkownika
dansza67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2009, o 23:56

Post »

Szczerze mówiąc to ja od niedawna ,zaczęłam się zbliżać do komputera i nie wiedziałam że to jest istotne.Poprawiłam.
Dansza
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja

Post »

No i Czarodzieju, po nitce do kłębka, od róż RoseMarka do... Limy Meksykańskiej, której właśnie przed chwilą stałam się właścicielką :wink: Teraz pewnie będę już tutaj częstym gościem :lol: I tak, latem czarodziejska limonka zagości w magicznym ogrodzie :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-C-j
---

Post »

mag poczytaj na początek te tematy :wink:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Lekcje już odrobione... od dechy do dechy :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-C-j
---

Post »

Wiec wiesz już o tym ze należy zapewnić cytrusowi okres powegetacyjny i odpowiedni zakres temp. ? :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”