Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Dominika poczęstuj nas proszę zdjęciami ze swojego ogródka. Wrzosy teraz piękne a i winogrona pokaż, a nie chowasz wszystko dla siebie :cry: :wink: :lol: :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

koleżanka, to nas coś zaniedbuje ostatnio... :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ach, zrobilam nawet dzis jakies foty, ale malo. Jutro sie poprawie, i pokaze wam malutkie sadzonki wrzosow, ktore powtykalam tam, gdzie bylo luzniej na wrzosowisku. Mam nadzieje, ze sie przyjma. Ale teraz, po obejrzeniu fot u Tadeusza (rozrastajace sie wrzosowisko):

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252

nie jestem pewna, czy dobrze zrobilam :roll: Ale co tam, w razie czego będę wykopywac, jak sie zrobia gigantyczne :lol:

Powoli zblizamy sie do zakonczenia prac nad kolejnym odcinkiem trawnika. Wlasciwie to powinien juz byc skonczony (przekopywanie i wygrabianie kamieni), ale weekend i dzis Rysiek mial "wolne", a samo sie przeciez nie zrobi. Podobno jutro bierze sie do roboty :roll: Mam nadzieje :twisted:
Dzis kupilam nowa opone i detke do taczki, bo stara opona jest juz strasznie zniszczona, i zupelnie nie chroni detki. Na szczescie w sklepie budowlanym niedaleko nas dowiezli wreszcie ten "osprzet" - w koncu mozemy powywozic wygrabione gory ziemi z kamieniami.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tytani pracy...

Ale rzeczywiście uważajcie na siebie, bo jak tak czytam to forum, to naprawdę...co drugi chory albo nadwyrężony...

Tylko ja nieboga nie mam czasu sie nadwyrężyć, a tak bardzo bym chciała!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Cześć Dominika - jeśli masz chęc nabyć tanio RH to zajrzyj do mnie pls, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, laptop nawala, więc zdjęć nie ma :(

Przesadziłam dziś śliwę wiśniową - przesunęłam ją metr dalej :wink:
I wielkie wydarzenie dla jednej z moich róż - mojej Rosarium Uetersen, która była w pojemniku (dużym wiadrze), ale nie podobało jej się to :roll: Może ziemia za słaba. Poszła wreszcie do gruntu. Co prawda stanowisko nie do końca przemyślane (dziś wpadłam na to i od razu wkopałam), ale chyba będzie ok - przy płocie, więc może się piąć w górę, i nie powinna przeszkadzać. Edenka - chuchro poszła do większego wiadra (tego po RU), ale dostała sporo obornika na spód, przemieszanego z ziemią. Mam nadzieję, że w przyszłym roku wyjdzie z letargu :roll:
Przekopałam i wygrabiłam dziś kawałek pod trawnik, a mąż dalej na jakieś spotkania chodzi i nic w ogrodzie nie robi :evil: Jutro urządzam bunt :twisted: Obym tylko nie musiała podejmować strajku głodowego, bo bym... umarła z głodu :lol: :lol:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

No nie... :roll: strajk głodowy to bardzo kiepski pomysł :wink:
Chociaż... jaka oszczędność :roll: :lol:

Eeeee... też nie :lol: bo jak mawia mój teść: co nie dasz masarzowi, dasz lekarzowi :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja już wolę masarzowi :lol: Przyjemniej i bez stresu (no, powiedzmy :wink: ) 8)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Gorzatko, nie znałam tego, ale naprawdę mądrość ludowa pierwsza klasa :-)

Domiś, jak mężowi na tych spotkaniach dają jeść, to rzeczywiście kiepski interes :-)

Wiesz, Ewa - Gloriadei pisała, że Eden Rose potrzebuje dużo czasu, żeby się rozbujać - nie wiem, będę sprawdzać w przyszłym roku. A z kolei RUe to u mnie najwolniej rosnąca róża, być może jej stanowisko nie odpowiada - i tak ją przesadzę, niech tylko trochę popada...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie wiem, że Edenka zanim się rozbuja, to lata muszą minąć.... Poza tym moja sadzonka była bardzo słabiutka, więc chyba będzie potrzebować więcej czasu. Dlatego przez przyszły rok będzie w dużym wiadrze i zobaczymy.

A RU to u mnie jakaś porażka. Już Edenka (w mniejszym pojemniku) urosła więcej. Zobaczymy jak będzie się zachowywać po przesadzeniu :roll:
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dominiko.
Przejrzałam sobie Twój wątek, jest bardzo wesoły. Podoba mi się Twój ogród, widać efekty Twojej ciężkiej pracy. Połamane grabie były też i u mnie- także znam ten ból. Jestem ciekawa jak rośnie Twoja śliwa dziecięca - bardzo mi się podoba, chyba skuszę się i też sobie kupię.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, witaj :D Połamane grabie zostały zreperowane - tak naprawdę to się nie połamały, tylko łączenia puściły i wszystkie druty wypadły. Za to wykończyliśmy na amen zwykłe grabie. Dobrze, że mam jeszcze drugie :roll:

A jeśli chodzi o śliwę wiśniową, to mam dwie odmiany. Jedna to Pissardi, kupiona rok temu jako drzewko, ale coś chyba nie za bardzo przygotowana do zimy była (za wcześnie wykopana?) i przemarzła całkowicie, odbiła z dołu. Jest w tej chwili mała, i poszła do dużej donicy. Jeszcze nie wiem, gdzie trafi docelowo - prawdopodobnie na południową stronę domu. A z tyłu działki, jako osłonę przed słońcem przy planowanej ławeczce, posadziłam inną odmianę - Nigrę. Zachwyciliśmy się nią w sklepie ogrodniczym (mieli już spore drzewa, ale cena nie na naszą kieszeń). Ma chyba większe liście od Pissardi, i w słońcu ten kolor jest powalający. Porównaliśmy obie odmiany i jednak Nigra nam bardziej odpowiadała. Tylko nie wiem, jak z kolorem kwiatów. Wydaje mi się, że Pissardi ma ładniejsze kwiaty (różowe). Ale o tym to się przekonam pewnie za 3 lata, bo oba drzewka są malutkie :roll:

Dla celów porównawczych zrobię fotkę obu odmian razem, korzystając z okazji, że jedna jest w donicy (potem nie będzie to możliwe).
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i super, plany na wysianie trawy w weekend wzięły w łeb :evil: Rysiek po półgodzinnej pracy w ogrodzie załatwił sobie plecy - znaczy przyznał się, że na golfie (3 dni temu) sobie coś tam naciągnął, no i teraz sobie poprawił - leży w łóżku. Jak nie głowa to d@pa (ostatnio był przeziębiony) :evil: Ja idę ryć dalej. Może do połowy przyszłego tygodnia się jakoś z tym obrobię, ale ziemi to już raczej nie dam rady nawieźć, no chyba że będę wozić przez tydzień :roll: Ech...... :cry:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Domisiu... Małżowi szanownemu zamiast golfa zaleć chodzenie w golfie :lol:
Plecki nie bolą, a i w gardziołko ciepło :wink:
Nie ryj za bardzo, bo i Ciebie sieknie ;:78
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tia, już ja mu golfy zaproponuję :twisted:
Kurczę, do Auchana miałam dziś podjechać pooglądać, i co? W związku z niedomaganiem M. nic z tego (szkoda mi czasu :roll: ). Może to i lepiej :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”