Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu, to grzybki wg Twojego przepisu Obrazek

Muszę poszukać chętnych na algi, bo teraz po zalaniu wodą odlewam jakieś dwie szklanki, a kuleczki pozostałe w dzbanku maja średnicę 5-6mm
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Grzybki wyglądają super... mniamuśne... rydzyki na dodatek... najlepsze na świecie!

Algi mam teraz w słoiku 3 litrowym, bo pijemy we dwójkę. Jak tylko będę mieć przepisy na maseczki natychmiast się podzielę nimi, żebyśmy były najpiękniejsze we wsi :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Posty: 117
Od: 11 cze 2009, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

I ja Ci przynoszę coś mniamuśnego:
Obrazek


i jeszcze w sprawie buraczków...absolutnie kwaśne nie wychodzą ,
"light" :D raczej :D pomyliłam się tylko , co do ilości sztuk słoików z porcji :
napisałam osiem....dawno z j e d n e j porcji nie robiłam-koło 10 -12 wyjdzie....
Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Jaśmina pisze:I ja Ci przynoszę coś mniamuśnego:
Obrazek
Normalnie Cię uduszę żywcem za to zdjęcie :!: :!: :twisted: Pachnie mi w całym biurze ;:214 :;230
Ale ja Ci pokaże :!: :!: ... za tydzień Ci pokażę, bo dzisiaj właśnie pekluję szyneczkę, schab i karczek, a jeszcze kurczaka zrobię, a co :!:
Buraczki wyszły mi bardzo dobre te z Twojego przepisu, właśnie to jest ten smak sprzed lat który pamiętałam :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 31
Od: 7 maja 2009, o 22:46
Lokalizacja: śląskie

Post »

Mistrzowie!!! Dajcie przepisy na te mniamnuśne wędlinki. Proszę ;:13
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

anka51 pisze:Serdeczne dzięki Andziu1. A czy możesz zrobić zdjęcie swojej wędzarni i pokazać na forum? Napisz gdzie są wskazówki do tworzenia wędlinek własnym sposobem, ja nowicjusz chcę się przymierzyć do tego dzieła. Kupne wędlinki są w smaku bardzo be. Mój mąż nie bardzo chce zabrać się do roboty, więc muszę sama wziąć się za to dzieło.Serdecznie pozdrawiam. ;:63
Nasza wędzarnia to najprostsza skrzynia zbita z desek i ustawiona na skarpie.... dopiero mamy w planach budowanie grillo-wędzarni... może uda sie w przyszłym roku. Póki co taka wystarcza:
Obrazek

Za kiełbasy absolutnie sie nie biorę jeszcze, bo i sprzętu i samozaparcia brakuje. Ale szynki, balerony, schab i pierś z indyka oraz pstrągi mamy już opanowane. Teraz będę wędzić kurczaka wg. przepisu ze strony z wędlinami.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 31
Od: 7 maja 2009, o 22:46
Lokalizacja: śląskie

Post »

Wędzarnia prosta, przydatna i skuteczna, to najważniejsze. Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

anka51, cieszę sie jeśli mogłam CI pomóc :lol:

A ja zaszalałam tak, prościutko i baaardzo smacznie, nie pamiętam skąd ten przepis mam... tylko reszte wina trzeba było od razu wypic, żeby się nie zepsuło...oczywiście :twisted:

Kurczak po meksykańsku
• 12 pałek z kurczaka
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 1 puszka pomidorów
• 1 łyżka koncentratu
• ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 2 cebule, ząbek czosnku,
• szczypta gałki muszkatołowej, 3 goździki, szczypta cynamonu – zmielone
• pęczek natki pietruszki
• pieprz, sól, olej do smażenia

Mięso natrzeć solą i pieprzem – zrumienić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na reszcie tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, dodać koncentrat, posiekane pomidory z zalewą, wino i fasolę.
Mieszając zagotować, doprawić przyprawami, zalać tym mięso, przykryć i piec w piekarniku 40 min. W temp. 180 st.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 31
Od: 7 maja 2009, o 22:46
Lokalizacja: śląskie

Post »

Przepis wygląda na smakowity. Spróbuję. ;:60
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ostatnie dwa dni nie dało się korzystać z forum, więc dopiero dzisiaj "chwalę się" weekendowymi smakołykami:
Wędzonki...
Upsss... a jak się teraz zamieszcza zdjęcia?? już wiem ;:1
Domowy chlebek... stygnące wędzonki na strychu... i czekające na spożycie w kuchni...
http://forumogrodnicze.info/addform.html?%20Obrazek%20Obrazek%20Obrazek

Kurczaka robiłam po raz pierwszy - jest GENIALNY! zaraz zamieszczę przepis z własnymi już uwagami. Polecam gorąco. :!:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Przepis na kurczaka wędzonego
Surowiec.
1 lub 2 kurczaki - najlepiej 2, bo jest na prawdę świetny :P

Przygotowanie tuszek kurczaka.
Oglądamy tuszki kurczaków; usuwamy ewentualne pozostałości piór, odcinamy szyjkę, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka.

