Nowy ogród Jacka cz.3
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu, te astry to chyba była jednokolorowa mieszanka odmian. Na opakowaniu były jasnożółte ale ja i tak wolę białe.
Passiflorę tak jak Ci pisałem na pw., dostałaś. Myślałem, że ją rozpoznałaś. Ona nie zimuje w gruncie i jest rośliną tarasową.
Jacku mam prośbę zrób zdjęcie liści -zbliżenie passiflory to rozpoznam i wsadzę do doniczki a potem oczywiście wstawię do domu .
A co do prymulek to tylko tą bezłodygową kupowaną w OB wiosna mam jedną, choć miałam ponad 10 a inne są i na pewno będą kwitły wiosną jak co roku .
Genia
Passiflorę tak jak Ci pisałem na pw., dostałaś. Myślałem, że ją rozpoznałaś. Ona nie zimuje w gruncie i jest rośliną tarasową.
Jacku mam prośbę zrób zdjęcie liści -zbliżenie passiflory to rozpoznam i wsadzę do doniczki a potem oczywiście wstawię do domu .
A co do prymulek to tylko tą bezłodygową kupowaną w OB wiosna mam jedną, choć miałam ponad 10 a inne są i na pewno będą kwitły wiosną jak co roku .
Genia
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Geniu
Już się bałem, że zabrałem Ci jedyną prymulkę w tym kolorze. Miałem ją dziś obfocić, ale baterie się wyczerpały
Na szczęście passiflorę udało mi się. To siostrzany badylek tej Twojej

Dzięki Igo za piękne fotki
Zwłaszcza za dębikiem - goździcznik super
U mnie też floks szydlasty kwitnie "dyżurnie" pojedynczymi kwiatkami i dołączyły do niego kukliki i zawilec wielkokwiatowy. Tym bardziej się cieszę, bo kuklik zwisły kwitnie po raz pierwszy.

Dzięki Igo za piękne fotki
U mnie też floks szydlasty kwitnie "dyżurnie" pojedynczymi kwiatkami i dołączyły do niego kukliki i zawilec wielkokwiatowy. Tym bardziej się cieszę, bo kuklik zwisły kwitnie po raz pierwszy.
- JacekP

Witajcie
Miałem nic nie kupować, tylko popatrzeć
. No i popatrzyłem, wywożąc z mojej ulubionej szkółki 3 rośliny. Na usprawiedliwienie mam, że chodziły za mną od kilku lat.
guzikowiec, słoneczniczek 'Lorain Sunshine', kielichowiec

Geniu, passiflorę przesadź i trzymaj w zimnej, widnej piwnicy tak jak większość tarasowców.
Halinko, coś tam skończę z remontów ale nie wszystko. Cieszę się jednak, bo najgorsze będę miał za sobą
Dziewannę mam od Gabrysi więc i Ty taką możesz mieć, jak się ładnie uśmiechniesz do niej
guzikowiec, słoneczniczek 'Lorain Sunshine', kielichowiec

Geniu, passiflorę przesadź i trzymaj w zimnej, widnej piwnicy tak jak większość tarasowców.
Halinko, coś tam skończę z remontów ale nie wszystko. Cieszę się jednak, bo najgorsze będę miał za sobą
Dziewannę mam od Gabrysi więc i Ty taką możesz mieć, jak się ładnie uśmiechniesz do niej
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- JacekP

Witajcie Agnieszki - Agness i Agnieszko72
Na ogół mam silną wolę i podchodzę do zakupów racjonalnie. Wczoraj skłoniła mnie cena i sympatia do pani prowadzącej szkółkę (poświęciła mi wiele czasu więc nie wypadało wyjść z niczym
). Zadałem jej setki pytań i napatrzyłem się unikatowych roślin więc to było podziękowanie za miłą wizytę 
- JacekP

