Mini, mini kolekcyjka Beaty
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parę fotek, niestety znowu z telefonu

Żłobek nr 1, a w nim:
- Tolumnia
- Phal. hieroglyphica
- Den. pulchellum

Żłobek nr 2
- Penag Girl
- Gigantea
Te rosną najlepiej

Żłobek nr 3
tu niestety tragedia: Manni i Aerides.
Manii pozostał jeden bardzo lichy listek.
Reszta później bo teraz będę trochę zajęta.
Czekam na wasze opinie o żłobku nr 3

Żłobek nr 1, a w nim:
- Tolumnia
- Phal. hieroglyphica
- Den. pulchellum

Żłobek nr 2
- Penag Girl
- Gigantea
Te rosną najlepiej

Żłobek nr 3
tu niestety tragedia: Manni i Aerides.
Manii pozostał jeden bardzo lichy listek.
Reszta później bo teraz będę trochę zajęta.
Czekam na wasze opinie o żłobku nr 3
- Beatrice

Pędzik na Oncidium rośnie jak szalony

Skoro były żłobki to jest i przedszkole.
Z przodu moje własne keiki, obok po lewej Vanda od AniL a za nią keiki od Kamilki- Baryczki.
Bardziej po prawej (prawie) miniaturka biała, wypadł mi ostatnio z ręki i złamałam mu liścia, ale jak widać wypuścił już nowego.
Z tyłu też niewielki już przekwitnięty ciemno-różowy.
Dzisiaj zahaczyłam o LM i kupiłam fajny duży pojemnik. Dzisiaj wszystkie maluchy pójdą do jednego żłobka, bo moje pojemniki trochę za dużo miejsca zajmowały.
Koralino, one wszystkie u góry są podziurkowane, dodatkowo rano i czasami po południu wietrzę je po kilkanaście minut. W środku na dnie jest keramzyt zalany wodą, nie wiem czy widać ale doniczki stoją na szklanych przykrywkach od słoików typu Weck.
Dzisiaj jak będę robiła przeprowadzkę do większego domku, to za radą Ani doniczki poustawiam na nakrętkach- właśnie sobie w pracy parę sztuk zorganizowałam
- Beatrice
Mój sukces. Reanimowany od przeszło dwóch miesięcy Matkowy. Liście ma naprawdę już duże, rośnie w doniczce o średnicy 12 cm.

A tu jeden z moich urodzinowych Limonków, po przekwitnięciu zaczął marnieć, listki straciły turgot.
Pomogło przesadzenie do kory i sphangum. Też mieszka pod kloszem. Ładnie wypuścił listek.

A tu jeden z moich urodzinowych Limonków, po przekwitnięciu zaczął marnieć, listki straciły turgot.
Pomogło przesadzenie do kory i sphangum. Też mieszka pod kloszem. Ładnie wypuścił listek.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Beatko, jak u mnie rosną korzenie i liście, to wcale nie uważam, że jest smutno
Nowa BAZA to dobry znak !
Bordowy storczyk bogaty w kwiaty - bardzo ładny. Ostatnio potrafię sie cieszyc również u siebie z tych popularnych kolorków, bo o nirktóre 'egzemplarze' musiałam powaznie powalczyć. Dlatego również Tobie GRATULUJĘ sukcesów
w reanimacji i trzymam kciuki, zeby dalszy ciąg był pomyślny.
Nie wiedziałam, że masz aż tak sporo przedszkolaków
Niech rosną w siłę
!

Nowa BAZA to dobry znak !
Bordowy storczyk bogaty w kwiaty - bardzo ładny. Ostatnio potrafię sie cieszyc również u siebie z tych popularnych kolorków, bo o nirktóre 'egzemplarze' musiałam powaznie powalczyć. Dlatego również Tobie GRATULUJĘ sukcesów
w reanimacji i trzymam kciuki, zeby dalszy ciąg był pomyślny.
Nie wiedziałam, że masz aż tak sporo przedszkolaków

- Beatrice
Storczykowa, Art dziękuję za odwiedzinki.
Moja nowa nibyszklarnia:
tak wygląda z przodu

a tak z góry

Muszę jednak coś jeszcze pokombinować z podstawkami, bo dno jest łódkowate i nakrętki na których stoją doniczki przesuwają się do środka.
Między nakrętkami jest keramzyt i kawałki skały wulkanicznej, powrzucałam też trochę kłaczków sphangum, zeby podnieść estetykę.
Jak wam się to teraz podoba ?
Termometr też musiałam niestety upalić od góry, bo się nie mieścił
Moja nowa nibyszklarnia:
tak wygląda z przodu

a tak z góry

Muszę jednak coś jeszcze pokombinować z podstawkami, bo dno jest łódkowate i nakrętki na których stoją doniczki przesuwają się do środka.
Między nakrętkami jest keramzyt i kawałki skały wulkanicznej, powrzucałam też trochę kłaczków sphangum, zeby podnieść estetykę.
Jak wam się to teraz podoba ?

Termometr też musiałam niestety upalić od góry, bo się nie mieścił

Rewelacja!
Beatko, na 22 stronie mojego wątku, jest zdjęcie na którym widać taką plastikową siatkę na dnie mojego 'pseudoorchidarium'. Leży ona na keramzycie a dopiero na niej stoją podkładki. Bardzo ładnie 'wyrównała' mi powierzchnie, dzięki czemu nic mi się nie przewraca
Swoją kupiłam w LM, więc pewnie we wszystkich marketach ogrodniczo budowlanych być powinna.
Beatko, na 22 stronie mojego wątku, jest zdjęcie na którym widać taką plastikową siatkę na dnie mojego 'pseudoorchidarium'. Leży ona na keramzycie a dopiero na niej stoją podkładki. Bardzo ładnie 'wyrównała' mi powierzchnie, dzięki czemu nic mi się nie przewraca

W dziale ogrodniczym, u mnie to było zaraz przy nawozach i pułapkach na gryzonie, kosztowała kilka zł, więc nie była strasznym wydatkiem, a spisuje się świetnie 
Hmm... chyba jednak nie są takie same
ale na pewno są dalszymi kuzynami
Swój kupowałam w Ikei (Swoją drogą polecam te pojemniki, duży wybór i są bardzo tanie jak na takie pojemniki ;)

Hmm... chyba jednak nie są takie same

Swój kupowałam w Ikei (Swoją drogą polecam te pojemniki, duży wybór i są bardzo tanie jak na takie pojemniki ;)
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Beatko miniszlarenka super.
Storczyki maja tam dobrze. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Pomysł fajny, maluszki śliczne, ale ja się zastanawiam, czy nie będzie im tam za ciemno z tym pomarańczowym "daszkiem"? Bo będą stały przykryte, tak?
A że vandzi nie rozpoznałam na zdjęciu to aż wstyd, no ale tak się ułozyła do zdjęcia, że listki wydają się być dość szerokie, dziwne tylko, że nie zwróciłam uwagi na gołe korzonki....
A że vandzi nie rozpoznałam na zdjęciu to aż wstyd, no ale tak się ułozyła do zdjęcia, że listki wydają się być dość szerokie, dziwne tylko, że nie zwróciłam uwagi na gołe korzonki....

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz