Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jeszcze po drugiej stronie "trawnika" 3m średnicy i jakość jak na zdjęciu :lol:
Z trawnikiem coś muszę pomyśleć, co zrobić.
Obrazek

Podobno ciemierniki lubią p/cień i cień, a ten zobaczcie gdzie się wysiał
Obrazek

Trochę jesiennych kolorków
Obrazek

Obrazek

Będzie kwitła :!:
Obrazek

Żurawki w tym sezonie mnie zachwyciły, są piękne cały czas. Na pewno będą u mnie na stałe.
Mam tylko nadzieję, że będzie się im u mnie podobało.
Obrazek

Zawilec, niestety zagubiona nazwa. Kwitnie później niż zwykły japoński i jest ciemniejszy i niższy ok 60cm.
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pochwalę się - jedna z lilii azjatyckich wytworzyła taką cebulę :shock:
Obrazek

Obok jest doniczka 9x9cm

Clematis bylinowy, wczoraj już mu się osypały kwiatki, ale na zdjęciu będzie mógł być podziwiany przez całą zimę
Obrazek

I jeszcze moje przedszkole.
Obrazek

I na koniec trochę kolorów
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam już wysadzone wszystkie hosty :D
Jakbym tak dobrze pokombinowała i wybrała takie mniejsze, to jeszcze mam miejsca na kilkanaście host :!:
Niestety dalej nie wysadziłam trzech odmian irysa - cały czas szukam im dobrego miejsca :?
Chciałabym dziś skosić trawnik - potem ma padać więc mogą być problemy. Mam tylko nadzieję, że nie zacznie lać jak tylko wrócę z pracy.
Cebulowe oczywiście czekają na moje zmiłowanie. Tulipanki od razu miały powiedziane, że będą wysadzone dopiero w październiku (chyba,że się termin trochę przesunie :wink: ) Na miejscu jest tylko jeden hiacynt - wysadziłam go do koszyka, a po kilku dniach chciałam przestawić. Okazało się, że się już pięknie ukorzenił i nie miałam wyjscia - wysadziłam :D Trochę cebul wysadziłam w doniczki, ale to kropla w morzu i czekają na wysadzenie do gruntu.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irysy na miejscu, większość roślin z poczekalni wysadzona - z wyjątkiem oczywiście cebul.
Natomiast dziś znowu przybyło kilka roślin do wysadzenia.
Niestety muszą poczekać do jutra. Dzień coraz krótszy i ciężko się wyrobić.
A pomyśleć, że jeszcze niedawno do dziewiątej spokojnie można było w ogrodzie pracować.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj, powiedz co to za roślinka kwitnąca na czerwono to bylinka czy coś cebulkowego? Piękne kolory żurawek, pomierz odległości pomiędzy hostami, swoje muszę przesadzić a wydawało mi się ze jest sporo miejsca.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 pisze:Witaj, powiedz co to za roślinka kwitnąca na czerwono to bylinka czy coś cebulkowego? Piękne kolory żurawek, pomierz odległości pomiędzy hostami, swoje muszę przesadzić a wydawało mi się ze jest sporo miejsca.
Dziękuję Aniu za odwiedziny.
Ta czerwono kwitnąca roślinka jest cebulowa i niestety wymaga wykopywania na zimę. Nazwę sprawdzę jutro, bo zapomniałam :oops: a teraz już ciemno.
Co do host to rozmyślnie są gęsto posadzone - to maluchy z in vitro i jak podrosną do dostaną odpowiednią ilość miejsca. Chociaż nie jest to pewne do końca :wink: - jak widzę piękne zestawienia host przenikających się wzajemnie to poważnie się zastanawiam nad ilością miejsca dla moich.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Atka-a1 pisze: jak widzę piękne zestawienia host przenikających się wzajemnie to poważnie się zastanawiam nad ilością miejsca dla moich.
Spokojnie 2-3 lata wytrzymają przy tych odległościach, a znając Beatkę to przesadzanie sprawia jej samą przyjemność ;:10
Ta czerwona piękność to Bessera elegans. Nie wiem dlaczego zapamiętałam jej nazwę, skoro jej nie mam, ale mi się podoba. Szkoda tylko, że wymaga wykopywania. :cry:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ją przechowywać czy podobnie jak krokosomie?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ja pierwszy raz i po prostu wykopię, potem do piwnicy. Może przesypię trocinami, nie wiem jeszcze :oops: Sprekelię, którą też trzeba wykopywać trzymam "gołą" w doniczce w piwnicy i bardzo ładnie zimuje.