Niestety ja nie Grześ ale dzięki, że wpadłaś Alu
No, rarytaski, dlatego nie wszędzie można to kupić. Słoneczniczek niedrogi - 6 zeta. Inne też nie za drogie (już porównałem z cenami w necie). Musisz tam się wybrać bo warto. W przyszłym roku zdecyduję się na piękne maki orientalne, które kwitły tam, jak byłem poprzednio.
No, rarytaski, dlatego nie wszędzie można to kupić. Słoneczniczek niedrogi - 6 zeta. Inne też nie za drogie (już porównałem z cenami w necie). Musisz tam się wybrać bo warto. W przyszłym roku zdecyduję się na piękne maki orientalne, które kwitły tam, jak byłem poprzednio.
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Cześć Jacku !
Silna wola to podstawa, jak uda mi się wyjść z ogrodniczego bez zdobyczy, czuję niby podziw dla swej twardości, ale tez rodzaj niedosytu, czy zawodu heh ! Dziś omiotłam wzrokiem łany wrzosów i chryzantem, zadawalając się tylko ziemią.
Jacku, który to słoneczniczek ? Ten w największej doniczce ?
Powiesz jaki był kolor tajemniczych Twoich upatrzonych maków ?

Silna wola to podstawa, jak uda mi się wyjść z ogrodniczego bez zdobyczy, czuję niby podziw dla swej twardości, ale tez rodzaj niedosytu, czy zawodu heh ! Dziś omiotłam wzrokiem łany wrzosów i chryzantem, zadawalając się tylko ziemią.
Jacku, który to słoneczniczek ? Ten w największej doniczce ?
Powiesz jaki był kolor tajemniczych Twoich upatrzonych maków ?
-
x-d-a
Jacku, wspaniałe zakupy
Guzikowca nie mam, ale kielichowca wonnego - owszem, tylko -na razie- nie chce mi kwitnąć.
Ja dzisiaj też byłam w szkółce i kupiłam tylko to, co zaplanowałam - tzn. berberysa, odmiana Maria (złoty), i malutką hostę do kolekcji. Ale miałam wielką ochotę na wspaniały okaz figowca i śliczną wisienkę japońską Kanzan.
Potem humor mi się poprawił, bo mieliśmy nasze spotkanie forumkowe na zakończenie sezonu i nastąpiłą WIELKA WYMIANA ROŚLIN.
Miłego wieczoru, Jacku
Ja dzisiaj też byłam w szkółce i kupiłam tylko to, co zaplanowałam - tzn. berberysa, odmiana Maria (złoty), i malutką hostę do kolekcji. Ale miałam wielką ochotę na wspaniały okaz figowca i śliczną wisienkę japońską Kanzan.
Potem humor mi się poprawił, bo mieliśmy nasze spotkanie forumkowe na zakończenie sezonu i nastąpiłą WIELKA WYMIANA ROŚLIN.
Miłego wieczoru, Jacku
- JacekP

Agnieszko-Pell, mi wystarczy uświadomienie sobie, że tylko w tym roku posadziłem kilkaset nowych roślin, nie licząc tych, które przewiozłem ze starego ogrodu, żeby się powstrzymać przed zakupem kolejnych
Słoneczniczek to ten w środku, listki ma biało-zielone.
A maki orientalne - przede wszystkim czekam, aż zakwitną dwa, które posadziłem w tym roku. Tam w szkółce jeszcze są białe, różowe i chyba bordowe. Właścicielka robi sadzonki na zamówienie.
Dalu, miło mi, że wpadłaś i cieszę się, że mogliście się spotkać. Na pewno było super
Co do kielichowca, to taki byłem podekscytowany, że zapomniałem zapytać, jaki będzie kolor kwiatów, ale podejrzewam, że jest to kielichowiec chiński, czyli białe.
Alu, nie ma najmniejszego problemu
Wiem, że Grześków sporo na forum.
Słoneczniczek to ten w środku, listki ma biało-zielone.
A maki orientalne - przede wszystkim czekam, aż zakwitną dwa, które posadziłem w tym roku. Tam w szkółce jeszcze są białe, różowe i chyba bordowe. Właścicielka robi sadzonki na zamówienie.
Dalu, miło mi, że wpadłaś i cieszę się, że mogliście się spotkać. Na pewno było super
Co do kielichowca, to taki byłem podekscytowany, że zapomniałem zapytać, jaki będzie kolor kwiatów, ale podejrzewam, że jest to kielichowiec chiński, czyli białe.
Alu, nie ma najmniejszego problemu