tak wygladała rok temu 
To moj nowy nabytek w ziemi któremu nie mogłam sie oprzeć.....KALANCHOE

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

tak wygladała rok temu 

Po "wejściu w temat hydroponika" zastanawiałam się własnie nad tym czy wszystkie kwiaty można hodować tym sposobem a jeśli nie to które należy skreślić z tej listy ?Teresa600 pisze:Zapomniałam sie pochwalic trzykrotką.........w ziemi hodowaną od szczepki

Też się martwiłam o zwisające kwiaty, ale o dziwo bardzo dobrze się w granulacie trzymająchristinkrysia pisze:Teresa600 pisze:Zapomniałam sie pochwalic trzykrotką.........w ziemi hodowaną od szczepki
Trzykrotka odpowiedziała mi częściowo na pytanie - wybór sposobu prowadzenia pędów oryginalny ale pracochłonny a jak zachowują się długie zwissające pedy w hydroponicznej uprawie?

obiecana hoja campacta
aloes....rośnie bardzo wolno.Szczepke dostałam w maju tego roku
a tu znowu figus......3 szczepki wsadzone razem postaram sie zaplatać jak poprzedniego.Ja w miare wzrostu obrywam dolne listki zaplatam jak warkocz ,dopóki gałązki są jeszcze wiotkie.Chętnie posłucham rady bardziej wytrawnego ogrodnika odnośnie zaplatania.
Kasiu - mam nadzieję, że w ramach "przeciwwagi" dla ciężaru zroślichy poczyniłaś odpowiednie przeliczenia co do ciężaru doniczki, w której masz wkład - jaki to wzór matematyczny ?Kasia.N pisze: Też się martwiłam o zwisające kwiaty, ale o dziwo bardzo dobrze się w granulacie trzymająMam zroślichę w formie zwisającej, dosyć ciężka już jest ale rośnie bez problemów
Więc nie ma obaw przed prowadzeniem zwisających w hydro. Korzenie dosyć mocno oplatają granulat, więc problemem jest raczej wyciągniecie rośliny z wkładu ;)
A rośliny w hydro, faktycznie wszystkie. Ja mam nawet kaktusa ;)