Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

danutab pisze:Wiesiu ja też mam je w donicy.U Ciebie też jeszcze nie widać jesieni.
Niestety trzeba się do niej przygotowywać już za tydzień październik, niestety.
Danusiu, póki co jest ładnie więc korzystam ze słoneczka, ale już trzeba przemyśleć gdzie co będzie zimować bo
chłodek nocny już tuż tuż, tak jak mówisz.
Milutkiego wieczorka ;:168
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Wiesu cudne astry... bardzo je lubię... mam tylko jedne krzaczory jasny fiolet ale jeszcze nie kwitną... jakieś bardzo późne są .... mam nadzieje że mróz ich tylko nie załatwi...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

snowflake pisze:Wiesu cudne astry... bardzo je lubię... mam tylko jedne krzaczory jasny fiolet ale jeszcze nie kwitną... jakieś bardzo późne są .... mam nadzieje że mróz ich tylko nie załatwi...
Alu, też bardzo je lubię ale szkoda tylko że bardzo chorują na mączlika. Jakoś nie udaje mi się wyeliminować tego
choróbska i chyba będę musiała wyrzucić wszystkie roślinki które są bardzo podatne na niego, bo mączlik przenosi się
bardzo na coraz więcej roślin. Będę walczyła tylko z mączlikiem na różach bo tych mi szkoda wyrzucać.

A póki co i na otarcie łez wkleję do pooglądania kilka astrów z Parku Bagatelli. U nich są zdecydowanie mniej chore niż
u mnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uciski na to wrześniowe popołudnie.

;:31
Wątki Pszczółki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu, astry piekne i te u ciebie i te w parku ;) kocham takie kolorki, mimo, że to juz jesień .
Imperata ładnie juz wybarwiona 1!! Moja jeszcze cała zielona. Czymś ją podpedzałas aby uzyskac tą czerwień?
x-d-a

Post »

Wiesiu, u Ciebie to zawsze można oczy nacieszyć pięknymi zdjęciami...
Rzeczywiście te asterki z paryskiego Parku Bagatelle są śliczne i zdrowe. Może oni je czymś pryskają?
Bo u mnie, podobnie jak u Ciebie, na astrach też panoszy się mączniak i wczoraj z bólem serca wycięłam jeszcze kwitnące kępki, bo wyglądały okropnie :!:
Miłego dnia :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

gloriadei pisze:Wiesiu, astry piekne i te u ciebie i te w parku ;) kocham takie kolorki, mimo, że to już jesień .
Imperata ładnie już wybarwiona 1!! Moja jeszcze cała zielona. Czymś ją podpedzałas aby uzyskac tą czerwień?
Ewciu, cieszę się bardzo na jesień bo kolorków nie będzie brakować choć też jest szkoda lata ;:145 ;:145 ;:145
Moja imperatka jest wybarwiona od samego początku. Całe lato czubki były czerwone a teraz coraz bardziej czerwone
są całe listki. Widziałam gdzieś na FO że w Polsce sprzedają nieuczciwie takie mało wybarwiane co pozostają zielone
przez całe lato. Wszystko zależy od dostawcy ale na to już nie ma rady.
Buziaczki ;:79
dala pisze:Wiesiu, u Ciebie to zawsze można oczy nacieszyć pięknymi zdjęciami...
Rzeczywiście te asterki z paryskiego Parku Bagatelle są śliczne i zdrowe. Może oni je czymś pryskają?
Bo u mnie, podobnie jak u Ciebie, na astrach też panoszy się mączniak i wczoraj z bólem serca wycięłam jeszcze kwitnące kępki, bo wyglądały okropnie :!:
Miłego dnia :lol:
Daluś ja moim dam zakwinąć bo szkoda mi kwiatów, a w miedzyczasie obrywam te dolne zeschnięte i
nieestetyczne listki jak tylko się da. Ale po przekwitnieniu wylądują na śmietniku. Może spróbuję później takie odmiany
co łapią mniej mączniaka. Floksy tez podzielą niestety ich los ale spróbuję powalczyć o monardę.
Milutkiego dnia ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu, masz rację z tą imperatą... moja też cały czas jest mocno wybarwiona.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

