Ta winnica jest jak najbardziej polskaliska pisze:Myslałam o Katarinie ale teraz spojrzałam jeszcze raz a tam jakieś nieczeskie Edominikams pisze:O jakim czeskim winku mówisz, Lisko?liska pisze:Dominiko miło Cie zobaczyć![]()
Miło było też pospacerowac po pięknych winnicach ..
Szkoda tylko tego czeskiego winka..... bo tak się marnuje
Mój pas startowy, czyli wąska działka :)
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- dominikams

No to ja taką namiastkę robie u siebie w ogrodzieSylweste pisze:Dominiko, po kilku dniach w Pradze stwierdzam, że to miasto dla Ciebiesame winnice
w centrum miasta kult winorośli
wygląda to wspaniale
W Zielonej Górze jest to samo - ronda, główne ulice obsadzone winoroślami. Coś niesamowitego
- dominikams

- dominikams

- dominikams

Transfer się poprawił, więc są foty 

Powojniki posadzone:

Rukola na dróżce wrzosowiska nie wiadomo skąd (trzymam ją na nasiona):

A to mój biohumus z kompostownika - dżdżownice kalifornijskie się postarały - jest świetny, przyjemnie pachnie, i ma guzełkowatą strukturę (widać ją najbardziej w miejscach, gdzie nie jest tak mocno wilgotny)

To jest mój pierwszy w życiu kompost, więc sami rozumiecie, że duma mnie rozpiera
I Falstaff w swoim najpiękniejszym w tym roku wydaniu, bo kwitł bukiecikowo:

Była dziś u mnie Aga (aguskac), więc po niektórych (czyli tych, które były dojrzałe) winogronach pozostało już tylko wspomnienie
Ale mieliśmy małą ucztę - jak to fajnie tak jeść całe grona, a nie po kilka jagódek z krzaczka
Teraz czekam, aż dojrzeją późniejsze.
Korzystając z faktu, że ścięłam owoce, odwiązałam niektóre i położyłam na ziemi. Niech się przyzwyczajają do pozycji leżącej (póki nie zdrewniały jeszcze na dobre), będzie łatwiej je przygiąć do ziemi na zimę

Powojniki posadzone:

Rukola na dróżce wrzosowiska nie wiadomo skąd (trzymam ją na nasiona):

A to mój biohumus z kompostownika - dżdżownice kalifornijskie się postarały - jest świetny, przyjemnie pachnie, i ma guzełkowatą strukturę (widać ją najbardziej w miejscach, gdzie nie jest tak mocno wilgotny)

To jest mój pierwszy w życiu kompost, więc sami rozumiecie, że duma mnie rozpiera
I Falstaff w swoim najpiękniejszym w tym roku wydaniu, bo kwitł bukiecikowo:

Była dziś u mnie Aga (aguskac), więc po niektórych (czyli tych, które były dojrzałe) winogronach pozostało już tylko wspomnienie
Korzystając z faktu, że ścięłam owoce, odwiązałam niektóre i położyłam na ziemi. Niech się przyzwyczajają do pozycji leżącej (póki nie zdrewniały jeszcze na dobre), będzie łatwiej je przygiąć do ziemi na zimę
- dominikams

- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trawnik masz pierwsza klasa! Piękna, soczysta zieleń.
A na widok kompostu ślinka leci
Pergola pięknie obsadzona, mam i ja takie miejsce, gdzie chyba posadzę tę zamówioną Jasminę i jakis powojnik przy niej.
I ile tu miejsca, ach...
A na widok kompostu ślinka leci
Pergola pięknie obsadzona, mam i ja takie miejsce, gdzie chyba posadzę tę zamówioną Jasminę i jakis powojnik przy niej.
I ile tu miejsca, ach...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
trawnik wygląda świetnie, aż się ma ochotę pochodzić na boso po nim
Dopiero teraz zwróciłam uwagę, gdzie masz posadzone winogrona, czy puściłaś je na siatkę ogrodzeniową, bo nie widać dobrze? Myślałaś czym zacienisz nogi powojnikom? A humusu gratuluję, widac jaki tłuściutki
Dżdżownice kalifornijskie kupowałaś na allegro?
- dominikams

Aga - trawnik był nawożony, dlatego taki kolor (zresztą widać gdzie się mniej sypnęło).
Gosiu - winogrona póki co sa na siatce. Jak podrosły i dosięgały już do siatki, to je tam przywiązałam. Bo one są posadzone jakieś pół metra od podmurówki. Mają iść między drutami na rusztowaniu, które w przyszłym roku będziemy robić. Bo wyplątywanie z siatki latorośli nie jest fajne - dlatego posadziłam dalej.
Powojników nie będę obsadzać. Byłoi napisane, że można korą wysypać lub obsadzić, więc wybieram korę
Grubszą warstwę po prostu.
Dżdżownice kupowałam na allegro i dostałam od kolegi z FW. W zeszłym roku było ich nie za wiele, a teraz szaleją
Widzę zresztą jak szybko ubywa kompostu (tzn. poziom się obniża). W zeszłym roku przebiegało to o wiele wolniej.
Gosiu - winogrona póki co sa na siatce. Jak podrosły i dosięgały już do siatki, to je tam przywiązałam. Bo one są posadzone jakieś pół metra od podmurówki. Mają iść między drutami na rusztowaniu, które w przyszłym roku będziemy robić. Bo wyplątywanie z siatki latorośli nie jest fajne - dlatego posadziłam dalej.
Powojników nie będę obsadzać. Byłoi napisane, że można korą wysypać lub obsadzić, więc wybieram korę
Dżdżownice kupowałam na allegro i dostałam od kolegi z FW. W zeszłym roku było ich nie za wiele, a teraz szaleją
- dominikams

Ci są pewni:gohna pisze:a pamiętasz może od kogo z all kupowałaś?
http://allegro.pl/item738392803_dzdzown ... _miec.html