Dziś jak nie będzie za bardzo padało chciałabym zrobić porządek z kompostownikiem. Pytanie czy mi się to uda?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie pada poczekasz więc z pracami w ogrodzie, przed zimą taki deszcz to zbawienie dla roślin. W piwnicy zimują karpy dalii i mieczyki przysypuję suchym piaskiem też dobrze zimują. W trocinach nigdy nie trzymałam cebulek , czy inne cebulkowe po wykopaniu też tak przetrzymujesz?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie nigdy nie przesypywałam trocinami, ale słyszałam, że tak można.
Może i piaseczek lepszy, skoro wypróbowałaś to i ja tak zrobię. Do tej pory przechowywałam tylko Sprekelię i jak pisałam bez niczego. Bardzo dobrze zimuje u mnie w ten sposób.
Z kompostem zrobiłam porządek, przemieszałam, dodałam trochę świeżynki i deszczyk podlał za mnie :wink: Jutro zakryję i będzie czekał na wiosnę. Powinien być na wiosnę gotowy, bo tych nowych dodatków jest malutko i ładnie wymieszane.
Z mojego "warzywniaka" też powyrywałam resztki pomidorów i cukinii. Niestety zbiory pomidorów się nie powiodły, natomiast cukinii choć niewiele było to zamierzam ją w przyszłym roku również posadzić. Tylko jakiegoś dobra będę musiała jej zadać na wiosnę.
Czy widzicie, ile razy padło dziś u mnie słowo wiosna? Czekam już na nią z utęsknieniem. I dzień dłuższy, i kwiatki coraz nowe się pokazują, i ptaki śpiewają....
Ale teraz trzeba zapracować na te wiosenne kwiatki i je wysadzić - mówię o cebulowych.
Mam tylko nadzieję, że nie zapomnę o żadnej cebulce, niestety czasem mi się to przytrafia :evil:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko jeśli chcesz też tak przysypać to pod spód podłóż kawałki desek a mieczyki koniecznie ustaw tak jak do sadzenia, bo na wiosnę wypuszczają liście i jak stoi krzywo to kwitną pod różnymi kątami. Pomidory posadziłam w gruncie i nawet jednego nie zjadłam choroba grzybowa. :(
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 pisze:Beatko jeśli chcesz też tak przysypać to pod spód podłóż kawałki desek a mieczyki koniecznie ustaw tak jak do sadzenia, bo na wiosnę wypuszczają liście i jak stoi krzywo to kwitną pod różnymi kątami. Pomidory posadziłam w gruncie i nawet jednego nie zjadłam choroba grzybowa. :(
No właśnie ja też w gruncie posadziłam. Co prawda spróbowałam dwa pomidorki, ale były małe jak śliweczka.
W przyszłym roku nie bawię się w to. Posadzę tylko cukinię. Jedną :D Wystarczy na bieżące potrzeby, bo przetworów z cukinii nie robię.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cukinię spożytkowałam na leczo przepis z forum :;230 jedną porcję rodzina zjadła na bieżąco jest pycha. Druga schowana na zimę. Moja mamusia co przyjdzie to mi przyniesie jedną, smażyłam w bułce ale ile można. Mam przepis na sałatkę zimową ale nikt już nie chce jeść i jeszcze jedną na dżem z cukinii ale ten zapach ja nie mogę. :lol:
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robiłam zupę z cukinii - przepis od teściowej i placki - podobnie jak ziemniaczane. Wydaje mi się, że jak nie można przejeść lub przerobić jakiegoś owocu czy warzywa, to pozostaje potem kac moralny. Dlatego będę miała w przyszłym roku tylko jedną :wink:
Kaca to ja wolę mieć po nalewkach :wink:
Wysadziłam wreszcie wszystkie lilie, na razie w doniczki, ale i tak już jest postęp :D Następne w kolejce są narcyzy i drobnica, a tulipany zostawiam na razie.
Tylko jak ja potem poupycham te doniczki na rabatach :shock: Będzie z tym trochę roboty :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”