Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu robiłam te odChatte buraczki są bardzo dobre ale nie ma tam tej cebulki smażonej więc to jeszcze coś innego musiałaś mieć.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Dzięki Eluniu :D Bardzo podobny przepis do tego od Miki78. Teraz będe musiała robić buraki na 100 sposobów ech... :twisted: Ucieszą sie moje chłopaki.... bo to zagryzka do mięska doskonała...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Posty: 117
Od: 11 cze 2009, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Andziu,
4 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubych okach,
ćwiartkę szklanki oleju na pól i na jednej części
zeszklić 0,5 kg cebuli w piórka
na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej w kostkę
wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę potrzymać ,
dodać pól szkl octu , łyżkę cukru i soli.pół łyżeczki pieprzu.
Do słoików nakładać jeszcze gorące ,od chwili zawrzenia 10 min gotować

Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Jaśminko :!: :!: to jest własnie to!! Bardzo Ci dziękuję. W weekend biorę się do pracy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu ten przeps Jaśminy ma sens.....tym razem zrobię na jej sposób. :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Ja też tak robię buraczki z papryką, ale cebulę daję czerwoną, a paprykę także czerwoną,najlepiej pomidorową,mięsistą.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Buraczków jeszcze nie zrobiłam, bo... robię skalniak :twisted: Ale zrobiłam właśnie sałatkę z cukinii z przepisu Jaśminy, dodałam trochę czerwonej papryki do niej - bardzo smaczna, polecam gorąco.
Dzisiaj będę kładła do słoików paprykę, i może znajdą się jakieś grzybki....

Paprykę marynowaną robię tak: (chociaż w tym roku dam trochę mniej octu)

• 1 ½ szkl. octu
• 2 l wody
• 1 łyżka cukru to zagotować
• 3 łyżka soli

• liść laurowy, ziele angielskie
• liść czarnej porzeczki lub wiśni
• pieprz
• gorczyca
• plaster cebuli,
• czosnek, chrzan, koper
Słoiki gotować 5-7 minut.

Chciałabym kilka słoików zrobić z miodem, więc jeśli ktoś z Forumków ma przepis na taka to bardzo uprzejmie "plisss" ... :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu jeszcze te buraczki zrobię i w tym roku na prawdę KONIEC :wink: .
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Posty: 521
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Jeziorany

Post »

ja paprykę z miodem robię tak:

4,5 kg papryki oczyścic i pokroic, surową układac w słoikach po dżemie
do każdego dodac 1 liśc laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 2 szt. goździków

zalewa:
2 l wody
1,5 szklanki octu
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
2 szklanki cukru

zagotowac, zalac paprykę, pasteryzowac 15 min w temp. ok 90 stopni
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Andziu, a ja zamiast cukru daję 2 łyżki miodu na pół litrowy słoik.Liście i chrzan tak jak u Ciebie.Goździki i angielskie ziele nadto.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu a ja poproszę na przepis na buraczki BEZ papryki, mam na nią alergię, takie nie za kwaśne. I zaczyna się sezon grzybowy więc również na grzybki w occie, też takie bardziej łagodne

Algi już popijam, smak mają całkiem dobry, chociaż dla mnie troszkę za słodkie, dzisiaj zmniejszę ilość cukru
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Szaleństwo przetworowe to jedna z niewielu rzeczy jakie lubię jesienią, zresztą po 15.10 mogłabym zapadać w sen zimowy... nie lubię zimy :evil:

Agniesiu i Ewo bardzo dziękuję za przepisy, muszę w związku z tym dokupić papryki :lol: bo 5 kg, które kupiłam w ubiegłym tygodniu już zamarynowane.

Beatko, do alg możesz dodać kawałek cytryny bez skórki, nie jest wtedy takie słodkie, a kryształki ładnie się rozmnażają jeśli mają cukru pod dostatkiem.

Ja buraczki robię też w taki sposób, że po ugotowaniu i starciu na tarce z grubymi oczkami, bez żadnych dodatków wkładam je do słoików i pasteryzuję. Potem na świeżo dodaję do nich posiekaną cebulkę, odrobinkę czosnku, ocet, sól, pieprz, szczyptę cukru, oliwę - i gotowe :!: . Można je też zetrzeć tak jak do ćwikły i chrzan dodawać tuż przed podaniem. Myślę, że to fajny sposób, bo smakują wtedy jak świeżo zrobione :lol:

Grzybki robię tak jak moja Mama i żadne inne mi nie smakują : oczywiście obrane i umyte grzyby gotuję z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego,kilka ziaren pieprzu, sól - na litr grzybów płaska łyżka soli, szczypta cukru. Pod koniec gotowania dodaję cebule pokrojoną w krążki, chwilkę jeszcze gotuje i dodaję ocet - i teraz nastąpi chwila prawdy MIGDY nie wiem ile mam go dodać, próbuję po prostu czy już i osiągnęłam ten smak, który chciałam ale myślę, że na litr takich grzybów w wywarze ok. 1/2 szklanki octu. NIE ODLEWAM absolutnie wody z grzybów, ponieważ tracą cały smak i czuć w nich tylko ocet. Tak zrobione grzyby są łagodniejsze i można rozróżnić smak poszczególnych gatunków.
Ten "ocet" z grzybków jest fantastycznym dodatkiem do galaretki mięsnej na przykład.... ;:13
Oczywiście te proporcje, które podałam są na tzw. oko niestety, bo zwyczajnie za każdym razem próbuję...próbuję... Tym bardziej, że i porcja grzybów zawsze jest inna :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Jeszcze troszkę w temacie octu ... to jeszcze zrobię na pewno.... do mięs różnych rewelka :!:
Węgierki w occie
Śliwki węgierki z pestkami ,
1 kg cukru
1,5 l wody
¾ szklanki octu 10 %
Goździki wg uznania – to wszystko zagotować, zdjąć z ognia i dodać 5 łyżek rumu, śliwki zalewać ciepłą zalewa i pasteryzować 5 minut.

W trakcie niedzielnych poszukiwań grzybów znaleźliśmy "zamiast" takie cudeńko, szkoda, że nie da sie przenieść tego do ogrodu... Chociaż na miejscu gdzie kiedyś mam zamiar mieć trawnik, teraz jest łąka i dziewięćsiła tam widziałam...

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Andziu-widzisz nie jesteś w tym próbowaniu odosobniona!Także wiele przetworów robię jak to się mówi na oko,niektóre pod kogoś kto woli bardziej słodkie itp. Masz rację ocet spod grzybków pychota i jest wykorzystywany.Dziś wracałam do domu przez plac targowy i mnóstwo grzybów mimo suszy i zimnych nocy.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Aniu, co kraj to obyczaj, tak jak u nas co region to inne przepisy, na pewno wypróbuję przepis na grzybki, nawet z ciekawości bo nigdy o takim nie słyszałam.

A te buraczki w słoiczkach się nie psują tak bez żadnych dodatków?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”