Agnieszko dzięki za troskęAgita pisze:Asiu, chyba gdzieś na innym forum czytałam, że philadelphia nie chciała komuś bardzo długo otworzyć pączków- ta osoba myślała, że już się nie otworzą, że uschną w całości na pędzie, potem się ktoś odezwał że ma to samo, a na końcu po długim czasie wszystkim się te pączki pootwierały. Tyle, że te pąki były już spore...
Może i u Ciebie by jeszcze ruszyły..?
Poszukam tej informacji, choć wątpię żebym znalazła, bo zupełnie nie poamiętam gdzie to było i kiedy...
Moja kolekcja
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
No to fajnie, że coś ruszyło. I w tej sytuacji przyznaję Ci rację- dobrze zrobiłaś
Zresztą trzeba eksperymentować, co nie? ;)
Gratuluję nowych przyrostów
Jeśli się Mambo nie pogniewasz, pokażę Wam jak to wyglądało z tym moim listkiem.
Tak wyglądał 1wszy liść który próbował wyrosnąć z tego z wąską tutką, zakończył wzrost w połowie długości, jest b. wąski i "pognieciony":
Tutka pękła jak się wydostawał ten pognieciony, ale niestety ze strony przeciwnej do tego liścia. Potem zaczął rosnąć następny i momentalnie się wcisnął w to pęknięcie i zaczął wychodzić pod tym starszym liściem z tutką- na tym etapie się przyblokował i nie mógł go dalej rozerwać:
Więc rozcięłam trochę ten stary liść, kalecząc też tego młodego, bo tak był wciśnięty:
Ale przynajmniej ten młody mógł swobodnie rosnąć i obecnie roślina wygląda tak (ten najmłodszy liść to ten błyszczący po lewej):

Ciekawe którędy pójdzie następny... ;)
Gratuluję nowych przyrostów
Jeśli się Mambo nie pogniewasz, pokażę Wam jak to wyglądało z tym moim listkiem.
Tak wyglądał 1wszy liść który próbował wyrosnąć z tego z wąską tutką, zakończył wzrost w połowie długości, jest b. wąski i "pognieciony":
Tutka pękła jak się wydostawał ten pognieciony, ale niestety ze strony przeciwnej do tego liścia. Potem zaczął rosnąć następny i momentalnie się wcisnął w to pęknięcie i zaczął wychodzić pod tym starszym liściem z tutką- na tym etapie się przyblokował i nie mógł go dalej rozerwać:
Więc rozcięłam trochę ten stary liść, kalecząc też tego młodego, bo tak był wciśnięty:
Ale przynajmniej ten młody mógł swobodnie rosnąć i obecnie roślina wygląda tak (ten najmłodszy liść to ten błyszczący po lewej):

Ciekawe którędy pójdzie następny... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Baryczko, swojego, o ile dobrze pamiętam też kupiłam w Obi. Twój ma rzeczywiście mniej kropek, ale za to dużo więcej kwiatów i pięknie wygląda. A oto mój w pełni kwitnienia

Nadrobię zaległosci i pokażę choć trochę co słychać u moich storczyków.
Encyclia vittellina i jej ostatnie 3 kwiatki. Wszystko wskazuje na to, że już niedługo wykluje się nowy pęd i w dodatku będzie to mój pierwszy :P

A to już szalejący Phal equestris i jego trzy "korzeniaste" keiki, z których jednemu wyrósł pęd i całkiem niedawno zakwitł. Jakby tego było mało, na przekwitającym pędzie wypuszcza już 4 keiki obok, którego rozwinął się zmutowany kwiatek z 2 warżkami. Mam nadzieję, ze choć trochę widać to na zdjęciach

Na koniec Ascocenda ;:91 i jej czwarte kwitnienie w tym roku

Nadrobię zaległosci i pokażę choć trochę co słychać u moich storczyków.
Encyclia vittellina i jej ostatnie 3 kwiatki. Wszystko wskazuje na to, że już niedługo wykluje się nowy pęd i w dodatku będzie to mój pierwszy :P

A to już szalejący Phal equestris i jego trzy "korzeniaste" keiki, z których jednemu wyrósł pęd i całkiem niedawno zakwitł. Jakby tego było mało, na przekwitającym pędzie wypuszcza już 4 keiki obok, którego rozwinął się zmutowany kwiatek z 2 warżkami. Mam nadzieję, ze choć trochę widać to na zdjęciach

Na koniec Ascocenda ;:91 i jej czwarte kwitnienie w tym roku

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mambo za taką ucztę dla moich oczu
dla Ciebie. Phalaenopsis i Encyclia vittellina ładnie się prezentują
Phal equestris szaleje i ślicznie wygląda w całości, korzenie u keiki ogromne
Śmieszny ten kwiatek z 2 warżkami.
Ascocenda powaliła mnie na kolana -
Gratuluję takiego cudeńka
Ciekawe co sąsiedzi myślą widząc przez okno taką piękność 
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Ascocenda cudna, żywa i taka soczysta ;:91 ;:91 ;:91 nie mogę na nią się napatrzeć - właściwie ciągle się gapie i ciągle mi mało
Uwielbiam wszelkie wandowate ;:8
A phalaenopsisy tez masz boskie szczególnie urzekł mnie Philadelphia z tą obfitością kwitnienia
Uwielbiam wszelkie wandowate ;:8
A phalaenopsisy tez masz boskie szczególnie urzekł mnie Philadelphia z tą obfitością kwitnienia
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
a equestris niesamowicie wygląda z tym "żłobkiem"
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Raju,jestem w raju jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie choc 4 mizerne okazy posiadam,ale to co Ty masz Mambo to jest po prostu szok
masz czarodziejską rączkę 
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
moja druga też ma być pomarańczowa, ale jaka będzie to się wkrótce okaże
bardzo bym chciała, żeby była podobna do Twojej 
Pozdrawiam Dorota!
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pochwały
Ascocenda jest faktycznie królową moich storczyków
Kupując ją nawet w najmniejszym stopniu nie spodziewałam się, że sprawi mi ona tyle radości
Phal. equestris też mi się wyjątkowo udał ;:10 chociaż jego zapach niezbyt mi się podoba
ale mi to nie przeszkadza
AniuL mieszkam na parterze i czasem gdy spoglądam przez okno widzę jak przechodnie podziwiają moje storczyki
Ostatnio nawet, gdy myłam okno, przechodząca pod nim kobieta zagadnęła mnie o uprawę storczyków i pogratulowała kolekcji 
Phal. equestris też mi się wyjątkowo udał ;:10 chociaż jego zapach niezbyt mi się podoba
AniuL mieszkam na parterze i czasem gdy spoglądam przez okno widzę jak przechodnie podziwiają moje storczyki