Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Carisma pisze:Ja swoje wsadziłam w zeszłym tygodniu, coś tam widać zaczątki listka, teraz wyjdzie, czy dobrze je zimowałam :lol:
Listki roślina wypuści nie zależnie od zimowania czy przebiegło dobrze czy nie było go w cale.

Od prawidłowego zimowania zależy czy roślina wypuści kwiaty.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fibius pisze:
Carisma pisze:Ja swoje wsadziłam w zeszłym tygodniu, coś tam widać zaczątki listka, teraz wyjdzie, czy dobrze je zimowałam :lol:
Listki roślina wypuści nie zależnie od zimowania czy przebiegło dobrze czy nie było go w cale.

Od prawidłowego zimowania zależy czy roślina wypuści kwiaty.

Wiem o tym :wink:
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Mam problem z zasuszaniem cebul. Posiadam trzy cebule od trzech tygodni są bez grama wody i tylko u jednej z nich zaobserwowałam żółkniecie jednego liścia. Czy to zasuszenie tak właśnie przebiega?Moje cebule będą zimować w lodówce,proszę napiszcie przez jaki okres mają w niej przebywać?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

poczekaj jeszcze z miesiąc bez podlewania, potem zetnij wszystko i porządnie podsusz cebule kładąc je na lekko ciepłym kaloryferze "do góry nogami" miejscem cięcia do kaloryfera, jeśli porządnie nie wysuszysz cebul w lodówce mogą zgnić. :wink:
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Dzięki Czarodzieju za pomoc.
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Obrazek

Hej mam pytanie, chce te 2 cebulki posadzic, czy mam ta mala odlaczyc, ona tez ma maly listek.??
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26

Post »

Obie powinny być jaż posadzone, a ta pierwsza z prawej już dawno, potrzebuje teraz dużo swiatła. Ja bym oddzieliła tą małą, też do wsadzenia.
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Dzięki, dzis je kupilam u zaraz posadze

a mam jeszcze pytanie, zasuszylam cebulke, czy ta ziemie mam otzrepac, a z korzeniami co zrobic??

Dzięki

Obrazek
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Po zasuszeniu cebuli zasuszamy korzenie. Trzeba usunąć ziemię, 2 tyg zasuszać korzenie, potem obciąć je, zostawiając ok 1,5-2 cm. Wymoczyć w środku przeciwgrzybowym i do lodówki na 3 miesiące.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Kinga Domańska pisze:Po zasuszeniu cebuli zasuszamy korzenie. Trzeba usunąć ziemię, 2 tyg zasuszać korzenie, potem obciąć je, zostawiając ok 1,5-2 cm. Wymoczyć w środku przeciwgrzybowym i do lodówki na 3 miesiące.
Dokładnie tak potwierdzam. :wink:
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Re: Amarylis, Hypeastrum

Post »

:wit
Chciałam pokazać mojego hipka i jednocześnie proszę o identyfikację. Jest ładny, ma ładny różowy kolor, ale pozostaje pewien niedosyt. ;) Miał być Elvas... Czy ktoś może kupował Elvas u sprzedawcy na Allegro i czy wyrósł komuś Elvas? Czy tylko ja dałam się zrobić w balona? :roll:

Obrazek

Obrazek
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Jeżeli jest różowy, to może być Susan. Na zdjęciu jest trochę za bardzo czerwony, ale wiadomo zdjęcie może przekłamywać kolory :(
Jeśli chodzi o Allegro, to ja w zeszłym roku kupowałam tam cebulki i chyba na 12 tylko 2 zgadzały się z tym co zamówiłam :x
Dorota
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Pingu-pięknie artystycznie go uchwyciłaś ;:63

Jeśli jest różowy to dla mnie to również na Susan wygląda.
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

Dziękuję za identyfikację. Jest różowy. To drugie zdjęcie wyszło ciut za czerwone, kolory zbyt intensywne. Zauważyłam, że w zależoności od światła, kolor się zmienia. Raz jest intensywny róż, w innym świetle blady róż. Teraz jak na niego patrzę, to jest ciemny kolor. (jak na 1 fotce) :D Fajnie. Ale tak czy siak wychodzi, że to faktycznie Susan.

No to mnie pocieszyłaś z tymi cebulkami. ;) To faktycznie loteria... :lol:

Może ta fotka będzie lepsza (oświetlony białą diodą z komórki):

Obrazek
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

A oto mój hipek
ObrazekObrazek
Może ktoś chciałaby się podzielić innymi kolorami :)
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”