Peklowanie - na peklosoli.
Przyrządzamy solankę o stężeniu odpowiednim do wagi mięsa, tzn. na przykład na 2 kurczaki ważące po 2 kg. należy przygotować 1,6 l wody + 232 gramy peklosoli. Wodę zagotować z przyprawami - ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra, kilka ząbków czosnku w łupinach, kilka goździków, kilka ziaren pieprzu lub grubo zmielony pieprz, szczypta cukru. Rozpuścić w tym peklosól. Ostudzić i zalać kurczaki, dodać jeszcze kilka ząbków czosnku w łupinach koniecznie, bo jest bardziej aromatyczny.
Czas peklowania - 18 - 24 godz.

Przygotowanie do parzenia.
Przygotowujemy dużo natki pietruszki i 2-3 łodygi selera, całość myjemy i następnie tą zieleninę wpychamy do wnętrza kurczaka, napychając prawie do pełna.

Parzenie.
Tak wypełnionego kurczaka wkładamy do wody o temp. 85 - 90 st.C i parzymy przez około. 10 min. Następnie obniżamy temperaturę wody do około 75 - 80 st.C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi, temp. 65 - 68 st. C (ze względu na ptasią grypę proponuję temp. wewnątrz 72 - 73 st.C).
Do wody należy dodać jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i ulubione zioła, np. świeży rozmaryn albo lubczyk.
W przypadku braku odpowiedniego sprzętu do pomiaru temperatury, kurczaka należy zaparzać 45-60 minut ? w zależności od wagi ptaszydła.

Studzenie.
Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy na talerz lub inne naczynie żeby przestygł i po około 30 minutach wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka (jak by była obok wędzarnia to jeszcze ciepłego można wędzić). Kurczaki wieszamy za skrzydełka w specyficzny sposób sznurek idzie pod skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.

Wędzenie.
Rozgrzewamy wędzarnię do temp. 45 - 50 st.C i wędzimy do momentu, gdy skórka jest podgrzana i robi się lekko mazista. Zaczynamy wtedy wędzić gęstym dymem - w praktyce przykrywamy wędzarnię zostawiając mały otwór na ujście dymu.
Wędzimy na kolor jaki sobie życzymy. Kurczak po uwędzeniu nadaje się jeszcze gorący i pachnący, do spożywania - dobrze jest mieć do popijania - destylat ;:1
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

W ogrodowym wątku Jaśminy zobaczyłam taaaaką ilość orzechów, że od razu zachciało mi się tortu orzechowego z bitą śmietanką...
TORT ORZECHOWY
? 30 dag orzechów włoskich ? zmielić
? 8 jajek
? 30 dag cukru
? 3 łyżki mąki
? 3 łyżki bułki tartej
? ? opakowania proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, orzechy, mąkę i bułkę tartą. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać sok ze świeżej pomarańczy lub cytryny.
Ciasto piec ok. 30-40 minut
Przełożyć bitą śmietaną: ? l kremówki ? ubić z cukrem waniliowym i dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody lub mleka. Do śmietany można dołożyć 1-2 łyżki zmielonych orzechów lub pokruszoną drobniutko gorzką czekoladę.

To jedno z niewielu ciast, które piekę bo zawsze wychodzi... ;:1
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Niedawno byłam na pożegnaniu naszego pracownika i takie coś zostało tam podane, że w pierwszej chwili nie rozpoznałam, że to ryba :!: Oczywiście natychmiast został "wysępiony" przepis:

RYBA PO JAPOŃSKU
1 kg ryby (to była panga, ale wiecie jak to z ta panga bywa... ja nie mama do niej zaufania)
1 słoik papryki konserwowej - czerwonej
1 słoik ogórków konserwowych
3 cebule
Rybę pokroić w kostkę , a warzywa w kosteczkę :P
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki ketchupu ostrego
4 łyżki octu
koncentrat pomidorowy - wszystkie składniki zagotować.
Ciasto naleśnikowe do ryby: 6 jajek+maka+jarzynka+pieprz (lub inne dowolne ciasto naleśnikowe)
Rybę usmażyć w cieście i ostudzić. Ułożyć w wysokim naczyniu, na to pokrojone warzywa i gorąca zalewę - odstawić na 2 dni.

Smacznego ;:4
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5220
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Bardzo ciekawe przepisy ;)
Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś coś z tego zrobić ;)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Cieszę się, że Ci się podobają te przepisy. Wszystkie są dosyć proste, bo ja "stety-niestety" leniwa troszkę jestem , więc na pewno uda Ci się wypróbowac niejeden z nich...;:132
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”