mag pisze:Wiesiu, masz rację z tą imperatą... moja też cały czas jest mocno wybarwiona.
Magdziu, lubię jak jest taka ładnie czerwona. Lubię też pennisetum setaceum rubrum z podobnymi liśćmi i ma do
tego ciemne kłosy ale jakoś nie daje rady u mnie przetrzyma zimy. Chyba bardziej ze względu na wilgoć niż na zimno.
Buziaczki ;:79
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam gorąco

Na osłodzenie tego dzisiejszego wieczorka dla wszystkich wielbicielek i wielbicieli róż pokażę kilka nowości które
starują w konkursie róż 2010 w paryskiej Bagatelli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może będą niedługo w sprzedaży?
Milutkiego wieczora ;:6
Wątki Pszczółki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Głosuje na ta z ostatniego zdjecia!!! :D :lol:
Z imperata to chyba masz racje. Czytałam o niej. Moja sadzonkę kupiłam od prywatnej osoby ale u niej była wybarwiona. Może problemem jest tez inna gleba?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:Głosuje na ta z ostatniego zdjecia!!! :D :lol:
Z imperata to chyba masz racje. Czytałam o niej. Moja sadzonkę kupiłam od prywatnej osoby ale u niej była wybarwiona. Może problemem jest tez inna gleba?
... a może za mało słonka :?: U mnie rośnie na patelni.
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A mnie się najbardziej podobała pierwsza :wink:
I z pewną satysfakcją dostrzegłam, że im tam też róże chorują :lol: (nie żebym się cieszyła z cudzego nieszczęścia, ale zawsze to pociecha jakaś :wink: ).
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Ewciu, nie wiem czy gleba ma wpływ na kolor imperaty czy nie. A czy Twoja była choć trochę wybarwiona jak ją
kupowałaś ?
mag pisze:
... a może za mało słonka :?: U mnie rośnie na patelni.
Magdziu, u mnie ma niedużo słońca dziennie, co najwyżej godzinkę albo dwie prawdziwego słońca i to wcale jej
nie przeszkadza czerwienieć. A może ona się wstydzi i dlatego jest czerwona ? :;230 :;230 :;230
oliwka pisze:A mnie się najbardziej podobała pierwsza :wink:
I z pewną satysfakcją dostrzegłam, że im tam też róże chorują :lol: (nie żebym się cieszyła z cudzego nieszczęścia, ale zawsze to pociecha jakaś :wink: ).
Walentynko, no właśnie chorują im róże nawet w rosarium. Mnie też to trochę pocieszyło że też muszą walczyć
z czarną plamistością i innymi a nie tylko ja. A nie podoba Ci sie ta dwukolorowa?
Ona ma faktycznie takie kolory jak na zdjęciu. W oryginale te kolory wyglądaja niesamowicie jak nierealne.

A tutaj inna róża która bardzo mi się podoba. Ta już nie startuje w konkursie i można ją dostać w sprzedaży.
To jest 'Hanabi' Weeks'a z 1999 roku. Ładnie będzie wyglądała na białym tle na przykład na białej pergoli.

Obrazek

I jeszcze jedna dwukolorowa, tym razem 'Claude Monet' ale mniej atrakcyjna jak na mój gust.

Obrazek

Milutkiego wieczorka i kolorowych snów ;:41 ;:41 ;:41
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Z tą imperatą,to chyba właśnie ja trafiłam na nieuczciwego sprzedawcę,bo u mnie jest zielona przez cale lato,jeszcze na domiar złego rozrasta się rozłogami korzeniowymi :roll:
Mnie się podoba pierwsza róża fioletowa i Hanabi.Wiesiu jak ta pierwsza się zwie?
Hanabi była u nas w sprzedaży w jednej ze szkółek.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta fioletowa jest łudząco podobna do Rhapsodie in Blue :lol:
Spis treści.Wizytówka.